Месић: То је била и остала политика ХДЗ-а

Бивши хрватски предсједник Стјепан Месић поднио је оставку на дужност почасног предсједника Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, након што су објављени видео снимци из деведесетих година када је он отворено величао НДХ и оспоравао усташке злочине почињене у Јасеновцу.

Регион 31.01.2017 | 10:14
Месић: То је била и остала политика ХДЗ-а
Како преносе хрватски медији, Месић је то учинио у жељи, како је навео, да Савез поштеди негативних посљедица насталих објављивањем видео снимака с његовим изјавама из 1990. и 1992. године.

"Размотривши стање настало након објављивања снимака с мојим, понављам и овом приликом, апсолутно неприхватљивим изјавама из године 1992., као и оне касније објављене из године 1990., те узимајући у обзир чињеницу да вјероватно постоје још и друге моје снимке из тога времена с једнако неприхватљивим изјавама, а у жељи да поштедим Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске било каквих негативних посљедица, подносим оставку на функцију почасног предсједника САБА-е", стоји у Месићевој оставци поднесеној предсједнику САБА-е Фрањи Хабулину.

"Нећу се позивати на то да сам тако говорио у раздобљу од неке три године, износећи оно што је тада била политика ХДЗ-а, а што је – то је данас више него очито – и остало политика те странке. Једнако као што се нећу позивати ни на чињеницу да сам у раздобљу од двадесетак година, а посебно у времену када сам обављао дужност предсједника Републике Хрватске, заступао дијаметрално опречна становишта", истиче Месић.

Наводи да се овим не оправдава, него да преузима пуну одговорност за оно што је изрекао.

Недавно је на "Јутјубу" објављен снимак Стјепана Месића на којем он, говорећи на састанку 1992. у Новској пориче усташке злочине у Јасеновцу.



Он говори и да је то био "радни логор", да су људи послати у Јасеновац тиме били "практични спасени", јер је долазак у Јасеновац значио да неће бити побијени, већ коришћени као радна снага.

"Људи у логору Јасеновац су умирали, као што су људи у рату и иначе умирали, од тифуса од дизентерије. Али то су били радни погони. Било је глупо некога научити да обрађује кожу, па га потом убити", рекао је Месић.

Он, између осталог, каже и да је предсједник Југославије Јосип Броз - Тито знао да је званична историја логора Јасеновац "фалсификат", да би се добиле веће репарације, а рекао је и да Тито никада није посјетио Јасеновац.

Први спорни снимак Месића је објављен још крајем 2006. године, док је још био предсједник Хрватске. Тада је у Аустралији емиграцији позитивно говорио о НДХ, коју је назвао "хрватском побједом".



(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

007

31.01.2017 11:31

Ова особа није заслужила ни да се коментарише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.01.2017 15:03

То је највећи љигавац. Тудјман је био бољи и отворенији и знало се шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сецам Се:

31.01.2017 22:15

кад дизао хуку и буку;ја сам задњи президент:(ма ти си једна велика беда)..

Name

Дјекна

31.01.2017 22:22

То је била и остала твоја политика Стипе.

ОДГОВОРИТЕ