Интервју - Васовић: Манојловић упутио Савића и Вујасиновића према трофејима!

Председник Стручног савета ВСС Анто Васовић каже да је девет узастопних златних медаља репрезентације плод квалитетног, напорног рада и успостављеног система.

Остали спортови 13.02.2017 | 21:45
Интервју - Васовић: Манојловић упутио Савића и Вујасиновића према трофејима!
"То није плод само људи који сада раде. Када причамо о феномену ватерпола на овим просторима, он није настао случајно, већ као резултат система који је постављен одавно, још у време Влаха Орлића и свих оних који су радили после Николе Стаменића, (Ненада) Нене Манојловића".

"За овај невероватан низ златних медаља, велике заслуге припадају Нени Манојловићу, који је у раду применио доста ствари који су раније биле утемељене и додао нешто своје и затим упутио Дејана Савића и Владимира Вујасиновића у тренерски занат. Они су после тога дали свој печат и све то додатно надградили. Оно што је добро у свему овом је и да ће се за неколико година видети и у резултатском смислу сигурно наплатити садашњи квалитетан рад селектора Савића. То тако функционише", рекао је Васовић.

Он је истакао да је освајање медаља резултат процеса и истакао је свој оптимизам за наредни олимпијски циклус.

"Чињеница је да радимо више и квалитетније од других, имамо пажљиву селекцију играча од малих ногу. Нико не сме да се заварава, успеси не долазе преко ноћи. Освајање златне медаље на великом такмичењу је процес, а не догађај. Зато са великом дозом сугурности могу да кажем да смо, што се тиче добрих резултата, покривени у наредне четири године", рекао је Васовић.

Председник Стручног савета ВСС објаснио је зашто верује у даље успехе националног тима.

"Прва званична утакмица после Олимпијских игара била је против Румуније у Крагујевцу и већ у том мечу је била приметна невероватна жеља са којом су ти момци приступали обавезама и поред чињенице да су освојили све што се могло освојити. Већ ту сам видео да ми бојазни не треба да имамо. Они су ушли у нови такмичарски циклус, потпуно решени да наставе у истом ритму ако не и још одлучнији него пре. Фантастично је да после свих златних медаља које су освојили они имају велику жељу за победом без обзира на име противника и заинтересовани су да и даље буду најбољи", рекао је Васовић.

"То је основни покретач за успех у спорту, а оно што је најбоље за нас у свему томе је што ће они таквим приступом заразити млађе играче, који ће и после њих наставити да гаје такав амбијент у репрезентацији", додао је он.

Анто Васовић је похвалио и рад председника ВСС Милоарда Кривокапића, оценивши да савез сада има "одређену финансијску стабилност", а истакао је и помоћ државе у функционисању.

"Када је реч о репрезентацији, ми смо представници државе. Подршку и финансијску помоћ коју добијамо смо заслужили врхунским резултатима. Захвални смо држави и минстру спорта Вањи Удовичићу јер је испуњено све оно што је било обећано ВСС-у у финансијском смислу. Имамо континуирану помоћ државе и министартсва омладине и спорта, тако да не размишљамо око финансирања припрема свих наших такмичарских селекција и то је јако важно", рекао је Васовић.

Некадашњи прослављени репрезентативац освајач два злата на светским првенствима и двоструки клупски шампион Европе налази се три и по године на челу Стручног савета, а рекао је да има јасну визију за будућност.

"Координација на линији Стручни савет, Савез, клубови мора бити још приснија. Такође, сматрам да би Стручни савет требало да буде укључен у рад свих клубова и ми смо апсолутно спремни да помогнемо пре свега у едукацији и стручној надградњи тренера. То је кључ. Суочавамо се са великим одливом играча, али и тренера. Морамо да пронађемо модалитет да то заставимо и сачувамо струку. У руководству савеза имамо људе који знају да поставе и воде организацију, али и врхунске тренере за оспособљавање младих играча, а ту мислим на Ненада Василовског, координатора рада млађих селекција. То нас издваја од других", рекао је Васовић.

Он је набројао ствари које је Стручни савет урадио за даље унапређење ватерпола у Србији.

"Направили смо квалитетан правилник за лицанцирање тренера који је прилагођен новом Закону о спорту. Иницирали смо да се на нивоу Ватерполо савеза изради правилник за лициенцирање и давање дозвола за рад клубовима. Успели смо да очувамо регионално такмичење, односно да се наши клубови и даље играју у Јадранској лиги иако је било размишљање да се од тога одустане. То је јако важно јер то је највећи ранг такмичења у коме наши клубови могу да буду конкурентни. Да смо се затворили, потпуно би се изгубио интерес, а овако смо добили већи број квалитетних утакмица", рекао је он.

Васовић је казао да постоји проблем у анимирању деце да се баве ватерполом.

"Није проблем њих довести на базен, већ како их задржати. Ту нисмо ухватили корак са другим спортовима. Све се, углавном, свело на квантитет, на чланарине, пливање по стазама, а не на квалитетан рад. Јасно је да је опстанак клубова угрожен ако немају чланова, да висина чланарине одређује плате тренера, али ту се доста вртимо у круг и јуримо сопствени реп. Друштвени систем се променио, а нисмо променили систем функционисања", рекао је Васовић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар