Научници открили због чега нас иритира звук жвакања

Мизофонија, синдром селективне осетљивости на звук, стање је у којем специфични звукови – попут гласног жвакања или дисања – у људима изазивају негативне мисли и емоције, па чак у екстремним случајевима и физичку реакцију, односно насиље.

Здравље 06.02.2017 | 09:06
Научници открили због чега нас иритира звук жвакања
Стање познато као мизофонија комплексније је од пуке „мржње према звуковима“. Британски научници су открили да то стање има биолошку основу и да је много више од раздражљивости. Снимци настали скенерањем мозга показали су да људи којима је неподношљив звук жвакања, дисања и слично имају аномалију на мозгу.

Истраживачи Универзитета Њукасл су код особа које пате од мизофоније пронашли разлику у фронталном режњу, што сугерише да је то стање, према којем су медицински радници у прошлости били скептични, заиста стварно.

Откривено је да особе које пате од мизофоније доживљавају убрзан рад срца и знојење када чују звукове који их иритирају. Аутори студије наводе да је разлог „механизам за емоционалну контролу“ који узрокује промене у мозгу када чују иритирајуће звукове.

У студији је учествовало 44 особе, од којих је половина боловала од мизофиније, а слушали су различите звукове попут неутралних (киша или кључање вода), непријатних (вришање или плач) и звукове који су особама са тим стањем „окидач“ (дисање или жвакање).

„Ова студија показује критичне промене на мозгу које су доказ да је мизофонија прави поремећај“, рекао је др Сукбајндер Кумар с Института за неуронауку Универзитета у Њукалсу.

Тим истраживача сматра да додатна истраживања могу довести до одговарајуће терапије који би омогућио људима да регулишу своје реакције.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ороз

11.02.2017 11:00

И ово је тоцно даy прецисе необјасњавам звакање је код неких убитацно.

ОДГОВОРИТЕ