Зашто судије и тужиоци крију имовину

Савјет министара БиХ задужен је да упути приједлоге измјена и допуна закона или нови закон чиме би се омогућило објављивање података о имовини судија и тужилаца у БиХ.

Босна и Херцеговина 07.02.2017 | 10:40
Зашто судије и тужиоци крију имовину
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, прије усвајања овог закључка који је предложила Уставноправна комисија, одбило је усвојити Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ и то за 2015. годину, институције која именује носиоце правосудних функција у БиХ.

Контрола јавности

Момчило Новаковић, посланик и члан Уставноправне комисије Представничког вијећа, не види ниједан разлог зашто подаци за судије и тужиоце не би били јавни као и за све остале јавне личности.

- Пазите, они сматрају да би они који раде у правосуђу могли трпјети нежељене посљедице. Ако сви радимо поштено, онда свако од нас може своју имовину правдати својим приходима. Зашто би онда био проблем да судије и тужиоци буду предмет контроле јавности – рекао је Новаковић за Фактор.

Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података у БиХ, види могућност објављивања имовинских картона судија и тужилаца и без измјена закона.

Неправилно тумачење

- Погледајте само извјештај наше агенције за 2015. Заштиту личних података обиљежило је, по нама, произвољно позивање на закон којим се она регулише. Тиме се 'угушио' Закон о слободи приступа информацијама у БиХ – нагласио је Ковачевић. Као примјер истакли су управо одбијање тужилаштва и суда да дају одређене податке из имовинског картона тужиоца и судије.

- По нама, ако се правилно тумаче Закон о заштити личних података и Закон о слободи приступа информацијама, не постоји сметња да се одређени подаци дају јавности. Заштита личних података не значи да се подаци не обрађују, већ управо супротно, а то и јесте јавни интерес – додао је Ковачевић.

Подсјећа и на случај кад је Агенција наредила Централној изборној комисији БиХ да скине имовинске картоне које је ЦИК БиХ објавио на својој страници. Ковачевић је нагласио да је тад био проблем што су картони били само скенирани, да је била ријеч о свим кандидатима, а не само изабраним званичницима те да је то рађено без контроле и ажурности па су објављени и имовински картони људи који су у међувремену умрли.

- Ако данас неко поднесе захтјев да се дају подаци о имовинским картонима, не видим проблем да се они објаве, наравно уз заштиту одређених података као што су матични бројеви, датум рођења или адреса становања – рекао је Ковачевић.

Према Ковачевићу, требало би поправити Закон о слободи приступа информацијама који даје могућност јавним органима да одбију дати податке.

- Беспредметно је кад вам одбију дати информацију о накнадама за чланство у управним одборима јавних компанија – нагласио је Ковачевић и закључио да онај ко има моћ и располаже јавним средствима мора бити спреман и на јавну објаву неких података, прије свега имовинског картона.

(Фактор.ба)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Брод

07.02.2017 10:02

Зато што је велика већина судија и тужилаца најгора врста мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

онако

07.02.2017 10:44

Замисли себе да имас "моц", да те нико или само поврсно мозе контролисати!!! Ста би ти радио да си на њиховом мјесту, мислим, судија и тузилаца? Да пуно не гријесимо, не скрипи само ту. Ова дрзава је назалост кула.од карата и питање је само када це се све срусити. Нисмо ни свјесни какав нам.се.финансијски крах приблизава.

Name

овдашњи

07.02.2017 10:48

А ко је онда "Срле"? Или се о њему не смије причати?

Name

онако

07.02.2017 11:18

Да цујемо о том "срлету"!!! Подијели са нама...

Name

Михајло

07.02.2017 11:19

Судије и тузиоци су иста банда лоповска, као и власт.

Name

Ма пусти

07.02.2017 11:37

Зато сто су све стекли лоповлуком а не платом

Name

Нина

07.02.2017 14:42

Само нека знају, има Бога, све це то доци на своје.

Name

ЈА

07.02.2017 18:41

Зато што се последњих година то мјесто купује! Ако би прочешљали имовину судија именованих последњих година, видјели би да су све дјеца имућних људи!

Name

космос

07.02.2017 10:31

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ОВОГ ДРУСТВА ЈЕ СУДСТВО.МОЗДА И НАЈ КОРУМПИРАНИЈЕ.ПОГЛЕДАЈТЕ САМО ОКО СЕБЕ МАЛО И СВЕ ЈЕ ЈАСНО ЕВО НПР,ТЕГЕЛТИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

07.02.2017 15:00

Хе хе па у Мркоњицком суду је управо за најтеза кривицна дјела организованог (јер у пет предмета се појављује као фалсификатор и организатор планиране пфеваре)криминала цовјек добија услов на услов.(цак и као ловратник)Нико није луд и а и даље нормално ради као доктор.(никад није дисциплински одговарао од стране министарства здравља)Када имате спој да доктор направи превару и лези на психијатрији и ради и даље и судију која га је буквално заститила условним осудама и ако је фалсификовао јавне исправе за рад стицања против правне имовинске користи а та судкиња је и сама осудјивана за исто дјело онда вам је све јасно.. . Требали висе.??,

Name

Библ

07.02.2017 20:22

Оно сто се ради у Мркоњицком Суду истразиоци сипе би имали посла мјесецима.За најтеза кривицна дјела дају се условне осуде а за глупости се људи осудјују докази пррд тим судом су небитни за судије Веру Ступар и Недјију Сехелиц то показују управо предмети и докази које оне игнорису и цине стету градјанима и странкама у поступку...

Name

цврц милојке

07.02.2017 10:34

Питајте велепоседника Јована Чизмовића, доживотног предсједника Адвокатске коморе РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСМОС

07.02.2017 11:58

ДА ,У ПРАВУ СТЕ

Name

онако

07.02.2017 10:38

Јавна је тајна да у насем.правосудју несто "скрипи". У овој настој назови дрзави не постоје ефикасни механизми контроле рада ни обицник.слузебеника а поготову судија и тузилаца. Криминалци се.ослобадјају због наводног недостатка.доказа, склапају се сумњиве нагодбе о казнама, на условне осуде поново се изрицу нови услови и тако у недоглед. Истовремено се супруге, дјеца и цланови породице запосљавају по разним дрзавним предузецима, измисљају им.се.радна мјеста, добија се ибпо неколико станова зарад неподизања оптузнице и сл. Лосе је да не мозе горе, теско да ти води било цему. Када у дрзави и генерално.у свијету постоји пуно неправде и зла само рат тако несто мозе да "сапере", ваљда до тога неце доци јер обицно и тада страдају они који до таквиг стања нису ни довели. Народе освјести се, праве нас мајмунима, дрзимо.до себе, али поцнимо се.дијелити по вјероисповјестима него на раднике и нераднике. Поцнимо.јавно прицати о лоповима у свим сферама дрзаве, нека се хапсе, процесуирају, осудјују. Само тако моземо напријед. Крајње је 21 вијек је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

07.02.2017 10:45

Зато што су сви исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

07.02.2017 11:46

Зато што бисмо попадали у несвјест од стања на картицама, куће, станоси, виле, викендице, аута, слике, сатови, банк.рачуни....брука....велики несклад измедју примања и имања. Ови су још добри. Цариници су катастофа. Кажу ко хоће да види шта је живот нека погледа живот цариника. Тако кажу за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звонимир Л.

07.02.2017 12:12

Најкорумпиранија групација у РС-у. Више су уништили обичног народа него што га је страдало у овом несретном рату. Доћи ће ред и на њих, нека знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кројачица

07.02.2017 12:43

Политичари су Мале Маце за ове ЛОПОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕро

07.02.2017 12:46

Зато сто су пуни ко бродови и узимају на стотине хиљада КМ од кримоса како би их ослободили. Опсте познато је да сви тајкуни у БИХ имају зељу само да доју до суда јер онда само пара ради. Поглејдате како је просао Мица Калдера и све це вам бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

07.02.2017 13:03

Зашто би свака шуша завиривала у наше новчанике? Свој посао, већина нас ради поштено и у складу са законима, а онај ко сумња у то има право да тражи и испитује, дали је то тако. Нормално у оквиру институција система. Овдје пишу коментаре и они који никада у свом животу нису имали било који закон у рукама а камо ли да су га читали. Потпуни правни лаици дају себи за право да коментаришу оно о чему немају елементарно знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој, јој, судија, лашкиш....

07.02.2017 13:43

Не морамо читати законе да бисмо видјели да живите ко бубрези у лоју. Имате плате око 2500 КМ. Много брате имате, дјеца судија и тужилаца се школују у иностранству, имају станове своје и тако.

Name

Само толико

07.02.2017 13:52

Дабогда и теби судили "праведно" као што и ти другима.

Name

ре јој јој судија

08.02.2017 09:10

Јели неко теби забранио да се школујеш и постанеш судија? Колико других има, да са мање знања и школе убиру хиљаде марака мјесечно? Које то завршене школе имају посланици на свим нивоима у бих, па сваког мјесеца узимају по 5000 до 8000 марака. Нити један судија није у управним и надзорним одборима гдје се узимају огромне количине новца. Подржавам већину запослених у правосудним институцијама бих који свој посао обавqају поштено и у складу са законима. Зашто су они криви што је, један мањи број ''уљеза'', који је дошао у правосуђе на основу политичке подобности, пријатељско-познаничких веза и непотизма, довео правосуђе на ове гране.

Name

07.02.2017 13:22

Зато сто су управо они за огромно корупцију и ивакво дтање у земљи велики предмети и велике рибе се стите а ситним предметима и рибама се представља јавности како се ради и ко фол бори против криминала па како неко мозе судити и бити судија а и сам је осудјиван за проневјере.....страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

07.02.2017 13:48

Јавна је тајна да тужиоци имају тарифе за колико пара завршавају гоњење за одређене ствари. Ето у једном познатом случају повлачења пиштоља шушка се да је тужилац узео 20.000 КМ да лоше води случај и изгуби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

07.02.2017 17:06

Зато сто су препостени.

ОДГОВОРИТЕ