Укида се роминг у Европској унији

Европски путници неће више морати плаћати накнаду за роминг док користе своје мобителе унутар ЕУ након што је блок у сриједу постигао споразум који ће ступити на снагу у јуну.

Свијет 01.02.2017 | 18:53
Укида се роминг у Европској унији
Тешко договорени споразум кључни је елемент ка реализацији дуго одгађаног обећања о "бесплатном ромингу" које је дао Брисел уз велику помпу почетком 2015.

"Ово је посљедњи дио слагалице. Од 15. јуна Европљани ће бити у стању да путују унутар ЕУ без накнади за роминг", изјавио је  Андрус Ансип, потпредсједник Комнисије за јединствено дигитално тржиште.

План је првобитно одгођен када су се огорчени телеком оператери у туристичким велесилама попут Италије и Шпаније пожалили на посљедице споразума по њих и запријетили су повећањм домаћих цијена које ће наплаћивати путницима из сјеверне Европе који користе њихове мреже.

Они су се пожалили да ће када "бесплатни роаминг" ступи на снагу сиромашнији Европљани на југу плаћати за богате туристе који телефонирају својим матичним земљама или претражују податке на интернету док су на одмору.

Накнаде за роминг дуго су времена уносни извор додатних прихода телецом оператера.

Како би разријешили то питање, преговарачи из Европске комисије, Европског парламента и 28 држава чланица ЕУ сагласили су се око низа велепродајних цијена телеком оператера који међусобно плаћају једни другима када муштерије користе своје мобителе ван матичних земаља.

Комплетан споразум треба коначно одобрење Европског парламента и држава чланица, али се очекује да то буде формалност.

У потезу који је разбјеснио представнике потрошача, Комисија је саопштила у децембру да ће "бесплатни роминг" имати нека ограничења како би се осигурало да не буде злоупотреба новог система.

Телеком оператери бит ће у стању да помно надзиру кориштење система и да кажњавају кориснике који непоштено користе предност јефтинијег кориштења мобитела доступног у другим чланицама ЕУ, преноси АФП.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тетак Мата

02.02.2017 15:20

Наводно је из швајцарске јефтиније користити њемачки број него домаћи за позиве. ако неко зна нек' објави

ОДГОВОРИТЕ