Дужничка криза: Владе дужне 2,1 мил.

БиХ све више тоне у дужничку кризу коју "политичка елита покушава прикрити производњом политичких криза", речено је на данашњој конференцији Центара цивилних иницијатива на којој је представљен извјештај под називом "Стање нације 2017".

Босна и Херцеговина 30.01.2017 | 13:01
Дужничка криза: Владе дужне 2,1 мил.
Адис Араповић из Центара цивилних иницијатива истакао је да инвестиције опадају, удио сиве економије је и даље висок, а буџети су преоптерећени плаћањем дугова.

"Још, упркос најавама, нема растерећења привреде. Чак се уводе нова пореска и парапореска оптерећења. Дуг јавних предузећа износи више од три милиона КМ и угрожава пензиони и здравствени систем. Борба против корупције даје скромне резултате и тек два одсто од свих пресуда се односи на корупцију и привредни криминал. И даље се више од четвртине буџета троши на плате", рекао је Араповић.

Наставак дужничке кризе

Од доношења реформске агенде реализирано је 48 одсто мјера - на нивоу БиХ 52 процента, у ФБиХ 36 % и у Републици Српској 51 одсто.

Закључно с трећим кварталом 2016. године укупан јавни дуг мањи је за два одсто, али јавна статистика у БиХ уопше не обухвата цијели јавни дуг, већ само евидентирана финансијска задуживања влада према кредиторима, а не остатак дугова јавних предузећа.

На данашњој конференцији први пут је објављен податак да владе у БиХ дугују 2,1 милијарду КМ комерцијалним банкама и тај дуг расте из године у годину. Задуженост по становнику расте и износи 3.370 КМ, а у Српској је за 80 одсто већа него у ФБиХ. Подаци су закључни с другим кварталом 2016. године.

"Наставља се дужничка криза јер више од пола прихода ентитетских буџета одлази на отплату дуга. Прецизније, у ФБиХ у буџету 2017. године 65 % прихода унапријед је потрошено на отплату дуга, што је готово двије трећине, а у Српској је 42 процента. Овај терет сервисирања дуга у енитетским буџетима је заробио јавне финансије и не можемо више говорити о развојним, социјалним и стаблизирајућим буџетима, већ је то дужнички буџет", нагласио је Араповић.

Драстичан пад страних инвестиција

Иако су у оквиру реформске агенде до сада реализоване мјере из области које се тичу јавних финансија и пословне климе, БиХ је и даље лоше рангира на листама Свјетског економског форума и Свјетске банке.

Забиљежен је драстичан пад страних инвестиција. За девет мјесеци 2016. године забиљежено је 81 милион КМ директних страних инвестиција у БиХ.

Поређења ради, у Србији је било двије милијарде КМ, у Словенији исто, док је у Хрватској било више од пола милијарде КМ. БиХ ће прошлу годину завршити са 100 милиона КМ.

Араповић је истакао да БиХ не би требао ММФ нити кредити комерцијалних банака када би уредила "сиву економију", јер према процјенама Мастерцарда, она у БиХ износи 20 посто БДП-а, што је близу седам милијарди КМ.

Порески дуг јавних предузећа

Порески дуг предузећа урушава пензиони систем и износи више од три милијарде КМ.

"У ФБиХ тај дуг износи 2,2 милијарде КМ и у првих 20 дужника који дугују више од једне милијарде КМ су јавна предузећа која дугују 86 одсто од те суме. Због тога су ванбуџетски фондови колабирали, због тога је здравство угрожено. У Ррпској није познат тачан дуг јер Пореска управа Републике Српске годину дана не жели јавно објавити податак", казао је Араповић.

Поновио је оно што знамо већ годинама, а то је да су плате у администрацији двоструко веће него у привреди. Та разлика у ФБиХ износи 58 %, а у Републици Српској 48 % и највиша је у Европи. Више од четвртине запослених су на буџету, више од четвртине свих буџета се троши на плате, иако је процент запослених у јавној управи у ФБиХ умањен за 0,3 %, а у Српској за 1,6 процената.

Корупција и даље заступљена

"Борба против корупције не даје велике резултате. Приближно два одсто свих оптужница и пресуда уназад три године односи се на корупцију и привредни криминал. У првој половини 2016. приближно два одсто или 120 пресуда се односи на кривична дјела корупције, а четири одсто или 307 пресуда се односи на кривична дјела привредног криминала", нагласио је Араповић.

На крају је истакао да је једина позитивна ствар пораст броја запослених за два-три одсто, али да се подаци агенција на нивоу БиХ, ентитетских агенција и Пореске управе разликују у броју и до 40.000 особа.

(Клиx.ба)
(Фото: Клиx.ба)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дзомбиц

30.01.2017 12:32

Док је Милорад Додик цовјек без комплекса, високог морала, скромног имовинско стања, мирољубиве политике, визионарског свјетоназора, благо Српском народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зузооооооо

30.01.2017 13:00

Аха аха аха па зар тонете у кризу полети по радницкој класи и приватницима.Ста трази здравство све сте мафији покрали како се понашате према пацијентима горе него према стоци.Овдје омладина да трази будућност у РС, нема овдје хљеба ни за вуку а камо за цовјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

30.01.2017 13:44

Има овде будуцности за политицке хостаплере, сисаре будзета као сто је Ланацо, МГ Минд, Приједорпутеви, Проинтер, кума Скрбица, сина Игора, кума Станковица и др. За њих има и те како будуцности у РС.

Name

Футуре

30.01.2017 14:12

Слобо Станковић, Драган Чорокало, Каја, Шкрбић, и син Игор су бар 70% економије у РС.

Name

Ало Миле и Жељка

30.01.2017 14:04

У РС дуг по глави становника већи за 80% а Миле рече да нам иде супер и да смо бољи дио. Жељка каже да нам се продужио живот за 5 година. Кад оно....и што они не плаћају порезе и доприносе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

30.01.2017 14:09

Гентлеманс, црно нам се писе. Онак тко мозе нека спасава дјецу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

30.01.2017 14:15

Браво Араповицу.Немају они обзира немају ниста исправно ЦАСНО И ПОСТЕНО У СЕБИ А ПОГОТОВО ОВАЈ РС ПРЕДСЈЕДНИК МИЛОКРАД.Само из дана у дан дизе кредите задузује биједу која враца и која марке од тога не види.Да је бар подијелио сиротињи то сто се задузује али не,само трпа проклетиња главата у своје масне и пуне дзепове.Тај милокрад је један тезак хињо и љигавац пљацкас пљацкас пљацкас свог народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ззззззз

30.01.2017 14:30

Без реда и закона који се поштују и који за све исто вазе тонит це мо и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

30.01.2017 16:49

АД РЕПУБЛИКА СРПСКА ИДЕ КА БАНКРОТУ, ПРЕДЛАЖЕМ СТЕЧАЈ, ОДУЗЕТЕ АКЦИОНАРИМА, ДОДИКУ, ЖЕЉКИ,ПАВИЋУ, ШПИРИЋУ, ШКРБИЋУ И ОСТАЛИМ МАЛИМ АКЦИОНАРИМА ТЗВ ТАЈКУНИМА, СВУ ИМОВИНУ А ОСТАЛО АКО ШТА ОСТАНЕ ПОНУДИТИ ЗА 1 ЕВРО НЕКОЈ ДРЖАВИ ЗАП.ЕВРОПЕ ПА НЕКА РАДИ КАО У ЕУ СА ИСТИМ ПРАВИМА ПЛАТАМА ИТД, ТАКО ДА МЛАДИ ОСТАНУ ОВДЕ И БУДУ РОБОВИ ЗА ПАРЕ, А ОВЕ ПАТРИОТЕ АКЦИОНАРЕ У ЗАТВОР. ХАЈДЕ ДА ПО ТОМ ПИТАЊУ РАСПИШЕМО РЕФЕРЕНДУМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.01.2017 22:20

Тако би било праведно.