Одбрана од НБА ала: Дончић више неће бити најмање плаћени играч Реала!

Циљ је задржати га до лета 2019. године, реалност је ипак 2018. година....

Кошарка 08.02.2017 | 19:15
Одбрана од НБА ала: Дончић више неће бити најмање плаћени играч Реала!
Актуелни уговор траје до 30. јуна 2021. године, али по њему Лука Дончић има најмању плату у Реалу, а како се Словенцу српског порекла већ на лето прогнозира можда и статус првог пика на НБА драфту свесни су сви у Краљевском клубу да ће морати добро да се потруде не би ли успели да 17-годишње чудо од детете и задрже у Мадриду.

Крајем овог месеца, наиме, Дончић постаје пунолетан, а по слову важећег уговора његова плата је најмања у Реалу. План је зато обрадовати га новим за 18. рођендан, 28. фебруара. Али далеко од тога да је посао завршен. Нису ни сви детаљи новог уговора још дефинисани. Много је тема за разговор. Не само плата.

Рецимо откупна клаузула. Тренутно Дончићева слобода кошта 5.000.000 евра, а добро знамо знамо да НБА клубови не плаћају више од 500.000 долара. Европљани би сигурно дали и више, али немају шта да траже у овој причи. Они Луку ни не интересују. Стога је један од његових услова да му се олакша каснији прелазак преко баре. Спуштањем откупне клаузуле за НБА тимове.

Према сазнањима Марке, Реал би чак и био спреман на тако нешто, пошто су у клубу свесни да Дончић неће потрајати у Мадриду до 2021. У шпанској престоници би били срећни ако би успели да га задрже макар и до лета 2019. године. Дакле, ако Лука прихвати да се клубу обавеже на верност у те две године, Реал ће му изаћи у сусрет кад је обештећење за НБА клубове у питању.

Главна тема преговора је ипак плата, а у Реалу постоји јасно дефинисан систем како она расте за младе играче. Међутим, овај пут ће морати да направе огроман уступак, јер постојеће стање не одговара Дончићевом доприносу на терену. У АЦБ лиги његов индекс успешности је 12,5, мањи само од доприноса Серхија Љуља и Густава Ајона. У Евролиги 13,9, ту је само Љуљ испред Дончића.

Најбитнији фактор је, међутим, исход НБА драфта. Јер ако Дончић заиста буде први Американци неће бити вољни дуго да чекају. Дончићу се баш и не жури. Иако му и место у ТОП 3 на драфту, а оно је сасвим извесно, гарантује плату од неких 5.000.000 долара годишње. То је већ недостижна сума за клубове из Европе.

Циљ је, дакле, задржати га до лета 2019. Реалност је да је лето 2018. можда и највише што ће Реал извући. У том случају Дончић би вероватно и прихватио да какву-такву откупну клаузулу, иако би је добрим делом вероватно он сам на крају и платио што је обичај кад је селидб Европљана у НБА лигу у питању. Једини начин да га убеде да остане до 2019. године - минимална клаузула, односно поменуитх 500.000 долара на име обештећења.

Није лако. Преговори трају већ годину дана. Логично кад је овакав играч у питању.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар