ЛШ - Анализа: ПАОК - Успавани Двоглави орао са сјевера!

И сада солунски клубови добијају само мрвице са стола које бацају Панатинаикос и Олимпијакос. А то је нешто што никако не може да задовољи веома пробирљиве и надасве ватрене навијаче...

Кошарка 08.02.2017 | 15:15
ЛШ - Анализа: ПАОК - Успавани Двоглави орао са сјевера!
Некада се на северу Грчке играла врхунска европска кошарка, а онда су примат преузели "мрски непријатељи" из Атине. И сада солунски клубови добијају само мрвице са стола које бацају Панатинаикос и Олимпијакос. А то је нешто што никако не може да задовољи веома пробирљиве и надасве ватрене навијаче из Солуна. А колико год се навијачи Ариса бунили због тога, у Солуну и северној Грчкој већина навијача живи за ПАОК.

Двоглави орао са севера, додуше, одавно не представља тако велику претњу за своје највеће ривале, а као и Арису, остаје му да се такмичи за место број четири, евентуално три у грчком првенству. А када је у питању Европа, сада га чека дуела са братским Партизаном у првом колу плеј-офа ФИБА Лиге шампиона.

Ипак, када се прича и пише о ПАОК-у, не може да се прескоче важне ствари из прошлости, и то веома богате, које има овај клуб. Чињеница је, међутим, да као и у фудбалу и осталим спортовима, ПАОК никад није трофејима могао да испрати атинске ривале. То је на неки начин прича о прокоцканим шансама кроз године и године историје, али и великој, огромној подршци навијача које чини се никада у тој мери резултати нису били у првом плану.

А то је можда и због начина на који је настао овај клуб - основале су га грчке избеглице које су напустиле Истанбул на почетку 20. века. Зато им је ПАОК, макар тада, више био као нека врста покрета и места окупљања и чувања сећања на некадашњи дом и традицију, него као спортски клуб. Наравно, времена се мењају, па се и то променило, али масовна подршка остала је баш таква и до дан-данас.

Е сад, када су у питању трофеји кошаркашког клуба, ПАОК је освојио само две титуле првака Грчке, од тога ову последњу у сезони 1991/92 под вођством једног од најбољих европских стручњака свих времена, Дудом Ивковићем. Управо је он један од ретких људи који су успели да пробуде уснулог Двоглавог орла и поново га ставе на главну кошаркашку мапу. Следеће сезоне одвео је ПАОК и на Фајнал фор, али је заустављен у полуфиналу.

Солунски црно-бели имају и два европска трофеја - некадашњи Куп победника купова из 1991. године, када је савладана шпанска Сарагоса, односно Куп Радивоја Кораћа из 1994. године, када је у двомечу финала пао италијански Стефанел. Те сезоне заједно за ПАОК су играли Зоран Савић и Бранислав Прелевић.

Иначе, Прелевић је једна од највећих легенди ПАОК-а, човек који је сада и председник солунског клуба, а као играч је седам сезона наступао за црно-беле. Међу осталим легендама клуба убрајају се Предраг Стојаковић, легендарни грчки центар Панајотис Фасулас, а занимљиво је да је у овом клубу играчку каријеру завршио и Дејан Томашевић.Поред њих имена Ибрахима Кутлаја, Џона Корфаса, Скота Скајлса, Раше Нестеровића и Клаудија Колдебеле довољно говоре о традицији овог клуба.

Када је у питању садашњи састав ПАОК-а, ради се о екипи састављеној од искуснијих грчких играча и солидних странаца. Ту су Американци Тад Мекфаден и Дерил Брајант, плејмејкери, затим бек Џордан Сиберт и крилни центар Кит Клентон. Најбољи стрелац тима у Лиги шампиона је Мекфаден са 18,1 поеном у просеку, а двоцифрени су још Сиберт (11,1) и Брајант (10,7). Под кошем доминира Клентон који је просечно скоро да бележи дабл-дабл учинак - 9,8 поена и 11 скокова.

Од осталих играча ту је српски плејмејкер Ненад Миљеновић, који је сезону 2011/2012 провео међу београдским црно-белима. Ту међутим, није успео да се избори за минутажу па је срећу потражио у Мега Лексу после само годину дана. Последњи странац у ПАОК-у је Жанис Пеинерс, летонски крилни кошаркаш. Када су у питању домаћи, грчки играчи, вероватно најпознатији је ветеран Андреас Линијадакис. Ради се о 35-годишњем центру који је на почетку каријере освојио Евролигу са Панатинаикосом, а 2012. пошло му је то за руком и у дресу пирејског Олимпијакоса. Уз то, у каријери је још играо и за тимове као што су Лијетувос Ритас, Виртус Болоња, АЕК из Атине и Сијетл Суперсоникси. Проблем под кошем, где је Партизан ове сезоне често "шкрипао", могао би да зада и Линос Хризикопулос, 208 центиметара високи крилни центар који је каријеру почео у редовима градског ривала Ариса.  Ове сезоне у Лиги шампиона Хризикопулос у просеку бележи 8,1 поен и 4,5 скокова по утакмици. Иначе, капитен ПАОК-а је 34-годишњи крилни центар Вангелис Маргаритас који је у клубу до 2012. године.

Тренер солунске екипе је Сулис Маркопулос, стручњак који је каријеру почео давне 1978. године на клупи нижелигаша Димокритоса. Занимљиво, у богатој каријери, барем по броју клубова, тренирао је сва три солунска ривала - ПАОК, Арис и Ираклис. Поред тога, водио је и екипе АЕК-а из Атине, Марусија и Македоникоса.

Занимљиво, нису Томашевић и Миљеновић једини кошаркаши који су играли и за ПАОК и за Партизан. У ту категорију још спадају Вил Хечер, садашњи плеј Београђана који је прошле сезоне био у Солуну, Миленко Тепић, Владо Шћепановић, Благота Секулић и Бранко Милисављевић. И за крај, екипа ПАОК-а своје мечеве као домаћин игра у солунском предграђу Пилаја у хали капацитета 8.500 места. Нема сумње да ће бити пуна за судар црно-белих светова.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар