Србија има кључну улогу на Балкану

Србија има кључну улогу на ширем Балкану и зато би било пожељно, прије свега за стабилност и развој региона, да та земља постане пуноправни члан европске породице, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас уочи посјете Београду.

Србија 30.01.2017 | 07:26
Србија има кључну улогу на Балкану
"Грчка се залаже и даље ће активно подржавати Србију на њеном путу за улазак у ЕУ, сматрајући да ће то бити корак од обостране користи", рекао је он у интервјуу за "Политику".

Предсједник грчке владе указује да, ако ЕУ не може да створи конкретну стратегију за Балкан, источни Медитеран и шири регион, онда не може да пронађе рјешења ни за саму себе.

Ципрас у уторак долази у дводневну посјету Србији, што ће бити прва посјета грцког премијера послије седам година, мада је он у Србији био у децембру 2014, али као лидер Сиризе.

Он најављује да ће током посјете са српским руководством разговарати о многим значајним питањима, а једно од њих је даље јачање билатералне економске сарадње, те ће током сусрета бити организован и српско-грчки пословни форум уз учешће више од 70 грчких фирми.

"Намјеравамо да ојачамо сарадњу и у сфери транспорта, укупне инфраструктуре. Посебан нагласак желимо да ставимо на жељезничку повезаност Пиреја и Београда за коју предвиђамо да ће се реализовати у оквиру кинеског плана 'Један појас, један пут'", наводи Ципрас.

Додаје да ће се наставити сарадња и у области културе и туризма, а како истиче, од посебног је значаја заједничка намјера двије земље да интензивно сарађују у области безбједности.

"Узимајући у обзир заједничке изазове с којима смо суочени, наш политички дијалог у тој сфери је драгоцен. Треба да га још више унаприједимо посматрајући и чињеницу да нас већ 150 година повезује Уговор о савезништву", каже Ципрас.

Он сматра да пријатељство и солидарност између грчког и српског народа представљају историјску константу, али напомиње да то није довољно.

"Неопходно је да нашу сарадњу осавременимо, прилагодимо је садашњем тренутку, дамо јој нову динамику у контексту комплексних и стално промјенљивих околности у балканском, европском и међународном окружењу", поручује предсједник грчке владе.

Што се тиче односа са сусједном Албанијом, Турском и Скопљем, Ципрас каже да Грчка има конкретне и чврсте спољнополитичке ставове при чему се активно залаже за мир и сарадњу, али истовремено непоколебљиво чува своја суверена права на основама међународног права.

Према његовим ријечима, само на бази обостраног поштовања могу се изградити здрави билатерални односи, док оживљавање национализма само поткопава вишегодишње структуралне напоре у циљу јачања добросуседства и регионалне сарадње.

Осврнувши се на мигрантску кризу, Ципрас указује да је Грчка, као једна од најпогођенијих земаља, понијела несразмјерни терет у периоду највећег прилива миграната на њиховом путу ка Европи, истичући да тај терет за његову земљу и даље остаје велики иако је прилив миграната опао прије свега захваљујући споразуму ЕУ и Турске.

"Ниста неће промијенити став и одговорност коју су Грчка и њен народ показали према мигрантској кризи. Међутим, то треба да буде правило за цијелу Европу, све државе ЕУ морају да презму свој дио одговорности", закључио је грчки премијер у интервјуу београдском дневнику.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сваста

30.01.2017 07:39

Наравно изјавио је грцки премијер Алексис . Свако на своју воду навија. По цему је то Србија вазнија од осталих. Како цу ја бити миран ако све око мене комсије нису.

ОДГОВОРИТЕ