Камионима четири пута јефтиније

Произвођачима из БиХ коначно дозвољен транспорт меса преко земаља ЕУ. Маљчић: До сада смо све месо слали авионима за Турску, што је скупо.

Босна и Херцеговина 06.02.2017 | 10:27
Камионима четири пута јефтиније
Одлука ресорног одбора Европске комисије да одобри БиХ превоз свежег меса камионима преко територије ЕУ, за произвођаче меса у целој БиХ биће од велике користи јер ће нам донети огромне уштеде код транспорта, каже за "Новости" Мишо Маљчић, члан Удружења произвођача меса Републике Српске.

"До сада смо све месо које иде из Српске и БиХ слали авионима за Турску. Авионски транспорт је четири пута скупљи него транспорт камионима, па се овим отвара прилика и за зараду домаћим превозницима. Сада се само треба договорити да ли ће Турска и Русија слати своје камионе по месо или ће то радити домаћи превозници", каже Маљчић.

У Министарству пољопривреде Републике Српске је речено да је ова одлука ЕУ резултат великих напора овог минстарства. Кажу да је то био и један од услова Републике Српске да се пристане на адаптирани ССП и да је ЕУ сада испунила тај договор.

"Ово ће бити значајна помоћ нашим произвођачима. Подсећамо да је од 1. фебруара решено и питање бесцаринског извоза воћа и поврћа из БиХ у ЕУ, што је такође био један од услова Републике Српске. Очекујемо да ће и анализа утицаја адаптираног ССП, коју ради тим Светске банке, такође бити убрзо завршена", каже Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде Републике Српске.

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић изјавио је да су овом одлуком остварени вишемесечни напори Министарства и Канцеларије за ветеринарство да се омогући транспорт меса копненим путем преко територије ЕУ.

Иначе, вредност бесцаринског извоза меса из БиХ у Турску за прошлу годину је износила око 66 милиона марака, 2015. је била 87 милиона КМ, а само годину раније тек 5,6 милиона КМ.

У БиХ планирају да ове године у Турску извезу 6.000 тона свежег и расхлађеног меса и 1.000 тона термички обрађеног меса. Осим овога, политичари из БиХ ће преговарати и са Русијом око извоза меса и квота које могу добити домаћи произвођачи. У плану је и и повећање квоте за извоз меса за Турску које би требало да буде 15.000 тона годишње уместо садашњих око 7.000 тона.

ТУЗЛАНСКИ АЕРОДРОМ

Извоз меса за Турску са сада се одвија само преко тузланског аеродрома, јер је, као најбољи, прошао прошле године на тендеру.

Бањалучки аеродром намерава ове године да уложи око 7 милиона КМ у модернизацију аеродрома и карго капацитета како би имали могућност добијања читавог низа послова за транспорт робе.

Из Републике Српске су више пута упозоравали да процедура за доделу тендера само тузланском аеродрому није по прописима и да је он фаворизован, али су ове оптужбе одбачене у Министарству економских односа и трговине.

АФЕРА

Турска је прошле године, на три месеца, блокирала извоз меса из БиХ јер је откривено да месо које долази из БиХ заправо потиче из Јужне Америке, а да је увожено у БиХ па слато као домаће у Турску. Због тога су турски инспектори обишли БиХ и на терену се уверили ко производи и шаље домаће месо за Турску, а ко не.

БРОЈКЕ

66 милиона КМ вредност меса извезеног у Турску 2016.

7.000 тона годишња квота за извоз меса из БиХ у Турску

(Вечерње новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

онако

06.02.2017 10:02

Не би ми били ми кад не би сами несто поцели мутит и варат...и тако вјецно сами себи скацемо у стомак , а све други криви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оргинал76

06.02.2017 10:21

Треба сто прије основати министарсво пољопривреде БиХ...Саровица за министра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

06.02.2017 10:46

Не да Додо

Name

Ис

06.02.2017 11:08

Ради Саровиц одлицно и без тог министарства

Name

Брзи

06.02.2017 14:50

Какве везе има ,Турска са еу.А ја Турска граници са Португалом.Треба превалит из БиХ пола европе да се стигло до Турске.Мајко мила где нам је географија.

Name

Црни, не лупетај

06.02.2017 15:48

Гдје је теби основно знање из географије. У Турску се иде преко Бугарске и Грцке. А оне су ЕУ.

Name

Јанко

06.02.2017 15:46

А на бањалуцком аеродрому хоце да праве карго објекат и хладњацу због извоза меса. А то це оцито бити промасена инестиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

06.02.2017 19:36

Како сад воле турску каф је новац у питању боља је од мајцице Русије.

ОДГОВОРИТЕ