Трампове одлуке изазвале хаос

Министарство за унутрашњу безбедност Сједињених Америчких Држава, које је задужено за примену мера донетих указом америчког председника Доналда Трампа, саопштило је да ће се повиновати наредби федералног суда која не дозвољава депортовање путника којима није одоборен улазак у САД, јавио је ЦНН.

Свијет 29.01.2017 | 16:50
Трампове одлуке изазвале хаос
Трампову уредбу критиковала немачка канцеларка Ангела Меркел, а Иран је уручио протестну ноту САД.

Тај став министарство је објавило након што је њујоршка федерална суткиња Ен Донелидозволила привремени боравак грађанима седам муслиманских држава који су стигли у САД, односно онима који су са валидним визама били у транзиту, пошто им је био забрањен улазак у ту земљу.

Они су били одбијени на основу Трампове наредбе о активирању антимигрантских мера и суспензији америчких виза за грађане Сирије, Ирана, Ирака и других муслиманских земља.

Суд је међутим прихватио апелацију коју је поднела невладина организација Америчка унија за грађанске слободе у делу који се односио на депортацију особа које су већ ушли на територију САД или су били у транзиту, омогућивши им боравак до 90 дана.

Антони Ромеро, извршни директор Америчке уније за грађанске слободе, каже да се показало да судови раде свој посао.

"Ово је изузетан дан. Судови су бедем наше демократије. Када председник САД доноси законе или наредбе које су неуставне или нелегалне, судови су ту да бране свачија права", рекао је Ромеро.

Одлука суда не значи да ће особама које су се затекле на аеродромима бити дозвољен улазак у САД. Они ће највероватније бити пребачени у имиграционе центре где ће чекати нову одлуку суда о томе да ли је Трампова наредба супротна уставу САД.



Одлука суда неће ништа значити ни свим држављанима седам земаља који већ нису пристигли у САД јер им неће бити дозвољено да се укрцају на авионе који лете за САД.

Нешто раније Трамп је, говорећи о указу који је ступио на снагу у петак поновио да не представља никакву забрану за муслимане – за шта га је део америчке и светске јавности оптужио.

“Прилично смо спремни, све то глатко иде. Можете се уверити у то на аеродромима. Бићемо врло стриктни, а то овој држави фали већ неколико година”, поручио је Трамп.

Протестна нота Ирана, Ирак "разуме" Трампов потез

Међутим, иранско Министарство иностраних послова је због Трамповог указа уручило је у недељу протестну ноту швајцарском амбасадору Ђулију Хасу, чија земља представља америчке интересе у Ирану.

"Министарство је позвало швајцарског амбасадора коме је уручена писана протестна нота о недавном указу америчког председника", изјавио је портпарол министарстваБахрам Гашеми.

Иран и САД немају дипломатске односе 37 година и Швајцарска представља америчке интересе у тој земљи.

Министарство је Трампов декрет окарактерисало "неприхватљивим и у супротности с конвенцијама о људским правима и конзуларним договорима између двеју земаља".

"Подестили смо швајцарског амбсадора да је ирански народ такодје био жртва терористичких група протеклих деценија и да Иранци поштују правила и законе друштва у којем живе", рекао је Гашеми.

С друге стране, ирачка влада саопштила је да разуме безбедносне мотиве одлуке Доналда Трампа да забрани улазак у САД држављанима седам муслиманских земаља, међу којима је и Ирак, али је навела да Вашингтон треба да узме у обзир посебне односе које има с Багдадом.

Портпарол ирачке владе Саад ал Хадити изјавио је агенцији АП да се "Ирачани надају новој одлуци која неће утицати на напоре о јачању и развоју билатералних односа".

Меркел: Трампова одлука није оправдана

Немачка канцеларка Ангела Меркел осудила је у недељу уредбу америчког председника САД Доналда Трампа о забрани уласка у Америку људима из седам већинских муслиманских земаља наводећи да је она неоправдана.



Како је рекао њен портпарол Штефен Зајбер, Меркел је убеђена да чак и ако је то неопходно у борби против тероризма није оправдано да се људи одређене религије или порекла стављају под сумњу, навели су немачки медији, преноси АФП.

Трампова одлука коју је донео у петак је, према проценама, на аеродромима задржала двестотинак људи који су пре путовања упозорени да им неће бити дозвољен улазак у САД.

Таква одлука изазвала је незадовољство дела америчке јавности. Грађани су се из протеста окупљали на више локација – укључујући и међународни аеродром у Њујорку ЈФК.

“Овде сам због солидарности. Поручујем да су овакав вид нетолеранције и покушај да се спречи улазак људи одређене вере у нашу земљу неуставни. Противим се томе”,рекао је један од окупљених грађана на протесту.

Нове мере, како је обаснила нова америчка администрација коју предводи Доналд Трамп, уведене су како би се подигао степен безбедности и умањиле терористичке претње.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

никица

29.01.2017 18:41

Свака цаст , све треба вратити на поцетно стање .Арапе вратити у арапске земље, Турке у Турску , Кинезе у Кину и остале народе врати уњихове земље,Албанце у Албанију и тек онда поцети са расцисцавањем свих проблема.Веци број тих досљака бави се недозвољеним радњама као сто су просјацење,проституција,разна сверцовања опојни дрога,наорузања и др.ПРЕДСЈЕДИЦЕ ТРАМП МОЈА ПОДРСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојко

29.01.2017 21:09

И од мене му је (по)дршка