Звонко Милојевић пркоси ФИФА-и: Е, свјетску титулу са Звездом ми никад нећете узети!

Моћници мисле да могу да прекрајају историју, да нам пониште успех из 1991. године? Господо, јадни сте, рекао је за "Ало!" Милојевић.

Фудбал 02.02.2017 | 14:00
Звонко Милојевић пркоси ФИФА-и: Е, свјетску титулу са Звездом ми никад нећете узети!
Светска фудбалска федерација жели да прекроји историју. На штету Црвене звезде, првака света из 1991. године. Одједном, преко ноћи, главоњама из ФИФА је дунуло да донесу одлуку према којој се клупске титуле првака планете признају само од 2000. године, када су на завршним турнирима учествовали сви континентални шампиони. Претходно се четири деценије одржавао Интерконтинентални куп, у којем су се такмичили освајачи Копа Либертадорес и Купа европских шампиона, па је читава планета победника називала - шампионом света.

На бирократску вест из ФИФА бурно је реаговао Звонко Милојевић, голман Црвене звезде на антологијској финалној утакмици са чилеанским Коло Колом (3:0). Из инвалидских колица је поскакивао како би доказао бесмисленост најновије одлуке из Женеве.

- Не занима ме шта кажу незналице из ФИФА, моћници који мисле да једним потезом гумице могу да промене ток историје. То је највећа глупост коју сам чуо. Тако неће моћи. Моју титулу првака света са Звездом из Токија ми никад неће одузети. Ни мени, ни мојим саиграчима, ни навијачима, ни клубу. Ти људи немају везе са животом. И када се доносе неки закони, они не могу ретроактивно да се примењују. Зато даље руке од моје медаље, од мојих успомена и заслуга. Мисле да могу да избришу колективно сећање људи целог света? Смешни су, јадни, бедни... То је одлука ван сваке памети, чиста провокација. Звезда је била и остаће првак света - емотивно ће за „Ало!” Звонко Милојевић.

Звездин бивши голман нема ништа против нових формата такмичења и поздравља ФИФА Светско првенство за клубове, али наглашава да се морају поштовати остварења свих светских клубова од 1960. до 2000. године.

- Чињеница је, коју нико не може да оспори, да је Црвена звезда 1991. године играла најбољи фудбал на свету. Тада, осим Интерконтиненталног купа, није постојало друго такмичење на којем би се утврдило ко је првак планете. Логично, тада се најбољи фудбал играо у Јужној Америци и у Европи. Хоће да кажу да су неки Африканци могли да нам парирају? Ајте, молим вас... Сада су прилике другачије, нема шта, али нек оснивају они каква год хоће такмичења, тада је победник Интерконтиненталног купа био фудбалски владар планете - и тачка! Да човек тако лако може да промени ток историје, можда бих и ја имао другачији живот. Ал‘ не може, и ја се не жалим. Живим онако како ми је суђено. А суђено ми је да будем првак света - закључује Милојевић.

Звонкова голманска каријера прекинута је кобног 15. новембра 2007. године, када је доживео тешку саобраћајну несрећу код немачког Ахена.

ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНИ КУП

Црвена звезда - Коло Коло 3:0 (1:0)

Токио, 8. децембар 1991. Стадион: „Олимпијски”. Гледалаца: 55.000. Стрелци: Југовић у 20. и 60, Панчев у 75. минуту. Црвени картон: Савићевић у 43. минуту.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Ратковић, Стошић, Панчев, Савићевић, Михајловић.

КОЛО КОЛО: Морон, Гаридо, Маргас, Рамирез, Салвитијера (Дамбровски), Мендоза, Вилчез, Бартичото, Јанес, Пизаро, Мартинез (Рубио).

ИНФАНТИНО САКАТИ ЦРВЕНУ ЗВЕЗДУ

"ФИФА је препознала и ценила све иницијативе оснивања светских клупских првенстава током историје. Таква је ситуација и са турнирима на којима су учествовали европски и јужноамерички клубови, попут Купа Рија 1951. и 1952. године и Интерконтиненталног купа. Ипак, ФИФА је 2000. године почела да организује Светско клупско првенство, на којем учествују представници свих шест конфедерација. Победници тих такмичења су тимови које ФИФА званично сматра светским клупским првацима", стоји у саопштењу Светске фудбалске федерације.

Председник ФИФА је Ђани Инфантино.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар