Вучић : ЕУ треба да се држи договора

Премијер Србије Александар Вучић поново је данас апеловао на Европску унију да заузме јаснију позицију и да се, како је рекао, бар 15 минута држи договореног у дијалогу Београда и Приштине.

Србија 03.02.2017 | 14:40
Вучић : ЕУ треба да се држи договора
Вучић је, коментаришући изјаву портпаролке Федерике Могерини, Маје Кочијанчич, да Београд и Приштина треба да смире реторику и да не шаљу запаљиве поруке, позвао ЕУ да се они бар на 15 минута држе онога што предложе јер су раније поручили да ће упозорити онога ко први прекрши договор.

"Нисам ништа запалио, напротив гледао сам да смирујем оно што су други запалили", рекао је Вучић и додао да ЕУ нема храбрости да каже ко је погазио договор и да треба да гледају своју улогу и дали тиме губе углед или не.

Вучић је рекао да Београд жели дијалог и да поштује улогу Федерике Могерини, али је подсјетио да је ЕУ упозорила да ће упозорити онога ко први прекрши договор.

"Сад ја вас питам да ли је Дојче веле на српском или на албанском објавио први информацију. Да ли је први изашао Тачи или Мустафа са изјавом... Што нису реаговали", упитао је Вучић.

Он је позвао ЕУ да каже шта је слагао у интерпретацији онога што се десило синоћ у Бриселу, наводећи да је све било истина, а да чак и није рекао све што се догодило.

Упитан да ли то значи да ће преговори бити прекинути, Вучић је рекао да увијек мора да се разговара. Коцијанчич је саопштила да ЕУ сматра да је напредак у нормализацији односа Београда и Приштине сада потребан више него икада у циљу мира и стабилности и позвала обје стране да се придржавају договора, смире реторику и наставе са напорима у циљу спуштања тензија.

"Захвални смо на помирљивим изјавама и веома жалимо због даљих запаљивих изјава које су услиједиле након разумјевања у уторак", поручила је Коцијанчић синоћ у писаном саопштењу из Брисела.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

03.02.2017 13:47

Вуциц се цесто дрзи оне старе народне: " Зар висе вјерујес содиум Цолима него мени?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.02.2017 14:11

Гдје је Додик? Гдје је прича о референдуму?

Name

пирмо пирмо

03.02.2017 15:56

Опет по стоти пут у ЕУ нико не разумије Србију а оне хоче мирним путем без тензија и рата да припоји сјевер Косова Србији. и наравно штити своје националне интересе.Чудно нема шта.

ОДГОВОРИТЕ