Побједа, па шок - Лам објавио да је крај!

Уместо извештаја о победи Бајерна у четвртфиналу Купа - вест која је одмах потом уздрмала фудбалску планету.

Фудбал 08.02.2017 | 11:30
Побједа, па шок - Лам објавио да је крај!
Таман смо кренули да пишемо о првим четвтфиналистима Купа Немачке, минималној победи Бајерна и херојској борби аматера из регионалне лиге, играча Асторије Валдорф - а онда "бреакинг".

И то право ниоткуд.

Легендарни капитен Бајерна и репрезентације Немачке, један од најтрофејнијих фудбалера свих времена, човек који је у каријери 501 пут играо за Бајерн, 71 за Штутгарт и 113 за Немачку - Филип Лам - одлучио је да заврши каријеру.

Ову шокантну вест, иако се ради о 33-годишњаку који и данас делује спремно као да може да наступа до 50. године, Лам је ублажио тиме што ће копачке окачити о клин на крају сезоне, попут још једног легендарног и трофејног играча из редова баварског гиганта, Ћабија Алонса, човека који је истоветну одлуку донео у првом делу сезоне.

"Играћу још неколико месеци, али не више од тога. Завршавам каријеру на крају сезоне", рекао је збуњеним немачким новинарима, после чега ће бити занимљиво пратити Бајерн и због одговора на питање - да ли ће Лам завршити каријеру без да је добио црвени картон.

Тренутно је таква ситуација...

Лам је током величанствене каријере постао светски првак с Немачком 2014. у Бразилу, а играо је и финале Европског првенства 2008. у Швајцарској и Аустрији, но шта тек рећи за ризницу трофеја са грбом Бајерна? Седам титула првака Немачке, и осма која се смеши, шест националних Купова и седми од којег га дели 270 минута фудбала, један Лигакуп, три Суперкупа Немачке, као и Европе, а ту је и оно најважније - Лига шампоина из 2013. године уз два горка пораза у финалима, 2010. и 2012.

Светски првак био је и с Бајерном, 2013. године.

С обзиром на то да индивидуална признања по правилу иду нападачима, нема много лауреата који су отишли у његове руке, али о Ламу као играчу и саиграчу најбоље говоре изјаве других. Пеп Гвардиола сматрао га је тренером на терену, био је неизоставан члан идеалних 11 у избору фудбалера Бундеслиге, а 2008. изабран је и у идеалан тим године у избору ФИФА.

Лам је за Бајерн дебитовао још 2001. године, а са 27 објавио је и прву књигу - како постати топ фудбалер.

Ово издање изазвало је велику буру у Немачкој, утолико што је Лам отворено и без "длаке на језику" критиковао рад двојице својих тренера, селектора Немачке Рудија Фелера и трофејног шефа струке Бајерна, Отмара Хицфелда.

Лам је 2008. године добио признање због оштрог супротстављања хомофобији и тренду вређања геј фудбалера, неколико пута отворено се залагао за права ЛГБТ популације, а позната је и његова изјава:

"Штета што је бити геј у фудбалу и даље табу тема".

Говорио је и да никада не би имао проблема са саиграчима који би јавно рекли да су хомосексуалци, као и да нико тога не би требало да се плаши, иако је више пута поновио да његове колеге не би требало да говоре јавно о својој сексуалној опредељености утолико што не постоји атмосфера у којој би то било нормално прихваћено.

Ламовом венчању са Клаудијом Шатенберг присуствовао је само један човек, његов најбољи пријатељ Андреас Етл.

Филип и Клаудија имају сина, Јулијана.

Филип Лам један је од ретких фудбалера рођених у Минхену који су били капитени Бајерна. За овај клуб, који тешко да је имао бољег бека у својој историји, навијао је од малих ногу и редовно посећивао утакмице на заборављеном "Олимпијском стадиону".

Резултати осмине финала:

Хамбург - Келн 2:0 (1:0)
/Јунг 5, Вуд 76/

Асторија Валдорф - Арменија Билефелд 1:1, 1:1 (0:0), пеналима 4:5
/Карл 78 - Шулц 52/

Бајерн Минхен - Волфсбург 1:0 (1:0)
/Коста 18/

Гројтер Фирт - Борусија Менхенгладбах 0:2 (0:2)
/Вент 12, Азар пен 36/

У среду:

Шпортфројнде Лоте - Минхен 1860
Шандхаузен – Шалке
Борусија Дортмунд - Херта Берлин
Хановер - Ајнтрахт Франфурт

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар