Како Словенци избјегавају вињете

Вињета на вјетробранском стаклу која доказује да је за возило плаћена цестарина у Словенији је обавезна већ девет година, а надзорници државног концесионара, компаније ДАРС, биљеже и занимљиве догађаје с возачима без вињете, кад морају платити казну.

Босна и Херцеговина 04.02.2017 | 20:37
Како Словенци избјегавају вињете
"Има различитих неспретних, али и смијешних изговора зашто су без вињете - на примјер да ју је одлијепило дијете, одувао вјетар или да је отпала у аутопраоници", испричао је за љубљански лист "Журнал" службеник ДАРС-а Марјан Колер, подсјетивши да се вињета налијепи на унутарњу страну стакла, због чега није баш вјеројатно да може само тако отпасти.

Има и мање угодних ситуација, кад је због возача који одбијају платити казну потребно позвати полицију. Тако су полицајци једном приликом морали агресивну возачицу из Њемачке везати лисицама, један је возач након што му је издан налог за глобу пријетио да ће се запалити, а саобраћајци су морали интервенисати и кад је група турских држављана без вињете у знак протеста на сат времена блокирала саобраћај, тако што су сјели на средину цесте.

Број оних који рискирају такве ситуације се задњих година повећава, па је лани наплаћено шест одсто више казни, а у државни буџет пристигло 8 милиона евра, казао је Колер.

Код словеначких возача популаран је трик с вињетом који се такође кажњава и то с 500 евра, а примјењују га они који вињету желе користити на више возила, па је залијепе преко фолије, како би је могли употријебити више пута. Такав се прекршај кажњава с максималних 500 евра, а највише таквих прекршитеља је из Љубљане и околине, испричао је Колер.

(Клиx.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хе хе

04.02.2017 19:50

А шта ће, и они су Балканци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Него Ста

04.02.2017 20:37

Балкан поциње од Словеније а заврсава у Црном Мору.За 73.године заједницког зивота су морали попримити несто од нас.