Премијер Румуније не да оставку

Премијер Румуније Сорин Гриндеану изјавио је данас да он неће поднијети оставку, иако више стотина хиљада људи протествује и захтијева оставку владе и ванредне изборе.

Свијет 05.02.2017 | 21:33
Премијер Румуније не да оставку
Гриндеану је то рекао за приватну телевизију Антену 3, након што је румунска влада раније данас повукла спорну уредбу којом се декриминализују многи случајеви корупције и због које су данима протестовали грађани широм земље, пренио је Ађерпрес.

Упркос повлачењу спорне уредбе, више од 100.000 људи окупило се и вечерас, шести дан за редом, на протестима против владе на Тргу Викторија у Букурешту и околним трговима преноси Ађерпрес.

Учесници протеста тразе оставку владе и расписивање ванредних избора Лидер владајуће Социјалдемократске партије Ливиу Драгнеа оцијенио је за једну локалну телевизију да Гриндеану мора да разговара са министром правде те земље Флоријаном Јордакеом и одлучи да ли ће да га задржи на тој позицији, пренио је Ројтерс.

Одлука о повлачењу уредбе донесена је раније данас на хитној сједници владе.

Гриндеану је раније данас позвао министра правде да умјесто уредбе припреми нацрт закона који ће бити послат у парламент, јавио је АП.

Он је позвао Министарство правде да у најкраћем могућем року покрене јавне расправе са свим политичким партијама и представницима цивилног друштва о спорним елементима повучене уредбе, пренио је Ађерпрес.

Демонстранти су након укидања уредбе поручили Гриндеануу и његовој љевичарској влади да су на "танком леду" и да корупција мора бити искоријењена.

"Надам се да је ово право укидање. Држаћемо их на оку", рекао је један од учесника протеста Данијел (35). Гриндеану је у суботу, најављујујући одлуку о повлачењу уредбе рекао да ће то учинити јер не жели да "дијели Румунију".

"Не желим подјеле. Румунија не може да буде преполовљена. Румунија сада изгледа као да је подијељена на два дијела, а можда и више дијелова. Таква ситуација је посљедње што желим", нагласио је он.

Грађани су протестовали против уреде јер сматрајући да она пријети да уруши све напоре државе у борби против корупције и корумпираних званичника. Премијер Гриндеану је оцијенио да нису сви аргументи у прилог овој уредби добро представљени у јавности, због чега је настала "велика конфузија, а било је пуно искривљеног тумачења".

За то ће, како је навео, министарство и министар правосуђа сносити и сносе сву одговорност. Као једно од образложења за доношење те уредбе раније је било наведено и растерећења пренатрпаних румунских затвора. Према њој је требало да кажњиви затвором постану само прекршаји у којима је штета већа од 44.000 евра.

Румунија је, како наводи Ројтерс, једна од европских држава са највећим степеном корупције у државној администрацији и многим областима јавног живота, а тужилаштво је навело да је у протекле три године било око 2.000 случајева злоупотребе власти са укупном штетом од милијарду евра.

Ово су најмасовнији протести у Румунији од пада комунизма у тој земљи од 1989. године.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хе хе

05.02.2017 21:46

Ни Цаусеску није дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиви били па видјели

06.02.2017 05:58

Ма даће, није он Додик, нити су они Срби па да их може вући неки идиот за нос.

ОДГОВОРИТЕ