"Сви су чули шта је Петров рекао"

Својеврсни рат саопштењима између предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића и предсједника Хрватског сабора Боже Петрова не престаје.

Регион 08.02.2017 | 08:11
"Сви су чули шта је Петров рекао"
Након саопштења МОСТА, странке на чијем је челу Петров, у којем су тврдили да се Петров није изјаснио ни за ни против трећег ентитета, из Звиздићевог кабинета тврде да је њихово првобитно саопштење утемељено на аутентичним изјавама.

Подсјећамо, у првом саопштењу из Звиздићевог кабинета наглашено је како је Петров у Сарајеву јасно поручио да не подржава идеју трећег ентитета.

Међутим, из МОСТА су саопштили да Петров заговара федерализацију БиХ која би омогућила равноправност сва три народа при томе се не изјаснивши ни за, али ни против идеје о стварању новог ентитета.

"Након врло успјешног првог дана посјете Босни и Херцеговини предсједника Хрватског сабора Боже Петрова и након сусрета са предсједавајућим Савјета министара БиХ, Денисом Звиздићем, због прилога објављеног у Дневнику ХРТ дужни смо, без намјере да о овој теми даље полемишемо, обавијестити јавност да је саопштење утемељено на аутентичним изјавама учесника састанка", наводи се у новом саопштењу из кабинета предсједавајућег Звиздића.

Додају и да је сусрет предсједавајућег Звиздића са предсједником и делегацијом Сабора Хрватске прошао у пријатељској и конструктивној атмосфери те да је разговор био врло отворен и базиран на међусобном уважавању и продуктивној размјени информација, ставова и мишљења, што је на крају састанка констатовано од свих учесника.

"Поред бројних тема о којима се разговарало, дио разговора се односио и на амандмане које су на Извјештај о БиХ поднијели хрватски европарламентарци са фокусом на значење и циљеве појма федерализма. Предсједавајући Звиздић је јасно рекао да је појам федерализма прихватљив само ако представља синоним за принципе и стандарде европског регионализма који су базирани на економским, саобраћајним и социјалним критеријумима, те појаснио да се принцип федерализма у БиХ доживљава као етно-национални принцип нових територијалних подјела, што би у пракси поткопало постојећу уставну структуру БиХ а тиме и њен реформски и европски пут".

"Предсједавајући је у овом дијелу разговора посебно истакао да је приједлог стварања новог ентитета, односно нове федералне јединице која би настала 'федерализацијом Федерације БиХ', док би ентитет Република Српска остао недирнут, потпуно неприхватљив као модел будуће унутрашње административне реорганизације БиХ, када, и ако до ње дође, при чему нико од присутних учесника састанка није оспорио изречени став и образложење, послије чега је и услиједила изјава предсједника Петрова која се сада различито интрепетира", наводи се у саопштењу Звиздићевог кабинета.

Додају да су због тога непријатно изненађени неаргументованим демантовањем једног дијела разговора, или прецизније изјаве уваженог господина Петрова да не подржава стварање нових ентитета у БиХ, која је изречена као наставак његове претходне изјаве којом је господин Петров подржао суверенитет и територијални интегритет БиХ.

"Такву изјаву смо сви присутни, а састанак није био 'у четири ока' него је истом присуствовао велики број особа, посебно запазили и акцентовали и исту смо врло благонаклоно доживјели јер нас је у томе тренутку додатно увјерила у пријатељски став и однос Хрватске према Босни и Херцеговини. На крају је заједнички констатовано, и то је оно што је најважније, да су Република Хрватска и Босна и Херцеговина сусједи и пријатељи, да у међусобној сарадњи у потпуности уважавају суверенитет, територијални интегритет и међународноправни субјективитет, и да ће Хрватска и даље остати истински партнер Босни и Херцеговини на путу ЕУ и НАТО интеграција и укупног развоја и просперитета", стоји на крају саопштења.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

латин

08.02.2017 07:39

Јесам рекао али нисам тако мислио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Сами

08.02.2017 08:08

Овај клинац умислио да је паметан пљује па лизе...назалост такве будале нас воде у цијелом региону...

Name

ДЕ ГОТХИА

08.02.2017 08:26

БОЖО ПЕТРОВ, ХЕ, ХЕ, ХЕ... ДОКТОРЧИЋ МЕДИЦИНЕ, ПОЛИТИЧКИ НЕОБРАЗОВАН И УМИШЉЕН КЛЕРИКАЛАЦ - А ГЛУМИ ХРВАТСКОГ ПОЛИТИЧАРА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ - СИГУРНО НЕЋЕ ДОНИЈЕТИ ПОЗИТИВНЕ ПРОМЈЕНЕ ОВОМ ТУЖНОМ БАЛКАНСКОМ ПРОСТОРУ.

Name

Моје мишљење

08.02.2017 08:04

Ја мислим да кантонима у ФБиХ треба дати вецу самосталност, без тога федералног нивоа. Има примјера као УСК који Сарајеву све зиво даје а за узврат не добија апсолутно НИСТА. Најзад моји пријатељи и колеге који зиве у том дјелу Крајине су људине и доста се разликују од осталих Босњака. Републику Српска је колико толико уредјена,.. напаравити неки споразум да то функционисе како треба, да нема рата, да људи раде и нормално зиве од своје плате, законом кажњавати сваку националну тензију и имацемо "мирну Босну"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

моје мисљење

08.02.2017 09:31

Да цовиц никада неце добити свој вилајет само у федерацији и да дзаба не троси вријеме о трецем ентитету.

Name

Твоје мишљење

08.02.2017 09:54

Је засновано на на нациналном схватању а не рачунално. Администрација у Федерацији кроз Кантоне је толика (фала богу сада мало смањена) да то ни Швицарска поднијети не би могла а са друге стране имамо 49% терторије која се зове РС гдје све сведено на два града Бања Луку и Бијељину. То што ти прозивас такозване "бабиновце" као боље бошњаке само показује твоје зле намјере.

Name

Ре

08.02.2017 19:37

Није тацно да је на националном нивоу,као прво нисам ни Србин,Босњак ни Хрват,него само преносим ста ми исти ти људи тамо кажу,није СА сто.је некад било..а бабинр,ове оне нисам ни споменуо нити ме занимају..битно је бити човјек ..само сам мислио и реци да је то скуп апарат...за поцетак Федерација мало то да уреди,па видјети ста даље...

Name

Зоки

08.02.2017 08:37

А ја мислим да је крајње вријеме да и западне , а и истоцне комсије склоне своје папке са БИХ. Тад це ова напацена земља кренути напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЧЕ МИ ЈЕДАН ЧОЕК

08.02.2017 09:29

ИЗГУБЉЕНИ У ПРЕВОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

08.02.2017 09:47

Коме се Звиздицу правдас?Ко је тај Петров,да није Папа?

ОДГОВОРИТЕ