Зауставити велики одлазак медицинара

Надлежни морају предузети мјере како би се зауставио одлазак медицинског кадра са ових простора, те негативни утицаји великих миграција медицинских сестара и техничара на квалитет здравствене његе пацијената, указано је данас након регионалне конференције медицинара у Бања Луци.

Босна и Херцеговина 11.02.2017 | 15:03
Зауставити велики одлазак медицинара
Организатори скупа су Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске (РС) и Струковни синдикат медицинских сестара и техничара РС, а учесници су бити представници струковних синдиката из РС, Федерације БиХ, Србије те Словеније.

Предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС Ранко Палачковић упозорио је да је након отварања тржишта Европске уније присутан велики одлазак медицинског кадра, а разлог су мале плате, неуплаћени доприноси, лоши услови рада и хиперпродукција кадра.

"Све то чини јако несигурним здравствени систем у РС, због чега многе медицинске сестре одлазе у земље западне Европе, јер су тамо плаћене, поштоване и раде оно зашта су се школовале", каже Палачковић..

Иако у БиХ нема тачних података о броју медицинског кадра који је отишао, Палачковић подсјећа на чињеницу да је само једна страна амбасада, претпоставља се Њемачка, издала 15.000 радних виза, те се претпоставља да је од тог броја 10 посто здравствених радника или око 1.500 медицинских сетара из БиХ које су отишле.

"Из Универзитетско-клиничког центра Бања Лука у прошлој години отишло је око 80 медицинских сестара, а најава да ће у овој години отићи и више. Бојим се да, и поред хиперпродукције кадра, нећемо имати квалитетан кадар и да ће доћи до угрожавања пружања здравствене заштите", упозорио је Палачковић.

Слична ситуација је и у Федерацији БиХ, посебно финансијска, казала је допредсједница Удружења медицинских сестара Федерације Сања Бухач.

"Чешће нам одлазе лијечници, а медицинске сестре у мањем броју", казала је она истичући да су два лијечника напустила Свеучилишну клиничку болницу Мостар.

Предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС Ранко Палачковић је поново апеловао на надлежне да усвоје законе за системско рјешавање проблема у здравству РС, јер ни власт ни опозиција, како кажу, досад нису показали спремност да се то и проведе.

"Проблем ће се ријешити усвајањем закона о дјелатностима, сестринској, докторској... Међутим, политика нас је поново одгурнила и поново упућујемо вапај за помоћ",  рекао је Палачковић и позвао и Удружење пацијената да се и они укључе у рјешавање овог питања или желе да их сутра лијече преквалификанти, умјесто квалитетних сестара и техничара. 

Да су системски ријешена ова питања у Словенији, потврдила је потпредсједница тамошњег синдиката медицинске његе Славица Мецингер.

"Имамо и ми проблема, али је далеко боља ситуација", навела је Мецингер, истичући да су синдикално увезани и имају саговорнике у надлежним органима.

Потврдила је да и из Словеније медицинске сестре иду на рад у Аустрију или Њемачку, због хиперпродукције кадра, али не они који имају посао у Словенији.

Мецингер каже да је основна плата медицинских сестара у Словенији око 800 евра, а могу да зараде и око 1.500 евра, за рад викендом, ноћу... 

У Србији је просјечна плата главне медицинске сестре око 391 евро, док је основна плата око 350 евра, казала је Дијана Оташевић, предсједница Удружења сестара и бацица у Србији.

И у тој земљи слични су проблеми као и у БиХ, а каже да је евидентан број од око 1.000 сестара које су отишле на рад у ЕУ, а због лошег положаја, непризнатог положаја и лоших услова рада.

У Србији недостаје педијатара, казала је Оташевић и додала да се поставља питање ко ће водити бригу о пацијенту, а одласком квалитетног кадра урушиће се и сигурност пацијената и квалитет здравствене његе.

Предсједница Удружења медицинских сестара, техничара и бабица РС Живана Вуковић-Костић је навела да је основна плата медицинских сестара и теничара у РС око 250 евра, док је зарада сестара с вишом или високом спремом око 350 евра.

"Ово је удружење лани написало 120 потврда за наше чланове који су отишли да раде у Њемачку, Аустрију, Норвешку, Данску... Имамо јако велики одлив квалитеног кадра. Одлазе и колеге које имају 30 и 35 година стажа, а то су врло искусне медицинске сестре, које су радиле на мјестима на којима едукација траје и по десет година", рекла је она истичући да је одлазак овог кадра погубан за зравствени систем РС и сигурност пацијената.

На крају овог скупа позвали су надлежне да системски ријеше проблеме у здравству.

Извор: Фена

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

007

11.02.2017 14:12

Колико знам и пре 1990 се ишло у иностранство,поготово у Либију.Боље да се иде и у иностранство него чекати на бироу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.аган

12.02.2017 09:19

Сви да се лијече код Шкрбића, Кљајчина, Миле кума, Станетића, Топића и Богданића...мислим да је то коначно рјешење.

Name

Монеy талк

12.02.2017 10:47

Чиме да их задрже?

Name

јоја

21.02.2017 11:00

Шта предузети,зна се да од повећања плата нема ништа.Увести визе ето шта се може предузети.

Name

шта рећи

11.02.2017 14:25

У БЛ НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ ПОСТОЈИ СМЈЕР ЗДРАВСТВЕНА ЊЕГА КОЈИ КАД ЗАВРШЕ СТУДЕНТИ НИЈЕ ПРИЗНАТ (ко је ишао у средњу медицинску може радити као техничар али неко из гимназије као да није ни ишао на факултет).

ОДГОВОРИТЕ
Name

хиперион

11.02.2017 18:33

Ма ја шта ће ти факултет одеш у Широки и бираш оли бабица оли лаборант .Плаћаш по кили Дизниленд је...е

Name

Друзе

11.02.2017 14:29

А ста це нам медицинари?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРВАР

11.02.2017 14:46

Не иде Стевандиц и Скрбиц,па сто би исли кад овдје имају да нигдје у свијету висе не би имали.А знају и разумију се у мрдецину ко Марица у криви к..ц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

11.02.2017 15:41

Вратите све докторе из политике и забранити им рад у политици немојте преко њих узимати гласове него нека свако ради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

11.02.2017 17:06

Дајте им плате парламентараца нече нико отичиВише школе имају него пола парламентараца а зарађују 400 км . знатно мање него парламентарац добије за одвојени живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор Сиваго

11.02.2017 17:17

Е бас цес ме ти зауставити да неидем у Деутсцхланд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахха

11.02.2017 20:26

Срецом остају ветеринари па ко смије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

11.02.2017 23:35

Пустите људе нека иду, не би ишли да их није нужда натјерала. Овим на власти да је да људи не иду а нема везе што овдје нема посла, а ако има срећу да ради бива слабо плаћен и уцјењиван отказом да би се гласало за ове или оне и ако нећеш они одмах говоре не мораш има ко хоће. Само људи бјежите док се још може и док није касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слависа

12.02.2017 11:07

Бас напротив,овима на власти одговара да људи иду,јер без прилива новца сто ми одавде финансирамо родитеље,фамилију итд бих неби ни 2 мјесеца презивјела.Ја и сестра смо медицинари и досли смо прије пар година у Аустрију,супер нам је,а ти сто кукају да им оде кадар,само се боре да извуку сто висе од дрзаве а 90% су преко странака добили посао.Ја сам по заврсетку сколе,12 год био на бироу рада,нисам био појитицли активан,нисам био татин син и зато сам отисао и никад се висе небих вратио.Матер им свима лоповску.

Name

Доктор

12.02.2017 07:00

Подигните 200 еура плату и неце нико никуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиз

12.02.2017 08:04

Само наставити исељавање из овог пакла сто даље и од ових крвопија мед.сестра у РС има плату 600КМ па од цега да зиви а јос се води да ради и то нимало лак посао.Ови политицки дусенризници набили коефицијенте нерадницима са купљеним сколама и заузели позиције па мисле да це им неко дзаба радити док це они за нерад и политицку подобност узимати масне плате.Идемо сви одавде па нек им раде њихова дјеца за 300евра.Фуј и јос се оглашава тамо неки синдикат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

12.02.2017 09:07

Ову дрзаву треба свако напустити.Нека остане само власт.Овој власти нису потребни ни стручњаци ни народ.Довољно су се напљачкали па могу и они да иселе или ако им се висе свидја могу направити рат.Вазно је да никоме неце одговарати због силних пљацки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор,

12.02.2017 13:43

Један велики филозоф, је рекао балкански проблем је ресив само на један нацин: замењати народ; управо се то и полако поцело догађати "јесте да це мало дузе потрајати . балканацу је потребан ред ,а и батина .

Name

Боки

12.02.2017 09:08

Наравно да иду и треба да иду.Никаква плата ,услови сацувај бозе уцјењивања да има неко други да то ради итд.Ето сад имају ове сестре из Сироког које незнају ни ињекцију дата камоли ста друго.А нису само медицинари.Иду и други вани јер овде казу назови послодавци како са 500 марака плате треба бити срецан.Како су им велике обавезе а нигдје у свијету мањих ни плата ни доприноса.Само одлазак спасава те људе који се одлуце да иду а богами помазу и овима који остају.

ОДГОВОРИТЕ