Пад евра узроковао би крах КМ

Већ 20 година БиХ има стабилну валуту иако се задужује. Економисти упозоравају да је курс одређен административно и да се он не мјења само зато што ЕУ тако жели, а политичарима служи за лажну слику о стабилности.

Србија 10.02.2017 | 11:59
Пад евра узроковао би крах КМ
БиХ има стабилну валуту и то је позитивна ствар, али дефинитивно мора да мјења економско окружење, једна је од порука јуче из Сарајева са Економског форума, који је организовао Економски факултет.

Ипак, изјаве на форуму да БиХ има стабилну валуту за многе стручњаке нису тачне. Економиста Алекса Милојевић за "Новости", наиме, каже да је конвертибилна марка велика заблуда, коју политичари свјесно сервирају да би се створила лажна слика о монетарној стабилности.

"Курс је одређен административно и двадесет година је исти. Готово двије деценије, један евро вреди 1,95 марака или који фенинг горе, доле. Реално је да један евро вриједи пет и више марака", каже Милојевић и додаје да се курс не мења само зато што ЕУ тако жели.

Он наводи да тиме што подржава административни курс, Брисел, у ствари, подржава слабе владе које немају праве пројекте да јачају привреду, већ живе од кредита и задуживања. То одговара и свјетским финансијским институцијама, које гурају милијарде марака преко кредита и на тај начин зарађују огроман новац.

"Уколико би евро крахирао, тек онда би грађани БиХ схватили колико имају слабу валуту. БиХ сада има 15 милијарди КМ спољног дуга. Када је 1999. успостављана конвертибилна марка, није било дуга. И сада када дуг расте, нама је курс стално исти. То није реално", истиче Милојевић.

Према његовим ријечима, једног дана ће КМ морати да изађе на слободно финансијско тржиште.

БЕЗ ИНФЛАЦИЈЕ

"У Босни и Херцеговини нема инфлације, јер је фиксни курс административно одређен. Пад евра значио би и крах конвертибилне марке. Тек тада бисмо видели шта је инфлација и колико имамо моћну валуту", поручује Милојевић.

(Новости.рс)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Алеx Јонес

10.02.2017 10:30

Нереалан курс у нереалној дрзави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Алеx

10.02.2017 10:58

Ако је за тебе нереална дрзава, сто неидес онда у реалну дрзаву и тамо зивис свој неки бољи зивот. И поведи све оне за собом које исто тако мисле као ти. Нико вас не дрзи назор у тој "нреалној дрзави". Сретно вам свима у некој реалној бољој дрзави

Name

ре ре

10.02.2017 12:51

Само да имам гдје радо бих отисао..

Name

Брависимо

10.02.2017 10:54

Сваком нормалном ова анализа је путоказ како нас странци из ЕУ И ММФ стите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

10.02.2017 18:41

Људи моји па све глупани овде. У слуцају пада Еура то Марку ниста не погадја. Мозда би то било и добро у неку руку. Била би сва пограницна мјеста са Србијом и Хрватском пуна људи јер би код нас било јефтиније пуно него код њих. То знаци енормни прираст валуте и то кроз трговину. Нема бриге за Марку.

Name

екон.

10.02.2017 11:22

Срећа Наса па је тако. У противном, о сада бисмо имали 2-3 налета хиперинфлације, штампање пара, додавање нула, деноминације, безвредна валута... Прошли смо кроз то и знамо како је. Ово сада није савршено али је мање зло. КМ никад неће изаћи на слободно тржиште већ је излазна стратегија конверзија у Еур.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

10.02.2017 12:09

Задужили смо се у еуру.Било бих горе од "свајцарца", а реалан је однос 1:4.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо пирмо

10.02.2017 12:14

Ја мислим да би се КМ требала везати за српски динар он је стабилан .

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

10.02.2017 18:35

Јест, мало се љуља и заноси,стаклене ноге има. Среца па га у Босни нема.

Name

Срецна околност

10.02.2017 17:16

Добро је да је овај А.Милојевиц далеко од власти.Цовјек је циста пропаст.Сваку прилику користи да нападне политику насе ЦБ и такозвани цурренцy боард.То су нам направили странци,и то они који су далеко паметнији од овога А.М.Не треба да евро пропадне да буде проблема.Довољно је срусити каренси борд( а за то се бори овај А.М.) и оде Км на дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

13.02.2017 07:47

Надам се да неће нити дочи до овога. Како ови неки стручњаци предвиђају за ову нашу валуту. КМ. Да ће она ово и даље остати стабилна, и чврста валута. Каква је она била задњих 20 година. Од како је она ово уведена у БиХ. И ваљда ће се мочи једнога дана када се оде у некој другој и земљи, да се то она може замијенити. А не само то у овим неким земљама у региону. Попут: Хрватске, Србије, и Црне Горе. Да ће и други почети примати ову нашу и валуту. Која је она уведена прије еура. И да ово еуро све и земље примају ту валуту. А нашу нико неће. Што не бих то и требало тако бити. Ваљда неће дочи до пада овога еура. Да ће и даље ова наша валута бити онаква каква је била досада.

ОДГОВОРИТЕ