Анализа - И странци се питају: Какав би Партизан био да није продао ове играче?!

Многи се питају какав би Партизан имао тим да није морао да прода најбоље играче. Клуб из Хумске био је полазна тачка једним од најталентованијих фудбалера Европе, од којих су многи достигли славу светских звезда.

Фудбал 05.02.2017 | 23:00
Анализа - И странци се питају: Какав би Партизан био да није продао ове играче?!
У избору најбољих 11 овога пута нашли су се тренутно активни фудбалери, изузимајући тако многе шампионске генерације, укључујући и ону из шездесетих година прошлог века, која је постала први балкански клуб који је стигао до финала Европског купа (1966), када су "црно-бели" поражени од Реал Мадрида са 2:1, као и ону 1978. која је освајач Средњеевропског купа.

У скоријој историји, односно у овом миленијуму, црно-бели су доминирали Суперлигом, освојивши седам од 10 титула од самосталности Србије. У периоду од 2007. до 2013. године, ниједан српски тим, укључујуће највећег ривала Црвену звезду, не може да им парира у Србији.

Тада се појавио велики број талентованих фудбалера, од којих су многи дошли из подмлатка, али су због економске ситуације у клубу, рекло би се прерано, ангажман пронашли у Европи.

Да то није био случај сад, тим Партиана би игледао овако: Владимир Стојковић, Антонио Рукавина, Матија Настасић, Стефан Савић, Иван Обрадовић, Зоран Тошић, Љубомир Фејса, Милош Јојић, Адем Љајић, Стеван Јоветић и Александар Митровић.

Вредни помена, због значајног утицаја на игру црно-белих су Лазар Марковић, Миралем Сулејмани, Андрија Живковић...

Чувар мреже фудбалске репрезентације Србије је каријеру почео у Црвеној звезди, а касније је бранио за Нант и Спортинг. У Партизан је дошао 2010. и освојио три везане шампионске титуле, да би после прешао у Макаби из Хаифе, а од прошлог лета је голман Нотингем Фореста. Током свог боравка у екипи из Хумске чак 62 пута утакмицу је завршавао без примљеног гола, а бранио је гол Партизана у Лиги шампиона 2010/11 и Лиги Европа 2011/12, 2012/13 и 2013/14. Освајач је и дупле круне из 2010/2011 и два наредна првенства.

Десни бек: Антонио Рукавина, 34 наступа за Партизан

Рукавина је у Партизану провео само две године и за то време је забележио 34 утакмице за црно-беле. Из Партизана је прешао у Борусију Дортмунд, али није успео да се избори за већу минутажу "милионера" па је прешао у Минхен 1860. После је прешао у Ваљадолид, а већ трећу сезону заредом носи дрес Виљареала. У каријери освојио је један трофеј и то управо првака Србије са екипом Партизана.

Занимљиво је да Настасић није одиграо ниједан званични меч за Партизан пре него што је прешао у Фјорентину. После епизоде у Фиренци, потписао је за Манчестер сити где је за три сезоне забележио 51 наступ, док од 2015. носи дрес Шалкеа.

Још један млади дефанзивац који је привукао пажњу агената Манчестер ситија, али није успео да се снађе на Етихаду. За разлику од Настасића, он је из Енглеске отишао у Фјорентину, где је забележио 86 наступа у Серији А, а већ две године је у мадридском Атлетику. Са црно-белима играо је Лигу шампиона 2010/11 а исте сезоне освојио је и дуплу круну.

Леви бек: Иван Обрадовић, 64 наступа за Партизан

После једне сезоне у Телеоптику, отишао је у први тим црно-белих за које са доста успеха играо четири године. Уследио је позив шпанске Сарагосе, а затим селдиба у Белгију, прво у Мехелен, а затим и Андерлхет. Са Партизаном је три пута освајао Лигу док је четири пута учествовао у походу на европска такмичења, а 2008/09 играо је Куп УЕФА.

Десно крило: Зоран Тошић, 56 наступа за Партизан

Двоструки шампион Србије (2007/08 и 2008/09) својим партијама за црно-беле привукао је пажњу Манчестер јунајтеда и њиховог славног тренера сер Алекса Фергусона који је за њега одвојио чак седам милиона евра. Ипак, Тошић се није најбоље снашао у тиму са којим је освојио Премијер лигу 2009. и Лига куп 2010. па је након шестомесечне позајмице у Келну, прешао у московски ЦСКА за који и данас са успехом наступа.

Средина терена: Љубомир Фејса, 63 наступа за Партизан

Фејса је једно од најскупљих појачања у историји домаћег шампионата. Партизан је морао да плати 1,2 милиона евра на рачун Хајдука из Куле што се испоставило као добар потез, будући да је грчки Олимпијакос касније откупио његов уговор за три милиона евра. У Хумској је провео три шампионске сезоне, од 2008. до 2011, у којима је два пута освајао и куп, али је више од годину дана провео ван терена због повреде предњих укрштених лигамената. Тренутно је члан португалске Бенфике, са којом има девет трофеја у разним такмичењима, док је са Олимпијакосом освојио пет.

Јојић је своју професионалну каријеру започео у Телеоптику, али је веома брзо стигао до првог тима црно-белих. Освојио је један трофеј првака државе и игра у два наврата Лигу Европе пре него што је прешао у редове бундеслигаша Борусије из Дортмунда. Након годину и по дана са "милионерима" прелази у екипу Келна са за коју наступа и даље.

Љајић је са Партизаном освојио три трофеја, дуплу круну 2008/09 и титулу првака државе 2009/10. У црно-белом дресу играо је још Куп УЕФА и Лигу Европа. Иако су га желели у екипи Манчестер јунајтеда, од тог трансфера се одустало, па је Љајић прешао у Фјорентину, након чега је и остајао да игра у Италији и то за екипе Роме и Торина.

Митровић је поникао у омладинској школи Партизана, играјући притом за Телеоптик али се нападач из Смедерева који је рођен 1994. године врло брзо изборио за место у првом тиму црно-белих. У дресу клуба из Хумске постигао је 18 голова, подигао једну титулу, а био је део екипе која је 2014/15 играла Лигу Европа. Врло брзо је као млади таленат прешао у редове белгијског Андерлехта са којим је освојио титулу првака државе, након чега се преселио у Њукасл који је тада био премијерлигаш.

Нападач: Стеван Јоветић, 36 наступа за Партизан

Јоветић је још један бисер омладинске школе нашег клуба. За црно беле је на 36 утакмица постигао 17 голова и освајач је дупле круне из 2007/08. Са 17 година и 10 месеци држао је рекорд најмлађег капитена Партизана, који је после оборио Никола Нинковић. Црногорски репрезентативац, након тима из Хумске, играо је за Фјорентину, Манчестер сити, Интер из Милана и Севиљу. Поред дупле круне са црно-белима, у збирци трофеја има и дуплу круну са Ситијем из 2014. године.

Извор: блиц.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Александар

05.02.2017 22:55

Одлицан текст! И сам сам неки пут помислио каква је стета за цео нас фудбал сто не гледамо ове играце дузе код нас. Зивковиц је после Јоветица на листи најталентованији и верујем да це направити озбиљну каријеру јер то и заслузује. А Партизан ваљда це да презиви ову управу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробари Милици

06.02.2017 08:41

Све тацно,али је Зивковиц малени цовециц...