Небојша Поповић - прича непобједивог тренера...

Један од најуспешнијих легендарних тренера за 10 година мандата у Црвеној звезди освојио је17 титула што га чини једним од најуспешнијих тренера свих времена.

Кошарка 14.02.2017 | 23:10
Небојша Поповић - прича непобједивог тренера...
Све што Црвена звезда ради у овој сезони не би могло без једног човека – Небојше Поповића који је рођен на дан 8. фебруара 1923. године.

Један од оснивача кошаркашког клуба Црвена Звезда, некадашњи играч и тренер црвено-белих, репрезентативац, тренер и функционер у кошаркашком савезу, рођен је у Иригу. Поповић је легенда клуба, и један од најзаслужнијих за доминацију кошаркаша и кошаркашица Звезде четрдесетих и педесетих година 20. века.

Био је Звездин први кошаркаш, тренер, капитен и менаџер. Од 17 Звездиних шампионских титула у мушкој конкуренцији Небојша Поповић је освојио десет, као тренер и играч. Подједнако успешан био је и као тренер у женској конкуренцији, а са ЖКК Црвена звезда освојио је седам шампионских титула, што га са 17 титула првака државе сврстава у ред наших најуспешнијих тренера свих времена.

Бавио се прво фудбалом и ватерполом, а потом је открио кошарку која је постала његов живот. Заједно с неколицином пријатеља 4. марта 1945. године основао Спортско друштво Црвена звезда и њену кошаркашку секцију која је касније постала кошаркашки клуб.

Колики је значај имао у свему томе можда најбоље сведочи податак да је управо Небојша Поповић носилац чланске карте Црвене звезде са бројем 1.

Био је капитен репрезентације некадашње Југославије, а у историју је ушао и као стрелац првог коша на првом Светском првенству које је 1950. године одржано у Буенос Аиресу.

Обављао је и функцију селектора репрезентације предводећи национални тим на Европском првенству у Москви 1953. године и Светском првенству у Рио де Жанеиру 1954. године.

Пред крај каријере “отац Југоловенске кошарке“, како су га називали, веома успешно је вршио дужности поттпредседника, потом и председника Кошаркашког савеза Југославије као и функцију генералног секретара Југословенског олимпијског комитета. Био је предсеник Фибине комисије за међународну организацију и дуже од три деценије комесар-делегат на Фибиним такмичењима.

Преминуо је 20. октобра 2001. године у Београду, а постхумно је уврштен у Кућу славних у Женеви 2007. године.

Небојша Поповић је био иницијатор свих кошаркашких акција на Малом Калемегдану. Био је човек изузетне енергије и менаџерских способности, заљубљен у кошарку у којој није бирао посао. Тако је својим рукама, уз помоћ и осталих играча Звезде саградио терене на Малом Калемегдану, потом и трибине за које се његовом заслугом увек тражила карта више. На тим теренима су деценијама касније стасавали бројни врхунски играчи, а Мали Калемегдан је и 70 година касније остао синоним за КК Црвена звезда.

Коментари / 0

Оставите коментар