Канада на мети терориста, 6 мртвих

Шест особа је погинуло, а осам је повређено када су наоружани нападачи отворили ватру на џамију у Квебеку, саопштила је данас полиција.

Свијет 30.01.2017 | 07:30
Канада на мети терориста, 6 мртвих
Полиција напад посматра као терористички. Ухапшено двоје.

До пуцњаве је дошло у једној од двије џамије Исламског културног центра Квебека у ноћи између недјеље и понедјељка када су се грађани окупили за вечерњу молитву.

Полиција је потврдила број мртвих и напад посматра као терористички. Двоје људи је у притвору, а из полиције наводе да не вјерују да је још осумњичених на слободи.

Из полиције такође истичу да је област у којој се напад догодио „под контролом“. Неколико десетина људи је напустило џамију. Истрага је у току.

Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је да је ријеч о „терористичком нападу“. Како каже, вијест о нападу примио је са „великим шоком, тугом и бијесом“.

Има тешко повријеђених, пише „Раша тудеј“, а како наводе, убијени су стари од 35 до 70 година.

Један од очевидаца чији идентитет није саопштен изјавио је за канадске медије да је један од нападача викнуо „Алаху акбар“ прије него што је отворио ватру.

„Један је почео да пуца. Када је почео викнуо је ’Алаху акбар’. Меци су погодили људе који су се молили. Људи који су се молили изгубили су животе. Мени је метак пролетио преко главе“, рекао је свједок.

Осим тога, како каже, нападачи су имали „веома добар акценат са Квебека“.

Локални медији такође наводе да је један од нападача носио пушку АК-47, односно „калашњиков“, као и да се вјерује да је ријеч о мушкарцу старом 27 година.

Како се наводи, мушкарци су у џамији били на молитиви доле, док су се дјеца и жене молили на спрату. „Било је и дјеце. Било је дијете од три године са оцем“, изјавио је један сведок.

Трудо каже да је ријеч о „кукавичком нападу“. „Осуђујемо терористички напад на муслимане.

Док власти и даље истражују, а детаље и даље треба потврдити, тешка срца гледамо тако безумне чинове насиља.

Разноликост је наша снага, а вјерска толеранција вриједност које се ми Канађани веома држимо“, рекао је Трудо. Раније је за Ројтерс свједок изјавио да је у нападу учествовало „до три нападача“.

Они су такође јавили да је тешко наоружана специјална јединица полиције ушла у џамију.

Из Исламског центра су се на Фејсбуку захвалили јавности на „стотинама порука саосјећања“ и замолили грађане да не шире гласине.

Председник џамије Мохамед Јангуи, који није био унутар џамије током пуцњаве, изјавио је да су повријеђени одведени у болнице широм Квебека.

„Шта се дешава овдје, ово је варварски“, рекао је он. ББЦ наглашава да је у јуну прошле године испред исте џамије као „поклон“ пронађена одсјечена свињска глава уз поруку „пријатно“.



(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

лијан

30.01.2017 06:36

Нема висе земље на планети која је сигурна!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето видите....

30.01.2017 07:10

У Квебеку који је хиљадама километара удаљен од муслиманских земаља нема толеранције према њима, а код нас који смо стотинама година били излозени најбруталнијој окупацији и терору , па се то све поновило и крајем 90-тих, тарази толерантност, коју ми несумљиво и показујемо. То говори о разлици измедју нас и њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

30.01.2017 07:50

Ето му избеглице пустите му све да иду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

30.01.2017 09:49

Ако је тачна изјава да је прије отварања ватре нападач викнуо „Алаху акбар“ о каквој толеранцији се говори. Муслимани нападачи муслимани жртве.

ОДГОВОРИТЕ