Оштрије казне – боља безбједност

Измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чија би примјена требало да почне средином фебруара, пооштрене су казне за одређене прекршаје у саобраћају у односу на досадашње.

Република Српска 05.02.2017 | 15:48
Оштрије казне – боља безбједност
Једна од новина јесте то што су за исти прекршај прописане различите висине казне које у појединим случајевима могу бити и пет пута веће од најниже прописане.

Примјер за то је кориштење мобилног телефона за вријеме управљања возилом за шта је прописана казна у распону од 100 до 300 КМ или казна од 400 до 1.000 КМ за возаче који на предњем сједишту возе дијете млађе од 12 година.

Помоћник министра комуникација и транспорта БиХ Зоран Андрић изјавио је Срни да у случајевима прекршаја, за које су предвиђене казне у распону, полицијски службеник приликом контроле може да прекршајним налогом одреди искључиво најнижу прописану казну.

“Распон се прописује за потребе евентуалних поступака на прекршајним судовима у случају поновљених прекршаја за које се утврди да најнижа казна не даје жељени ефекат да прекршилац одустане од даљих чињења прекршаја по истом основу”, истакао је Андрић.

Према његовим ријечима, Закон је резултат рада великог броја институција и удружења у БиХ с циљем подизања нивоа саобраћајне културе и повећања нивоа безбједности саобраћаја.

Андрић је истакао да се овим законом рјешава основна дилема јасног одређења насеља као дијела насељеног мјеста због примјене ограничења брзине од 50 километара на час у насељу.

“Дефиниција је измијењена на начин да је законом прописано обавезно постављање саобраћајног знака којим ће се јасно уредити зона насеља у којој важи ограничење од 50 километара на час, осим ако посебним саобраћајним знаком ограничење брзине кретања није другачије уређено”, навео је Андрић.

Он је додао да се измјенама и допунама Закона прецизније дефинишу периоди за спровођење техничког прегледа за нова возила.

“Надлежни орган, који у евиденцији води возача, дужан је да, према информацији здравствене установе, у року од три дана позове возача који није способан да безбједно управља возилом и привремено му одузме возачку дозволу, те га упути на ванредни љекарски преглед ако није сагласан са привременим одузимањем возачке дозволе”, објаснио је Андрић.

У складу са усвојеним законским рјешењима, овлаштено службено лице изрећи ће новчану казну од 400 КМ возачу којем установи више од 1,5 промила алкохола у крви, као и оном који брзину прекорачи за више од 30 километара на час од дозвољене.

Са 400 КМ биће кажњено лице које на путу управља моторним возилом прије стицања права на управљање моторним возилом, али и возач који учествује у саобраћају са нерегистрованим возилом или чија је потврда о регистрацији истекла дуже од 30 дана.

Казна од 400 КМ прописана је и за возача који користи регистарске таблице које нису издате за то возило, као и за возача који управља моторним возилом а одузета му је саобраћајна или је на снази забрана управљања.

Иако почетна висина казне за наведене прекршаје износи 400 КМ, за њих може бити изречена и казна у максималном износу од 1.000 КМ.

Законом је забрањено да возач за вријеме вожње користи мобилни телефон, односно друге уређаје за комуникацију, уколико не користи опрему која омогућава комуникацију без ангажовања руку за вријеме вожње.

Уколико прекрши овај пропис, возач се може суочити са казном од 100 до 300 КМ, колико је прописано и за оне који нису везани појасом.

Казне са највишим распоном, при чему је максималан износ већи за пет пута од почетног, односно од 50 до 250 КМ предвиђене су за возаче код којих се у возилу нађе уређај којим се може откривати или ометати рад уређаја за мјерење брзине кретања возила и за возаче који приликом покретања возила из мјеста нагло повећавају брзину кретања стварајући прекомјерну буку и шкрипу.

Казнама су обухваћени и пјешаци, па је за оне који, крећући се коловозом, користе мобилни телефон или имају слушалице у ушима прописана казна од 40 КМ.

Иста висина казне предвиђена је за возаче који у путничком аутомобилу на предњем сједишту превозе лице које је под утицајем алкохола или опојних средстава.

Парламентарна скупштина БиХ усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, а његова примјена почеће осам дана након објављивања у “Службеном гласнику БиХ”, јављају агенције.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

пунто

05.02.2017 15:23

Досад су зене полицајаца зивјеле као попадије,сад им ни звијезде гранда неце бити равне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

05.02.2017 16:07

Бас тако,ову накараду од закона одбацити,док нерјесе ауто сколе!?

Name

милан

05.02.2017 17:43

Увели су све европске и веце казне него у Европи само су нам плате горе него ..... немам са цим да упоредим јер су нај нај нај мање у целој европи. Уместо да прво уведу дрзаву у ред па онда народ, ово су нормалне казне за насу владу, али њих нико неце смети казнити. Мозе ли ко да ми казе има ли игде у свету да некакав радар снима из сибља? Слазем се да има крсења прописа и закона али ограницење насељено мјесто 50 мозе ако има заобилазница или ауто пут а код нас пут који повезује дрзаву медјуградски рецимо Зворник-Бијељина 55км путујем 1:22 мин просјецна брзина 45км/х и платим казну за прекорацење брзине знаци да би избегао плацање казне морам ту релацију путовати 2х јер има мјеста где морас да возис испод просјека или су гузве..... знате сви то дд не паметујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бенседин

06.02.2017 05:08

Ја колико водим ти хоћеш.европску плату да би могао плаћати казне

Name

Милан

06.02.2017 06:36

Немојте правити прекршаје и нема бриге. Силеџије на путу треба још жешће кажњавати.

Name

милан

07.02.2017 20:02

За бенседин и мог имењака..... ја постујем прописе предјем у просеку 70.000 годисње а возим висе од 20 година и платио сам до сад сам 3 казне од којих је једна за паркирање а остале су за прекорацење брзине испод 20 км/х знаци незнатно али прицам ста је реалност и за разлику од неких возим свој ауто абпроменио ссм их....... ово само казем јер ми вас двојица звуците као да зивите на другој планети, размислите о свему има несто и измедју редова.

Name

Алеx

05.02.2017 19:18

Не знам коме висе продају ову прицу око повецања безбједности и на основу којих анализа се долази до тога да је рјесење у повецању казни? Пуните будзет насим парама и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

05.02.2017 19:51

Тацно све ко у Европи а где су нама европске плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЗАЦ

05.02.2017 21:00

САМО ДА ПИТАМ. ХОЦУЛ МОЦИ ВОЗИТИ БЕЗ ВОЗАЦКЕ КО ДО САДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

06.02.2017 02:56

Овај болесни закон неце допринијети сигурности у саобрацају. Нормална казна за заборављање везивања појаса мозе бити само 10 КМ. За возњу у алкохолисаном стању нормална казна мозе бити само одузимање возацке дозволе на одредјено вријеме, дузина трајања зависи од процента алкохола. И на крају да их питам, засто дијете не смије сједити на предњем сједисту ако сте овим законом све довели у ред?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам вас било

06.02.2017 02:57

То нису острије казне него драконске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мигавац

06.02.2017 15:58

Није лош закон, али бих ја овдје говорио о систематском препаду на људе. Донедавно су негдје људи заустављани због тога сто нису упалили жмигавац , полицајац је био сакривен иза кривине и кад види да ниси упалио жмигавац трзне стоп палицу. Па, господо, зар то није један вид препада или смарања људи да нон-стоп буду под притиском док возе? Не казем да не треба змигавац, али сам начин дисциплиновања људи ми се уопште не свиђа. Имају и људи право на слободу живљења. Размислите мало. Пријатан дан

ОДГОВОРИТЕ