ЛШ - Анализа: Браћа?! Можда, али не на терену! Партизанов солунски фронт...!

Колико год то необично звучало, одређена свечарска атмосфера коју би, због братских односа, могли да направе навијачи два клуба представља својеврстан мач са две оштрице.

Кошарка 08.02.2017 | 18:45
ЛШ - Анализа: Браћа?! Можда, али не на терену! Партизанов солунски фронт...!
Сад је почело и немања стајања. Кошаркаши Партизана имали су седам дана одмора, па дерби са Црвеном звездом који су добили после велике борбе, а три дана касније, односно вечерас, чека их нови велики испит зрелости. Иако ФИБА Лига шампиона, у овој премијерној, експерименталној сезони често делује као не превише озбиљно такмичење, сада, када су дошли до плеј-офа, црно-бели морају да запну максимално и покушају да остваре што бољи резултат.

А на том путу у доигравању прва препрека биће им солунски ПАОК, клуб са чијим навијачима најватреније присталице црно-белих гаје братске односе. Ипак, за очекивати је да на терену не буде ни мало пријатељски, већ да пршти на све стране.

Партизану ће тријумф у дербију свакако бити јако погонско гориво за то што га чека у Солуну. Не само да су црно-бели овим тријумфом остали на курсу ка освајању другог места на Јадрану већ су доказали себи да могу да играју са најјачим екипама у региону.

Оно што такође може да радује тренера Александра Џикића је чињеница да полако, али сигурно се из повреда враћа већина играча и да ће имати добро попуњену ротацију. А то је нешто са чиме је овај стручњак имао проблем мање, више од почетка сезоне. Партизан је у жребу за прво коло плеј-офа био повлашћен као другопласирани тим, а ПАОК је у својој групи заузео треће место и зато се први меч игра у Солуну.  До овог тренутка београдски црно-бели су у ФИБА Лиги шампиона забележели скор од осам победа и шест пораза, укључујући већ и један на гостовању у Грчкој код атинског АЕК-а.

Ипак, Џикићева екипа је у досадашњем току сезоне у неколико наврата показала да уме да игра на страни, а поготово да зна да побеђује у утакмицама са неизвесном завршницом. У Лиги шампиона су београдски црно-бели на страни славили против немачког Лудвигзбурга, мађарског Солнока, пољске Зјелоне Горе и белгијског Шарлроа.

Главне узднице Партизана, поред капитена Новице Величковића, чији се допринос не мери само кроз статистичке категорије, требало би да буду Вил Хечер и Стефан Бирчевић. Њих тројица су, свако на свој начин, „сломили“ Црвену звезду у недавном дербију, а за Партизан ће свакако веома важан бити и учинак Вање Маринковића који се у дуелу са највећим ривалом вратио на терен после месец дана одсуства због повреде. И он је против црвено-белих пружио одличну партију, погодио четири тројке, све су биле у важним моментима и наговестио да би у Солуну такође могао да буде једно од најјачих оружја Партизана. Иначе, занимљиво, Хечер је летос управо после сезоне проведене у ПАОК-у дошао у Београд.

За српску екипу веома је битно и да под кошем Ђорђе Мајсторовић пронађе форму, као и да Урош Луковић, помогне колико год може, с обзиром да је имао проблема са повредом бицепса. Можда би против ПАОК-а један од икс фактора могао да буде нови Американац Џамонт Гордон, мада се у прва два меча у Јадранској лиги видело да ће му бити потребно још доста времена да се пронађе на паркету.

“И даље смо екипа која зна да закаже много и зна да пружи доста. Сада играмо против ПАОК-а, уколико не одиграмо како треба, што се каже, џабе смо кречили. Потом следи Цедевита... Волео бих да се из утакмице у утакмицу померамо по милиметар, а не да идемо доле. Јер свима смо покидали живце. Пуцам, не могу више да издржим да одемо на 'плус десет', и за минут и по губимо пет разлике", рекао је капитен Партизана Новица Величковић.

Колико год то необично звучало, одређена свечарска атмосфера коју би, због братских односа, могли да направе навијачи два клуба представља својеврстан мач са две оштрице. Јер, ово је ипак такмичарски дуел у којем је важно победити, а често се у сличним ситуацијама „спусти гард“, па ствари умеју да крену лоше. Мада, умео је и ПАОК ове сезоне да киксне на домаћем терену, тако да и са те стране Солун не би требало да представља никакав баук.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар