Ратни синдром тресе бивше борце ВРС

Око 8. 000 људи годишње у Добоју прође неуропсихијатријски преглед. Много пацијената са дијагнозом посттрауматског синдрома (ПТСП), али без потпуне евиденције.

Република Српска 11.02.2017 | 09:18
Ратни синдром тресе бивше борце ВРС
Након што је ЦЈБ Добој поднео кривичну пријаву Окружном тужилаштву против Милоша Благојевића (52) због напада ножем на њиховог припадника, овај бивши борац Војске Републике Српске је после истражних радњи и саслушања смјештен у Клинички центар Источно Сарајево, на Психијатријску клинику Соколац.

Иако је под пријавом да је извршио кривично дело спречавања службеног лица у обављању службене радње, по свему судећи, Благојевић неће бити процесуиран, бар док се не опорави, ако је то уопште могуће, од посттрауматског синдрома који му је дијагностикован.

Управо на основу посттрауматског синдрома, Благојевић је добио инвалидску пензију, чије смањење је и узроковало напад на полицајца. Он је протекле недеље у хаустору зграде, изграђене за смештај борачких категорија у Добоју, напао полицајца и ножем му задао повреде по глави, због којих је полицајац збринут у Општој болиници. Благојевић се одмах после напада забарикадирао у стану где живи са мајком, а након преговора ипак одлучио да се преда.

"Реч је о особи леченој од посттрауматског синдрома, на основу којег је пре више од деценије изгубио пословну способност, због чега је послат у инвалидску пензију, дакле припада категорији лица са инвалидношћу као последица ратних збивања", речено је нашем листу у Одељењу за неурописхијатрију добојске Опште болнице.

Према информацијама "Новости", Благојевић је почетком избијања ратног сукоба био у Тузланској колони, која је 15. маја 1992. године масакрирана приликом изласка из касарне "Хусинска буна" у Тузли. До септембра те године остао је као везиста у команди потпуковника Мила Дубајића, команданта касарне ЈНА и касније официра ВРС. Потом је дошао у родну Возућу, која је муслиманским снагама Другог тузланског и Трећег зеничког корпуса била окружена са три стране.

Благојевић је из рата изашао са поремећајем понашања у критичним променама времена. И раније је привођен због напада на полицију, а психијатри су дали мишљење да је његова бурна реакција везана за униформу, војну или полицијску.

Благојевићев случај, нажалост, није усамљен, али нема тачне евиденције колико је оболелих од ратног синдрома на овом подручју. Према подацима из добојске Опште болнице и Центра за ментално здравље, годишње неуропсихијатријски преглед прође и више од 8.000 грађана добојске регије, а последњих година хоспитализује се у просеку 1.200 људи.

"Задржавамо у болници пацијенте углавном због претрпљених можданих удара, али и кризе свести, односно депресије, психозе и стресова", кажу у болници.

Благојевић и други оболели од ПТСП такође потраже помоћ у овим установама, али је њихов боравак ограничен због процедура у лечењу на трошак Фонда здравства РС. Новца да се сами јаве на лечење у једну од специјализованих установа немају, а друштво нема стратегију како да им помогне.

МНОГИ СЕ ОДЛУЧУЈУ НА САМОУБИСТВО

У ПРИЛОГ тези да су нагле промене времена озбиљан проблем за особе са нарушеном психом иде и вест да је почетком ове недеље у Костајници надомак Добоја самоубиство извршио С. Ч. (30). Реч је о бившем припаднику Специјалне јединице МУП РС, који је према информацијама нашег листа недавно удаљен с посла, управо због проблема са психом, који су се манифестовали у последње време.

Бивши специјалац обесио се у близини своје куће, а био је отац две мале девојчице.

Извор: Новости.рс
Фото: Новости.рс

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Реално

11.02.2017 08:26

Незнам за овог цовјека, не бих да гријесим дусу, али знам да је велики број лица која нису била ни близу борбених линија остварило право на разне привилегије (одстете, одласци у пензију, ослобадјање од кривицне одговорности за најтеза кривицна дјела...). Дијагнозу су добијали за новац, тако да није ни цудо сто су доктори неуропсихијатри данас једни од најбогатијих људи у БИХ. Свима који имају такву дијагнозу забранити посједовање орузја и возацких дозвола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

11.02.2017 09:52

Зато и у Градској управи битанге које су биле далеко од фронта нас који смо били на линији изолирају од било какавих мјеста гдје је боља плата и некакво шефовање, јер ако ниси члан СНСД и ако си био на линији фронта, ти си за одстријел ових битанги који су највеће патриоте свијета. А још ако знаш и у струци си, готов си. Требају послусни неморални партиподобни кратко битанге...

Name

Мирко

12.02.2017 04:47

Жалосно ми који трпимо до изнемоглости не добијамо ништа,радимо како би преживјели и лијечимо се како знамо док они који сједе испред врата борачке организације и добију нешто.

Name

НН

12.02.2017 10:15

Па код нас и Предсједник РС има психо дијагнозу ( а није био борац ВРС, нити је био на фронту и првој линији ) , терапије код психијатра и (психо) таблете а управља цијелом дрзавом и друством. Колико он има одговорности и урацунљивости ?

Name

боро

11.02.2017 08:33

Ја сам борац прве категорије са 40,6г стажа , стим што ми у пио-федерацији нису хтјели признати 11 мјесеци до пре десетак дана , а предмет је код них 19 мјесеци . Скоро ми је тај стаж признат , А ЗА ТО ЧИТАВО ВРИЈЕМЕ И ДАНАС НЕМАМ ЗДРАСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ , нема везе стаж , ни категоризација , ништа нико не призна , можеш црћи ко пас нико се не окреће . То је нама наша борба дала ДЕЗЕРТЕРА за владара .ЊЕМУ ЈЕ БИТАН ТРЕЋИ ЕНТИТЕТ И ДА САЧУВА СВОЈУ ЗИЦАГУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

11.02.2017 10:19

Ре Боро: Чуди ме да ниси у пензији ако имаш толико стажа,јер са 40 год.пензијског стажа идеш у пензију без обзира на године старости. Предлажем ти да ако још увијек ниси у пензији онда се пријави на Биро за запошљавање како би остварио здравствену заштиту.

Name

бесмисао

11.02.2017 10:31

Нажалост сте управу. Туга како се на Балкану понашају према људима. Пензионери препуштени сами себи с малим пензијама, средовецни незапослени, ходају улицама без икакве перспективе за њих и њихове породице, омладина у депресији и зељи да побјегне. Туга тотална. Према човјеку као живом бићу овдје се веома лоше држава понаша, све запуштено. Људи на селима су у још горем положају, тамо нико не залази, никакву помоћ немају од државе, препуштени сами себи, па се чудимо кад испадне покољ. Страшно колика је небрига за цовјека и зивот код нас.

Name

транге

11.02.2017 08:35

Угрозена нам је егзистенција,назалост бице јос доста немилих проблема!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПТСП

11.02.2017 08:38

СРПСКИ БОРАЦ ИЗ ОТАДЗБИНСКОГ РАТА ЈЕ ПРЕВАРЕН И ПОНИЗЕН КАО НИКАДА НИЈЕДНА ВОЈСКА У ИСТОРИЈИ. ОВАКВИХ И СЛИЦНИХ СЛУЦАЈЕВА ЦЕ БИТИ СВЕ ВИСЕ И ВИСЕ. РЕПУБЛИКУ ВОДЕ И О ЊОЈ ОДЛУЦИВАЈУ РАТНИ ДЕЗЕРТЕРИ И ПРОФИТЕРИ, А БОРЦИ ГЛАДУЈУ И ПОВЛАЦЕ СЕ У СЕБЕ ДОК НЕ ДОДЈЕ ДО ПУЦАЊА. ГОТОВО КОМПЛЕТНА УПРАВЉАЦКА СТРУКТУРА ВЛАСТИ ЈЕ ДЕЗЕРТЕРСКА, А НИ У ОПОЗИЦИОНИМ РЕДОВИМА СИТУАЦИЈА НИЈЕ ПУНО БОЉА. СВИ ДОСАДАСЊИ ПРЕДСЈЕДНИЦИ БОРС-А СУ ДОСЛИ, ИЛИ СУ ОТИСЛИ НА ПОЛИТИЦКЕ ФУНКЦИЈЕ, С ТИМ, СТО ЈЕ СВАКИ НАРЕДНИ БИО ГОРИ ОД ПРЕТХОДНОГ. ДА НЕ ГОВОРИМО, ДА ПОКУСАЈИ ОСНИВАЊА ПАРАЛЕЛНИХ БОРАЦКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ВОДИ ДОДАТНОМ УРУСАВАЊУ ИОНАКО БЕЗНАДЕЗНЕ ПОЗИЦИЈЕ БОРАЦКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ. СВЕ У СВЕМУ - ЗАЛИ БОЗЕ ЗИВОТА, ЗДРАВЉА И ГОДИНА!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ПТСП

11.02.2017 09:40

Ма ти ниси борац поготово српски.Сто се тице преваре нико се од нас није боријо за паре ни за борацку пензију.Лијепо би било да се инвалиди испостују јер немогу да раде и зарадјују а осталим би све привилегије укинуо,а погинуле нецу спомињат то се подразумијева.Све остале борацке додатке и привилегије треба укинути и све преусмјерити на ове двије категорије.

Name

ре ре птсп

11.02.2017 09:58

Ти си земљаче црвни кмер а борбу си видио као и твој предсједник Рудоња преко тв.

Name

Последњи кинески цар

11.02.2017 10:25

За ПТСП:Подршка,коментар ти је на мјесту,а ЗА РЕ ПТСП: Једино те двије борачке категорије ,пород.пог. и РВИ имају каква таква примања. Наравно да су мала недовољна,али зар нас живе борце треба толико игнорисати па узети и оно мало борачког додатка којег добијемо,а са друге стране се паре троше немилице и на разне глупости. Ево читај на овом сајту о куповини нових луксузних аутомобила. То је само једна ставка и гдје одоше "народне и борачке" паре.

Name

ре ПТСП

11.02.2017 10:29

То говорис зато сто си инвалид,знаци ми треба да дамо све вама а ја и остали који смо у годинама да једемо сламу јер смо престари за неки посао којег ионако нема.Српска себицност је несто сто нам је уродјено,тако да ме не изненадјујес својим коментаром осим онога сто казес да нисмо борци били,јок само си ти био и само теби треба помоци,страсно ти је размисљање.

Name

Борац

11.02.2017 10:33

Борили смо се за светињу ,здравље изгубили да би лопови све унистили.

Name

ЖУЋО

11.02.2017 12:07

СВЕ ИМ УЗМИ МИЛЕ ЦАРЕ, МИ РАТНИ ТРГОВЦИ СМО УЗ ТЕБЕ И КАО ШТО ТИ РЕЧЕ НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА ЈАЧИ СМО ОД СУДБИНЕ, А И ОД ОВИХ ОБОЉЕЛИХ ОД ПТСП, НЕМАЈУ ОНИ МУДА ВИШЕ НИЗАШТА.

Name

Бораx рс

11.02.2017 08:57

ЈА И СУПРУГА СМО БОРЦИ ПРВЕ И СЕДМЕ КАТЕГОРИЈЕ. ПО ЗАВРСЕТКУ РАТА УЛОЗИЛИ СМО ЗНАЦАЈНА ФИНАНСИЈСКА СРЕДСТВА ДА ОБЕЗБЕДИМО ЕГЗИСТЕНЦИЈУ ПОРОДИЦЕ. НАПАЛИ НАС РЕКЕТАСИ -ПРЕЗИВЈЕЛИ АЛИ ПОЛИТИКА КОЈА ЈЕ ТРАЗИЛА РЕКЕТ НАС ЈЕ ЗАТВОРИЛА. СУДСКИ ПОСТУПЦИ СУ НАС ФИН. ИСЦРПИЛИ ТАКО ДА САМ ЈА НА БИРОУ А СУПРУГА У ФЕДЕРАЦИЈИ РАДИ КАО КУВАР. ПРОПАЛИ. ПРЕСУДЕ СА СУДА НЕМОЗЕМО ДА НАПЛАТИМО МАДА СУ ИЗВРСНЕ. УЗАС ОД ДРЗАВЕ. БОЦ КУРАЦ ФУЈ БАНДО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уј

11.02.2017 09:25

Па и баја има ту дијгнозу,па ста опет преседник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

11.02.2017 09:59

Теско је било убијати своје комсије зене и дјецу требали су прије размисљати сад као депресија мани те се тога нема од тога ниста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

11.02.2017 10:54

Они који су:нападали касарне ЈНА у БиХ и сватове у Сарајеву,зелене беретке,муџахедини и ратници ислама.Не би реко да су сви они баш безазлене комшије,жене и дјеца?

Name

Ре драхутин

11.02.2017 17:19

Јел у Бијељини , Зворнику, Брчком.....нападана касарна или су дошли они преко Дрине да опљачкају и поубијају, а вас ослободе од кога??? Касарне нису нападане него су људи који су имали среће нису дозволили да изадјете са ЈНА оружјем и тим истим да их убијате. Камо среће да су нападане и оружје одузето . Не би рат трајао 4 године.Сто неко рече хтјели сте висе а добили сте к*рац. Водја вам је дезертер и ратни профитер.Веце казна за борце не постоји.Бумеранг се окренуо према вама и сад вас лупа по глави.

Name

Драгутин

11.02.2017 10:01

Поздрав и слава и хвала за све Српске хероје борце отаџбинског рата који су несебично давали себе и излагали се свакодневној смрти у периоду наметнутог нам одбрамбеног и отаџбинског рата од 1991-1995 на простору бивше СФРЈ.Најболније је то што су вас тзв. Српски политичари издали,али на њих не треба обраћати пажњу,јер они нису компетентни и меродавни да оцењују ваш успех и ваше пожртвовање и да оцењују било ког од вас, зато јер се не разумеју у то,а никад и не могу да се са вама мере нити да имају ту храброст коју ви имате,а нити се разумеју у част и поштење.У стању су да за обичним кафански столом предају за пар минута све оно што су хероји борци крваво стекли у рату,то раде јер их тај рат ништа и не кошта,зато што нису они учествовали у њему.А тако је било увек кроз историју од кад се Србија ослободила од Турака па све до дан данас.Политичари су нас увек све продали.Али су зато у историји остали забележени сви учесници и борци у протеклим ратовима и њихова херојска дела остала су да живе вечно и преносе се на будућа покољена, памтимо их зато као хероје и наше спасиоце док год Срби и Српска земља и овај свет постоји,а издајнике тзв. политичаре и дипломате нико и не помиње или их помињу само по злу,то је цена коју плаћају за своју издају.Тзв. Српски политичари и дипломате који су издали своје борце и њихову муку биће проклети и од Бога и народа и они и њихова покољења и само ће их помињати по злу,а никад по добру док год постоји овај Свет,па имали гора казна од тога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.02.2017 10:30

Тацно тако , баје и тупани у заборав!!!

Name

Дрина

11.02.2017 10:59

Нормално је да су они који су чиили злочине или то гледали да немогу мирно спавати и да им савјест није чиста.

Name

Ре Драгутин

11.02.2017 17:28

Вама слава, понизење, сиромаство, ваша дјеца која це им бити слуге у њиховим "фирмама" а њима паре, лијеп зивот , дјеца , унуци и праунуци обезбједјена ...Поносите се ста сте урадили за њих и сто сте им то све омогућили ??? Хахаха Већих будала нисам видио..Славите и даље своју глупост.

Name

Ре

11.02.2017 10:34

Командна касрна ЈНА а касније официр војске РС. И Србија није умијесана у рат у Босни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиса

12.02.2017 09:15

Тад није била Србија мајку му вец Југославија...

Name

Граничар, Косово 1999

11.02.2017 10:57

Држава никада није, нити ће водити рачуна о бившим борцима. Од краљевине на овамо. Нисмо се борили за новац, али ако су неки, који пушку видели нису, наплаћивали дневнице и имали, којекакве, бенефиције, онда хоћу и ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

11.02.2017 11:19

Битно је да удовице има 600 КМ примања. Кога брига за ветеране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

11.02.2017 11:29

Драги борци, зна се колика је васа улога у отадзбинском рату, да без вас не би било ни нас, ни РС, да би смо дозивјели прослост. И хвала вам на томе. Добили сте уз огромне зртве тај несретни рат у којем је било ненормално криминала и разумијем засто се тада мозда није могло висе урадити, бранили сте отадзбину на првим линијама, гинули за потомке. Али драги борци и наси хероји, ви сте изгубили мир. То нисте смјели дозволити, да вас данас и након рата води сацица ратних профитера и лазних бораца, криминалаца који су опљацкали не само вас, него су украли будуцност васој дјеци а створили будуцност својој дјеци. И та це дјеца водити васу дјецу. Без обзира на све, то нисте смјели дозволити, нема оправдања. За борбу за своју дјецу никад није касно. Нису нама након рата криви ни муслимани Босњаци, ни Хрвати. Они су у истом проблему и сви смо заједно сиротиња. Свако добро и много здравља јунаци наси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СР

12.02.2017 04:07

А зашто их лажеш? Шта су јадни добили? Један ентитет који им никаква права дао није? Нит имају заставу,нит химну,нити своју војску!!!! Додуше,није лоше дати им мало утехе,макар биле и лажи! И кад БХ удје у Европу,појео вук магарца.Борили се момци баś низашта!!! Додуше нису сви.Погледај горе коментар једног " војника" који ке тек после рата имао толико пара да су се и рекеташи на њег окомили!! Многи рс " војници" су годинама живјели од опљачканог,не брини.На жалост само оних пар који су срцем кренули да бране свој народ,не знајући ни од кога,е они јесу јадни и плаћају цијену оних 90% који су и ишли само ради пљачке !!! Елем,не може и јаре и паре ! Они су живјели пар година у благостању,сад је ред на Додика и његову децу да уживају !!!

Name

СР

12.02.2017 04:10

А од другог првоборца ( погледај коментар) жена ради у ФЕДЕРАЦИЈИ као кухарица !!! Ето за шта су се борили.Све показује да је много боље било,да нису...

Name

Миладин

12.02.2017 08:10

Људи имају порамећај пд ових криминалаца што са њима владају а који су у рату били ослобођени од психичких сметњи. Да се бар данас не представљају националним патриотама.

ОДГОВОРИТЕ