Румуни и даље траже оставке политичара

Румунски министар правде Флорин Јордаке казао је да ће данас поподне објавити детаље новог приједлога кривичног закона, дан након што је Влада укинула раније издати декрет који је изазвао масовне протесте и међународне критике, преноси Ројтерс.

Свијет 06.02.2017 | 14:30
Румуни и даље траже оставке политичара
Након што је румунска влада у недјељу попустила притиску грађана, одлучивши опозвати контроверзни декрет о опросту корупције, стотине хиљада Румуна и синоћ је блокирало улице са новим захтјевима према власти.

Како преноси Ројтерс, више од 200.000 демонстраната у румунским градовима сада тражи оставку премијера Сорина Гриндеана, док је само у Букурешту пред палатом владе присутно десетак хиљада грађана.

Узвикујући "лопови" и "оставке" грађани Румуније не одустају од притиска на владу који је већ уродио плодом.

"Ми желимо да се наш глас поштује. Желимо да Влада поштује оно за што смо гласали 11. децембра, када су били одржани парламентарни избори", каже један од демонстраната.

У недјељу су обављени и транскрипти разговора са сједнице у којој је 31. јануара усвојен контроверзни декрет.

Влада социјалдемократа донијела је у прошлу сриједу хитну уредбу којом се декриминализује више дјела и злоупотреба власти, а нека од таквих дјела постају кажњива затвором само ако је проузорокована штета већа од 44.000 еура.

Одлука би донијела корист за десетак осуђених корумпираних службеника, али и за самог Ливиуа Драгнеа, против којег се води процес, челника љевичарског ПСД-а из којег потјече и премијер Гриндеану.

Иначе, румунски премијер је претходно изјавио да је природно право људи у Румунији да протестују, све док не угрожавају права и слободе других људи.

Он је прије неколико дана изјавио како поштује став грађана и вјерује у слободу говора, те да је за њега најгоре изненађење било када се предсједник Клаус Јоханис прошле седмице придружио демонстрантима.

Предсједник Румуније Јоханис је посредством друштвених мрежа раније поручио да је подржао демонстранте јер група политичара са проблематичном прошлошћу жели измијенити Кривични закон, што је за њега и народ те земље неприхватљиво.

Јоханис је прије седам дана најавио да ће због масовности протеста расписати референдум о спорном владином нацрту.

Корупција је претходних година у Румунији била табу тема, да би се ситуација промијенила када је земља ушла у Европску унију.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Крајисник

06.02.2017 17:31

Наравно да багру треба отјерати, нема поправног. Неки други це донијети нови закон.

ОДГОВОРИТЕ