Прелазни рок: Премијерлигаши први пут профитирали!

Клубови Премијер лиге први пут су у једном прелазном року зарадили више новца од продаје играче него што су потрошили на куповину.

Фудбал 01.02.2017 | 16:00
Прелазни рок: Премијерлигаши први пут профитирали!
Премијерлигаши су у јануару 2017. потрошили 215 милиона фунти, што је други највећи износ у историји, али су више добили од продаје – 255 милиона.

Највише новца енглески клубови су зарадили захваљујући неограниченим ресурсима из Кине, а с обзиром да је тамо прелазни рок отворен до 28. фебруара, реална је могућност да додатно профитирају на продаји играча.

Највећу продају у јануару направио је Челси који је продао Оскара за 60 милиона евра, а остали вредни трансфери су одлазак Димитрија Пајеа из Вест Хема за 25 милиона, прелазак Моргана Шнајдерлина из Манчестер Јунајтеда у Евертон за 22,5, селидба Одиона Игала последњег дана рока у Кину за 20, те потом још један одлазак из Јунајтеда – Мемфиса Депаја за 18 милиона.

Што се тиче долазака, у центру пажње су били трансфери Габијела Жезуса из Палмеираса у Манчестер Сити за 27 милиона, Манола Габијадинија из Наполија у Саутемптон за 14 милиона фунти у последњим тренуцима у уторак увече, као и долазак још једног Србина у ПЛ, Луке Миливојевића у Кристал Палас из Олимпијакоса за 12 милиона.

Занимљиво је да је последњих шест тимова са табеле ПЛ потрошили скоро исто новца као и 14 боље рангираних екипа. Сам Палас је уложио скоро 40 милиона фунти у долазак тројице играча.

И даље је остао рекорд из јануара 2011. године када су енглески клубови потрошили 225 милиона фунти на трансфере. Укупно гледано, Енглези су у сезони 2016/2017 потрошили 1,38 милијарди фунти!

Што се тиче конкуренције, највише после Енглеза су трошили Французи који су у јануару уложили око 120 милиона фунти у играче, следи Немачка са око 90, близу су и Италијани, док су се најмање истакли Шпанци са тек десетак милиона.

Највећи трансфери у лигама "петице":

Енглеска: Габријел Жезус (Палмеирас – М. Сити 27)
Шпанија: Валтер Монтоја (Росарио Централ – Севиља 5)
Немачка: Јунус Мали (Мајнц – Волфсбург 10,7)
Италија: Матија Калдара (Аталанта – Јувентус 13,1)
Француска: Јулијан Дракслер (Волфсбург – ПСЖ 34)

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар