Реклама од 30" кошта 5 милиона $

Најзначајнији спортски догађај године у САД који из године у годину све више осваја и свијет је свакако Супербол, финале Националне фудбалске лиге (НФЛ).

Свијет 11.02.2017 | 13:24
Реклама од 30" кошта 5 милиона $
Са спортске стране, 51. Супербол одигран у недељу у Хјустону у ком су Њу Ингланд патриоте из Бостона надокнадили заостатак од 25 поена и побиједили у продужецима Атланту, већ се проглашава за најбољи у историји.

Статистичари су израчунали да је 30 рекорда оборено у овој утакмици, а приличан број се односи на Тома Брејдија, сада већ извјесно најбољег играча у историји овог спорта.

Али Супербол није само спорт, већ и гаргантуанска фабрика новца око које се врте милијарде долара, дан у коме се троши, углавном на храну и пиће, неумјерено.

Док се паре још броје нема званичних извјештаја о приходима, али постоје неке процјене колико се новца потрошило у Хјустону, али и широм Америке.

На пример, градске власти Хјустона процјењују да је приход града од Супербол викенда око 350 милиона долара, а да ће се директно у градску касу слити око 11 милиона долара кроз таксе и порезе.

Цијена најма куће у близини НРГ стадиона на ком је одигран меч скочила је на 10.000 до 15.000 долара за ноћ. Па и саме карте које су продаване пред утакмицу коштале су од 3.200 до 17.000 долара.

Међутим, неки стручњаци тврде да су бројке које организатори представљају поприлично надуване. Рецимо независна студија куће ББВА ресеарцх процјењује нето приход од Супербола на 69 милиона долара, далеко мање него што је најављивано.

Буџет организационог комитета износио је 63 милиона долара од приватних донација, али град ће покрити 5,5 милиона долара трошкове обезбјеђења, а уплатиће и између 20 и 25 милиона долара из свог фонда за велике догађаје који пуне градске таксе. Ту се не рачуна веће ангажовање градских служби како би се обезбедио ред у граду препуном туриста.

Након Дана захвалности који Американци традиционално проводе на ручку у кругу породице, Супербол викенд је вријеме када се највише хране троши. На пример, Национална асоцијација произвођача пилетине процјењује да се појело 1,33 милијарде пилећих крилаца, што је раст од два одсто у односу на претходну годину.

Пред Супербол један интернет сајт за онлајн поруџбине процијенио је да ће Американци купити 12,5 милиона пица на тај дан, а да ће вриједност просјечне поруџбине бити 26,45 долара. Ланац пицерија Пица хат средином јануара је објавио да ће запослити око 11.000 људи до Супербола. Прошле године су Американци за Супербол попили 1,23 милијарде литара пива.

Посебан дио приче о економији Супербола је телевизија. Најгледанији спортски догађаји у Америци су резервисани за финалну утакмицу НФЛ-а. Телевизијска права за пренос ове утакмице наизменично се дају трима великим телевизијама, а ове године на ред је дошао Фокс.

Како су објавили из ове телевизије оборен је рекорд по гледаности на врхунцу са 172 милиона гледалаца. Међутим, нису сви све вријеме гледали меч (и шоу Леди Гаге у полувремену) па је просјечна гледаност догађаја била “тек” друга у историји америчке телевизије са 113,7 милиона гледалаца, иза прошлогодишњег Супербола.

Фокс телевизија је наплаћивала до сада највишу тарифу за емитовање реклама од пет милиона долара за 30 секунди или 166.666 долара по секунди. Упркос наизглед огромној суми, са оволиком гледаношћу, реклама фирме кошта четири до пет центи по гледаоцу што је упола јефтиније него рекламирање у најпопуларнијим ТВ емисијама.

Овогодишње рекламе осим огромних буџета имале су и јаке политичке поруке и то уперене против антимигрантске политике актуелног председника Доналда Трампа. Кока кола је пустила своју рекламу из 2014. године гдје под слоганом “Америка је лепа” слави различитост људи.

Аирбнб је послао поруку “Свијет је све љепши што више прихватате”. Пивара Анхојзер Буш у својој реклами приказује досељеника из Њемачке, Буша, који силази са брода и долази у Канзас да прави пиво. Ту упознаје ортака Анхојзера. Компанија Ламбер 84 је чак морала да измијени рекламу у којој је приказала мајку и ћерку које говоре шпански испред зида на граници.

Сљедећи Супербол вјероватно неће бити занимљив као овај, али је још вјероватније да ће се око њега “завртјети” још више новца.

Извор: Цапитал.ба/Данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Звонко

11.02.2017 17:35

Ја се сјећам финала купа Маршала Тита,у БГ.Попио сам 12 пива и појео 6 Лесковачких пљескавица.4главице лука,3 ракије на почетку.Ето ти супербола земљаче.

ОДГОВОРИТЕ