Видео: Скупљао лопте Саши Илићу, а сад му је тренер!

Андрија Делибашић је део стручног штаба Партизана. Некадашњи нападач Партизана, који је играо у Лиги шампиона, каже да је остварио свој играчки сан. А тренерски му је...

Фудбал 01.02.2017 | 22:00
Видео: Скупљао лопте Саши Илићу, а сад му је тренер!
Када је дао гол Порту у Београду 2003. године није било срећнијег човека од њега.

Било је то у групној фази ЛИге шампиона, прве од две Партизанове у првој декади новог миленијума. Андрија Делибашић био је члан генерације коју је са клупе предводио Лотар Матеус, а која је после пенал-драме у Њукаслу изборила пласман у групну фазу елитног клупског такмичења.

"Када сам дебитовао за Партизан, а потом дао гол, остварио ми се сан", присећа се Никшићанин тренутака од пре 15-ак година.

Као тинејџер је дошао у Партизан из Никшића. Није му било баш лако да се одвоји од породице, пријатеља, али желео је да успе у ономе што воли - фудбалу.

"Могао сам да дођем и годину дана раније, али тада сам се вратио. Годину дана касније сам сазрео. Да одустанем нисам хтео никад. Мој једини сан је био да заиграм у Партизану, да дам гол и отрчим на 'Југ' да се радујем. То је једино што сам прижељкивао. И десило се против Порта у Лиги шампиона", прича Делибашић у интервјуу за ТВ Партизан.



Као клинац је "упијао" све у вези са фудбалом. Каже да је кришом гледао касете утакмица са Светског првенства у Италији 1990. године уместо да ради домаће задатке.

"Сада видим да су дошла нека друга времена, да снови момака иду далеко од наше куће, да гледају Партизан као успутну станицу. То по мени није исправно. И кад сам достигао нешто у Европи, није ме испуњавало у потпуности. То је било, да тако кажем, одрађивање посла, а у Партизану је то било то".

Занимљиво, Андрија Делибашић је у Партизану скупљао лопте Саши Илићу, потом му био саиграч, а сад му је тренер!

"Јако чудне ствари... Саши Илићу сам 1998. године скупљао лопте, био сам иза гола код јужне трибине и сећам се пенала Рашовића и гола против Њукасла, а сада сам Салету тренер. Много је допринео да Партзан буде то што јесте и да се уз његово име везује име Партизана. Драго ми је да ми имамо Сашу Илића, као што Реал има Раула, Рома Тотија", каже Делибашић.

Додаје да је тајна играчке дуговечности Саше Илића у...

"Његовој доброти, позитивности, духу. И кад ствари не иду како би требало, он је позитиван. Мислим да је то тај његов рецепт. Много нам помаже у свакодневном раду".

ПАРТИЗАН - ЊУКАСЛ 1:0 (1998. године)



Упитан да направи паралелу између нападача из његовог времена и сада, Делибашић одговара:

"Ови клинци су, чини ми се, зрелији, много више размишљају. Чини ми се да их не додирују много ствари као што су нас. Мислим да им је то предност. Видим и да немају треме. Ја сам и на тренинге долазио са тремом, под притиском. А они су пуни самопоуздања и то је веома добра ствар. Много времена ће уштедети и себи и нама".

Својевремено, када је одлазио из Партизана, то није желео. Желео је да остане још 6 месеци, али...

"Жао ми је због тога, али ситуација је била таква, ја се нисам много ни питао. Да сам остао, помогао бих да дођемо до титуле и на личном плану бих остварио бољи уговор.То је било после Лиге шампиона, био сам са Жигићем најбољи стрелац на полусезони и та трка за најбољег стрелца лиге би трајала до краја. Ипак, задовољан сам својом каријером".

Не жали ни због једног трансфера који је остварио у каријери и посебно му је драго што је имао прилике да игра и на Тајланду.

"Као да сам 6 месеци био у неком филму. Жао ми је што нисам остао дуже, да нисам био повређен вероватно и бих, јер бих уживао у тој дивној земљи, где су 24 сата насмејани и позитивни".

Зашто је изабрао тренерски позив?

"Хтео сам да видим како изгледа са ове стране, и видим да су то два света различита", одговорио је.

Као играч, рекао је Делибашић, остварио је своју највећу жељу, а као тренер...

"Волео бих да, поготово ове године, освојимо титулу, јер је веома тешка за све који воле Партизан и био би то идеалан поклон за све нас. Сви смо свесни колико ће бити тешко, али кад радиш позитивно, вратиће ти се на крају. Ми стварно напорно радимо на терену и било би то лепо и за ове играче који су стварно здрава и хомогена група".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар