Почиње да сија звијезда Давида Бертанса у НБА и Спарсима!

Чека га петорка ако поправи. . .  Грег Поповић открива планове са летонским шутером, Денверов стратег Мелоун је одушевљен са њим.

Кошарка 12.02.2017 | 08:15
Почиње да сија звијезда Давида Бертанса у НБА и Спарсима!
Давис Бертанс је у Сан Антонио Спарсе дошао у трејду после драфта 2011. као кусур уз Каваја Ленарда, док је пут Индијане кренуо Џорџ Хил. Ленард је у Тексасу постао један од најбољих играча лиге и вођа нове генерације Спарса, а Бертанс је на деби у Сан Антонију дочекао тек после пет година, одласка из Партизана, две тешке повреде и играња за Кућу Лаборал у међувремену.

„Био сам пресрећан јер је реч о Спарсима. Није ми било битно колико ће времена проћи пре него што дођем овде. Знао сам да рачунају на мене и да ће моје време доћи“, рекао је Бертанс за америчке медије.

Грег Поповић је рекао за Бертанса да је један од играча са највећим самопоуздањем у дебитантској сезони које је видео у претходних 20 година. У дебитантској сезони, Поповићму полако дозира минутажу, а млади Летонац је имао и нека блистава издања попут 21 поена против Шарлота, 17 поена против Њу Орлеанса, још четири пута је имао двоцифрен кошгетерски учинак од почетка 2015. године.

„Начин на који он улази у утакмице и самопоуздање са којим то ради су невероватни. Било да уђе на средини или на крају утакмице, понаша се као да је цело вече на паркету. Толико је хладнокрван да је то невиђено“, рекао је Поповић.  

Бертанс је играо у 43 од 51 утакмице Сан Антонија ове сезоне са минутажом од 11,2 минута по утакмици на којима у просеку бележио 4,2 поена. Откако се повредио Гасол, Поповић је нашао шему у којој Бертанс има битнију улогу. Од 23. јануара бележи 19 минута и 8,4 поена у просеку. Међутим, још у потпуности није савладао Попове дефанзивне шеме.

„Тешко је, а опет једноставно. Знаш шта тренер тражи од тебе и само покушаваш да се фокусираш и да читаш игру противника најбоље што можеш. Наравно, увек направиш неку грешку и тренер је ту да ти на најбољи начин објасни те грешке“, каже Бертанс.



Поповић каже да је још дуг пут пред Летонцем.

„Очигледно је да ја шут његово највеће оружје. Већ је постао и прилично добар у додавањима. Али у дефанзиви има још да учи ротације, противнике и њихове индивидуалне квалитете. Још се упознаје са лигом. Али најбитније је да разуме игру. Он заиста има светлу будућност. Само су му потребни минути и искуство. Универзалан је играч који може да блокира шутеве и да ради напорно у одбрани.  Али шут је његово најјаче оружје по којем је уникат. Велики су домети пред њим“, истиче Поп.  

Бертанс је започео каријеру у НБА лиги после две тешке повреде колена пошто је два пута кидао лигаменте и два пута морао под ноже и на дуге рехабилитације.

„Помсилио сам да ми је каријера готова када сам први пут покидао лигаменте. Не мислим само на будућност у НБА већ на целу каријеру. Чак и европску. Знам много момака који се после такве повреде више никада нису вратили на стари ниво игре“, присећа се Бертанс.

После другог пута није толико паничио...

„Други пут је било много лакше, јер сам знао шта ме очекује. Знао сам да морам да се стрпим девет месеци“.

О Бертаносовој будућности је причао и Денверов тренер Мајк Мелоун који је у Колораду лансирао Николу Јокића.

„Људи у његовом клубу га знају боље, али према ономе што смо видели на видео материјалу и у директним дуелима, очигледно је да има самопоуздање и да клуб има веру у њега јер му даје све већу минутажу. Неки мисле да је он нови Мет Бонер, али он није Бонер. Он је паклен млади кошаркаш и ја сам његов велики фан“, рекао је Мелоун. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар