Трамп смјенио и директора царине

Медији су нашироко извјестили да је амерички предсједник Доналд Трамп смјенио в.д. државног тужиоца Сели Јејтс у понедјељак увече, али је он убрзо након тога смјенио и в. д. директора америчке Службе за имиграцију и царину (ИЦЕ) Данијела Рагздејла.

Свијет 31.01.2017 | 17:36
Трамп смјенио и директора царине
Министарство унутрашњих послова саопштило је да је Трамп смјенио Рагздејла, а Бијела кућа није изнијела никакво објашњење зашто је његова дужност повјерена Томасу Хомену, преноси данас Си-Би-Ес- Њуз.

Бијела кућа је, међутим, претходно нагласила да је Јејтсова смјењена јер је адвокатима Министарства правде наложила да не бране пред судом предсједникову контроверзну уредбу о забрани уласка у САД за држављане седам претежно муслиманских земаља.

Рагздејл је постављен за вршиоца дужности директора ИЦЕ на дан Трампове инаугурације, а прије тога је био замјеник директора те службе током неколико година, наведено је у његовој званичној биографији.

Царина је на Твитеру саопштила да он остаје замјеник директора те службе. Хомен, који је постављен за директора ИЦЕ умјесто Разгдејла, био је у тој служби директор за операције уклањања илегалних странаца од 2013, саопштио је министар унутрашње безбједности Џон Кели.

"У том својству, он је предводио напоре ИЦЕ у идентификовању, хапшењу, притварању и уклањању илеганих странака, укључујући оне који представљају опасност по националну безбједност или по јавну безбједност, као и по оне који илегално уђу у САД или на други начин подривају интегритет наших имиграционих закона и наше напоре пограничне контроле", наводи се у саопштењу.

Трамп је у петак потписао извршну уредбу о имиграцији којом се држављанима седам земаља - Ирана, Ирака, Сирије, Јемена, Судана, Сомалије и Либије - визе неће издавати наредна три мјесеца, док је сиријским избјеглицама улазак забрањен на неодређено вријеме. Трамп је уредбу образложио тиме да жели да спријечи да "радикални исламски терористи" улазе у САД.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар