Анализа и најава: Све што требате да знате пред СП у скијању...

У Сент Морицу…

Остали спортови 05.02.2017 | 23:45
Анализа и најава: Све што требате да знате пред СП у скијању...
Осим по чоколади, сиру и најбољим часовницима, Швајцарска је позната и по богатој скијашкој традицији. У то име ће у  наредних 13 дана бити домаћин асовима алпских дисциплина. Познати зимски спортски центар Сент Мориц организоваће 44. планетарни шампионат у најпопуларнијем спорту на скијама. Церемонија отварања предвиђена је за 6. фебруар, а уводно такмичење, супервелеслалом у конкуренцији дама, почеће дан касније и то тачно у подне, баш као и сви велики обрачуни.

Аустријанци, Швајцарци, Италијани и Французи ће по традицији имати највеће амбиције и изгледе да се на крају радују највећем броју одличја. Потомци Хабзбурга су имали највише успеха у историји светских првенстава - ''јодлери'' су освојили 120 медаља (44 златне), а њихове колегинице из женског погона 113 (37 првих места). Гледајући појединачно, на челу вечне листе налазе се Норвежанин Ћетил-Андре Омот са 12 медаља (5-4-3) односно Немица Кристл Кранц у чијим витринама се чува 15 спортских медаљона - чак 12 златног сјаја.

Историја је једно, садашњост нешто друго, а предстојеће поглавље ће уписати нова имена у анале.

После дужег времена, љубитељи белих стаза ће бити ускраћени за мајсторије сјајне Словенке Тине Мазе, која је окончала своју блиставу каријеру. Могућност да одбрани прво место с прошлог светског првенства неће имати ''златни'' из Бивер Крика у велеслалому - Американац Тед Лигети, пошто га је повреда одвојила од проласка између капија.

СУПЕРВЕЛЕСЛАЛОМ -  жене, 7. фебруар у 12х; мушкарци 8. фебруар у 12х

У једној од млађих дисциплина највеће шансе за тријумф има домаћа такмичарка Лара Гут, која је забележила три победе у четири трке супервелеслалома ове сезоне у Светском купу. Конкуренцију би требало да има у Тини Вајратер из Лихтенштајна и одличној Словенки Илки Штухец, победници на последњој ''супер џи'' трци пре овог Светског првенства. Не треба сметнути са ума да се у овој дисциплини одржава само једна вожња, тако да је фактор изненађења прилично висок. Пре две године је ''злато'' узела Аустријанка Ана Фенингер.

Ако је судити према постигнутим резултатима у досадашњем току сезоне, Норвежанин Ћетил Јансруд је апсолутни фаворит за највиши степеник победничког постоља у мушком делу програма. Највећи конкуренти ће му бити Италијан Доминик Парис и представник Аустрије Матијас Мајер, мада не треба отписати ни Јансрудовог сународника Омот-Килдеа. Остаје да се види хоће ли можда неко неочекивано бљеснути и ''замутити воду'' онима од којих се очекује да оправдају своју репутацију. Златно одличје у Бивер Крику 2015. освојио је Ханес Рајхелт из Аустрије

КОМБИНАЦИЈА (спуст +слалом)- жене, 10. фебруар у 10/13х; мушкарци, 13. фебруар у 10/13х

У дисциплини која спасаја две супротности - спуст који је оличење брзине и слалом у ком доминира техника највише се очекује од младе Словенке Илке Штухец. Наследница Тине Мазе пробаће и на овом бојишту да постигне најбоље време и донесе радост својим верним навијачима.

Како је у оквиру Светског купа у текућој сезони одржана само једна борба у комбинацији, прогнозери ће бити пред тешким задатком, јер је овај алпскоскијашки вишебој пун непредвидивости.

Француз Пинтиро ће пробати да потврди доминацију, јер је врло сигуран ове године.  Свега два одржана такмичења током сезоне не могу дати праву слику о томе да ли ће баш он скијати у складу са очекивањима или ће успешнији од њега бити неко други. На пример ''хелвет'' Нилс Хинтерман,а ту је и Омот-Килде. У “дежели” ће грицкати нокте док скије Клемена Косија буду шкрипале на снегу швајцарских Алпа.

СПУСТ - мушкарци, 11. фебруар у 12х; жене, 12. фебруар у 12х

Не треба ни наглашавати да је у питању најатрактивније надметање у овом спорту. Скијашки спринт је често кроз историју на пиједестал уздизао потпуно анонимне смучаре, а жестоко ће бити и овога пута.

Током  текуће зиме највише су показали ''карабињер'' из Јужног Тирола, Петер Фил, већ поменути ''викинг'' Ћетил Јансруд и Доминик Парис, док је запажене резултате остварио и Ханес Рајхелт.

Златну медаљу на претходном првенству планете освојио је Швајцарац Патрик Кинг.

Фамозна Илка Штухец се редом уписала на листу оних од којих се очекује победа, па је иста прича и у овом случају. У шест спусташких рунди ове сезоне скупила је импозантних 437 бодова у Светском купу. Љубимица домаће публике , Лара Гут, пробаће да сруши снове девојци из Словеније Градеца, док ће Италијани држати песнице Софији Ђоји.

ВЕЛЕСЛАЛОМ - жене, 16. фебруар у 9.45х, мушкарци, 17. фебруар у 9.45х

У једној од основних дисциплина скијашког спорта опет ће међу главним кандидаткињама за ловоров венац бити Лара Гут, мада би ''први пик'' букмејкера требало да буду Францускиња Теса Ворли и водећа у укупном поретку Светског купа Микаела Шифрин из Сједињених Америчких Држава.

Ана Древ би могла да буде јак ''штих'' словеначког ски тима, док би Невена Игњатовић и у овој епизоди могла да одигра  своју улогу.

Још увек актуелна шампионка је Аустријанка Фенингер.

Рекосмо да Тед Лигети сигурно неће моћи да одбрани трон из Бивер Крика, а то значи да је лидер Светског купа, Марсел Хиршер, означен као неко ко би најпре могао стићи до победе. . Аустријски скијаш у својој ризници чува већ 4 златне медаље, са СП, а уназад 6 сезона доминира у Светском купу, тако да би било изненђење ако не успе да упише још једну ''рецку''.

Један од кандидата да му помрси конце зове се Алеси Пинтиро. Двоструки јуниорски шампион има амбиције да се, коначно, на његовим грудима појави симбол  спортске победе.

СЛАЛОМ -  жене, 18. фебруар у 9.45х; мушкарци, 19. фебруар у 9.45х

У једној од базичних дисциплина смучарског спорта, технички најзахтевнијој, далеко изнад конкуренткиња је Микаела Шифрин. Американка предводи караван ове сезоне на више него убедљив начин, брани ''злато'' из Колорада претпрошле године,  тако да се не поставља питање у кога треба имати највише поверења. Адут некадашње ''комунистичке Европе'' зове се Вероника Велез-Зузулова, а организатори ће спремити највећу ''милку'' у част Венди Холденер, па јој не преостаје ништа друго осим да бескомпромисно ''ломи'' капије на путу до циљне равнине.

Уколико се не деси нешто непредвиђено, име Невене Игњатовић би и у овом случају требало да буде на стартној листи.

На затварању ће бити вожен мушки слалом. И у овом случају се Хиршер издваја на самом врху учесника који би у најкраћем времену могли прећи  пут до подножја стазе у Сент Морицу. Ако је судити по резултатима од новембра до данас - Норвежанин Кристоферсон је кандидат за висок пласман, а Италијан Манфред Мелг, такође, има разлога за наду.

Не рачунајући већ описане дисциплине, 14. фебруара биће вожено и мешовито тимско такмичење.

Пардона бити нећи, права на грешку исто тако. Рулет на коме нема црвеног и црног поља - бело ће доминирати. Гледаће се на сат, између капија ће се пролазити као кроз сир, а на крају ће се славити уз чоколаду. Било једном у Швајцарској, писаће пошто завеса на овој позорници буде спуштена.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар