"Како је настао покрет несврстаних"

Свет је био на ивици атомског рата, Кубанска криза у јеку, а Тито се дрзнуо да усред тог лудила формира организацију која је директно гурала прст у око НАТО-у и Варшавском пакту, САД и СССР, који су се на све начине трудили да га онемогуће у томе.

Србија 03.02.2017 | 06:43
"Како је настао покрет несврстаних"
Претурајући једног дана по остави, познати режисер Станко Црнобрња пронашао је пожутелу бележницу, која ће му, испоставиће се, променити живот. Бележница је припадала његовом оцу Богдану, револуционару и дипломати, једном од најближих сарадника Јосипа Броза Тита, а у себи је крила податке и детаље везане за један од најбурнијих периода историје бивше Југославије. Суочен са открићем, Црнобрња је ставио своју професију “на чекање” и у наредних неколико месеци претворио се у историчара истраживача. Резултат је књига “Како је настао Покрет несврстаних”, која открива неке нове, узбудљиве детаље везане за људе и догађаје који су обележили време када је Југославија била важан играч у светској политици, а Београд престоница организације која је окупљала више од сто држава.

– Очева бележница датира из 1961, времена када је био генерални секретар председника СФРЈ директно задужен за организацију првог самита Покрета несврстаних. То ме је покренуло да трагам даље, да бих затим у мојој породичној фото-архиви и оној Музеја историје Југославије нашао 250.000 фотографија из тог периода, прави златни рудник, недовољно истражен. За сваку очеву реченицу нашао сам и фотку која је документује, те сам напослетку саставио илустровани дневник са више од 200 ексклузивних снимака, међу којима је, рецимо, и онај који открива да је бивши Маршал био пионир селфи-фотографије.

Кажете да књига баца ново светло на драматичне детаље везане за први самит Несврстаних. Шта је било тако драматично?
– Много тога, пре свега околности у којима се све дешавало. Свет је био на ивици атомског рата, Кубанска криза у јеку, а Тито се дрзнуо да усред тог лудила формира организацију која је директно гурала прст у око НАТО-у и Варшавском пакту, САД и СССР, који су се својски трудили да га онемогуће. Ова књига открива детаље те борбе иза кулиса, али и приказује Јосипа Броза у једном новом издању. Као озбиљног светског лидера, вештог и упорног лобисту, врхунског мајстора маркетинга и манипулације, менаџера пар екселанс, што мислим да ће бити занимљиво историчарима.

Како се Броз одупрео светским силама?

– О томе ко је и какав је био најбоље говори “пут мира” на који је Тито кренуо бродом “Галеб” почетком 1961. године, праћен са три разарача југословенске ратне морнарице, плус теретни брод препун намирница за пут, са три луксузна аутомобила у потпалубљу, “ролс-ројсом”, “кадилаком” и блиндираним “пакардом”. На “пут мира” он је повео 1.500 људи под пуним наоружањем!

Кренули су из Јадрана, прошли кроз Средоземље, изашли у Атлантски океан и онда опловили Африку, све до Гане. Успут су стајали у земљама које су им биле интересантне, лобирали за Несврстане. Па ако му се локални владар допадне, попут председника Либерије Тубмана, Тито му поклони “ролс-ројс”, а заузврат добије шимпанзу и нилског коња.

Тај пут открива суштину Титовог империјалног начина живота и схватања политике, који многи из његовог окружења нису разумели ни прихватили. На том броду био је и Добрица Ћосић, који је хтео да се убије када је схватио у каквом луксузу живи врховни командант. Сви његови идеали пали су у воду, стајао је тако на крми и размишљао о томе да скочи у таласе. Био је у чуду када је схватио да тек скројена тоалета за Јованку стиже авионом из Београда усред црне Африке, виа Цирих, све зато да би прва дама изгледала као филмска звезда на пријемима.

Он је то доживљавао као буржоаско разметање, а није укапирао величину игре коју је Тито тада играо. По повратку са пута постао је дисидент, разочаран, сматрајући да је Тито изневерио револуцију. А управо тај Брозов политички маркетинг, у униформи, са бродовима и лимузинама, убедио је Африканце да се масовно прикључе Покрету. А како и не би, кад је изгледао као ванземаљац који се управо спустио на земљу.

Каснија појава Идија Амина и свих тих униформисаних афричких диктатора имала је своју инспирацију у Маршалу. Сви су били фасцинирани његовом појавом. А њему није било тешко да месец и по дана проведе на мору да би остварио свој циљ.

Има ту у белешкама и сјајан опис генерала Божовића, његовог ордонанса, о доласку делегације у Александријску луку, који је подсећао на холивудски историјски спектакл. Грувају плотуни, лете млазни авиони, а маса кличе: “Тито, Тито!” Интересантно је да су на том путу Лазар Колишевски и Вељко Мићуновић практично разбили најужи круг Титових сарадника: Леа Матеса, Зденка Штамбука, Исидора Папу, Добрицу Ћосића.

Све се то дешава у кабинама брода, на путу дугом 18.000 километара. Путовање се завршава тако што Тито јури Колишевског по “Галебу” да му уручи орден, а Колишевски је увређен јер сестра Јованке Броз у сваком протоколу има место испред њега!

(Експрес)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Југа легенда

03.02.2017 08:04

Занимљиво је колико политицких хуља и сљама сада пљује по земљи која је била сила и у којој се зивјело сјајно.Занимљиво је какобсу странци потрцали да развале земљу која је за њихове земље била идеал.Престрасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

03.02.2017 08:28

Психопате су и развалиле СФРЈ да покажу како таква држава не може да постоји. Пронашли су истомишљенике овдје и резултати су видљиви. Успјели су 100 %. ТИТО је био већи политичар од свих тадашњих баш зато што је са таквим почетним условима имао утицај. Данашњи наши јадници (вође новонасталих држава) могу само да моле за неки кредит да одржавају социјални мир. Уважавају их само кад нешто плате народним парама јер своје никада нису имали нити ће имати. Јадници су зато што и поред свега што су опљачкали не могу уживати јер и то треба знати. У похлепи нема ужитка то је само патња.

Name

Познаник Богдана Црнобрње - тоља

03.02.2017 08:47

Богдан Црнобрња звани Тоља, поријеклом са Баније. Оженио се у Пакрацу и ту је живио са супругом. Био је ратни командант 1. славонске бригаде (касније 12. пролетерске). Пред овај рат је долазио у Пакрац, гдје су избили и први сукоби да помогне помирењу, лично сам био присутан. Прије оснивања покрета "Несврстани", био је амбасадор у САД. Он је лично основао покрет и ово што му син прича има истине. Ћосић је био дијете са села и да знате он је српска величина и Академик. Није купио диплому као ови данас, већ титулу стекао писањем, а од школе имао је средњу пољопривредну школу звање "калемар". Богдан је био образован и паметан човјек. послије је иако остао Титов први комшија у Београду, био склоњен из политике. Ја од њега за веома кратко дружење нисам могао сазнати нешто да би тврдио. Међутим једном сам дошао до закључка на основу његови казивања, да је покрет "Несврстани" основала Америка. Разлог такође није знао, осим што је и он претпостављао да је тај да "колоније" Енглеске и други капиталистички земаља, не би отишле у комунизам. Поздрављам његовог сина, отац и мајка били су дивни људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

03.02.2017 13:49

Тољо, имас пуно право када казес да је Покрет Несврстаних преко Тита основала Америка. Она је зељела са Покретом Несврстаних да спреци сирење комунизма и Совјетског Савеза. Тито је био само Тројански и масонски коњ преко којег су Тајни владари из сенке спроводили своје подземне планове о унистењу СРБства и малих народа. Новоослободјене земље које су биле прије тога колоније добиле су своју слободу због тога сто је Француској, Великој Британији, Спанији и другим колонијалним земљама било скупо њихово колонијално издрзавање. Због тога су оне биле пристале на њихову "независност" која је била само привидна. Преко дрзавни администрација "новоослободјене" земље су биле и даље у економском и дузницком робству својих господара које су тако контролисале своје бивсе колоније као сто то цине и данас. Тито је био масон и висеструки агент Тајних владара из сенке. Зато његова улога у ратним и порартним догадјајима мозда никада неце бити у цјелисти разоткривена. Многи се данас са правом питају да ли је Тито уопсте сахрањен у куци смеца на Дедињу. Док се гроб не отвири то јавност незна. Колико је Покрет Несврстаних био јак и моцан види се по томе сто се распао сам од себе као и Совјетски Савез и Југославија када су такву одлуку доњели Тајни владари из сенке. Русењем берлинског Зида запоцела је обнова нацизма у Европи која це заврсити новим свјетским ратом у коме це страдати милијарде недузни људи. Тајни владари свијета и господари људски судбина у Америци отворено пису и говоре да садасње популацију на земљи треба свести на двије до три милијарде људи. Ту њихову сатанску идеју је могуце извести само "природним" катастрофама, заразним болестима и атомским ратом!

Name

сукy

03.02.2017 23:46

Па сто је онда Тито помагао све ослободилацке покрете.Алзир никад не би истерао франсе да није било Тите.

Name

станко црнобрња

25.02.2017 08:11

Хвала познанику Богдана Црнобрње-Тоље на поздравима које упућује мени, Тољином сину. Да, Американци су се понадали да ће несврстани зауставити ширење совјетског комунизма, али покрет су основали Тито, Нехру, Насер, Сукарно и Нкрумах. А овде, код нас, највише су се око тога потрудили Тито, Коча и Тоља.