Приоритет Хрватске је партнерство са БиХ

Предсједник Хрватског сабора Божо Петров изјавио је данас у Сарајеву да је спољнополитички приоритет Хрватске да буде истински партнер БиХ, са великим потенцијалом у институцијама ЕУ који јој гарантује и теничку и политичку помоћ на европском путу.

Регион 07.02.2017 | 13:43
Приоритет Хрватске је партнерство са БиХ
"Неупитан је територијални интегритет и суверенитет БиХ, за коју сматрамо да је кључ стабилности у југоисточној Европи", рекао је Петров новинарима након разговора са члановима колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је нагласио да ће Хрватска увијек бити поуздан партнер БиХ.

Према његовим ријечима, на састанку са парламентарцима БиХ разговарано је о свим отвореним питањима "која оптерећују односе БиХ и Хрватске".

Петров је додао да Хрватска има добронамјерне жеље према БиХ и њеним народима и изразио увјерење да на овим просторима више никада неће доћи до сукоба међу комшијама, као што се то дешавало кроз историју.

Он је најавио да ће ускоро бити одржана и заједничка сједница Владе Хрватске и Савјета министара БиХ.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић навео је да су односи БиХ и Хрватске и на политичком, и на парламентарном плану, на високом нивоу.

"Хрватска и БиХ упућене су једна на другу и чврсто су опредијељене за јачање и проширење свих облика сарадње", истакао је Џаферовић.

Он каже да се о отвореним питањима између БиХ и Хрватске, као што су граница, социјално осигурање, права радника из БиХ који су остали без запослења у Хрватској, имовинско-правни односи, нуклеарни отпад код Трговске горе и другом, данас искрено и пријатељски разговарало.

Џаферовић је захвалио Хрватској на свеукупној помоћи у процесу европских интеграција БиХ, као и на подршци њеном суверенитету и територијалном интегритету, уз пуно уважавање равноправности свих народа.

Делегација Хрватског сабора са Петровим на челу, данас је у Сарајеву разговарала и са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем.

Петров ће у Сарајеву разговарати и са члановима Предсједништва БиХ, те надбискупом врхбосанским кардиналом Винком Пуљићем.

Предсједник Хрватског сабора данас ће посјетити Витез, а сутра Мостар.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лија

07.02.2017 12:58

Свакако Витез и Мостар. Витез ради Пере Гудеља а Мостар, подразумијева се, столни град Републике Херцег Босне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

07.02.2017 15:14

Петров,Љубиц 1,Љубиц 2....стерео клемпе...

ОДГОВОРИТЕ