Трампова одлука већ "дрма" свијет

После наредбе америчког председника Доналда Трампа о имиграцији, судија обуставио депортације у САД. Пар стотина путника блокирано на аеродромима. Ангела Меркел и Тереза Меј критикују Трампа.

Свијет 29.01.2017 | 12:52
Трампова одлука већ "дрма" свијет
Амерички судија издао је привремену обуставу депортације носилаца виза и избеглица блокираних на аеродромима у САД после наредбе америчког председника Доналда Трампа о имиграцији.

Министарство за унутрашњу безбедност саопштило је након тога да ће се "повиновати наредби федералног суда", али да извршна наредба председника Доналда Трампа о забрани уласка у земљу држављана седам већински муслиманских земаља остаје на снази.

Неколико америчких удружења за заштиту грађанских права, међу којима утицајна Америчка унија за градјанске слободе (АЦЛУ), поднеле су у суботу тужбу против америчког председника због указа у којем се избеглицама из неких муслиманских земаља забрањује улазак у САД.

Трамп је у петак до даљег је забранио улазак у земљу сиријским избеглицама, а тромесечна забрана издавања америчких виза уведена је за држављане Ирана, Ирака, Либије, Сомалије, Судана и Јемена.

Према подацима АЦЛУ, измедју 100 и 200 људи задржано је од тада на аеродромима или у транзиту.

 

Више хиљада људи протестује испред аеродрома у САД - у Њујорку, Даласу, Минеаполису, Сан Франциску, Портланду, због Трампове одлуке о заустављању прихвата избеглица и забрани издавања виза.

Пресуда америчког окружног судије Ен Донели из Њујорка спречила је депортацију особа са одобреним избегличким папирима, важец́им визама и "других појединаца... којима је у складу са законом одобрен улазак у САД".

У пресуди по хитном поступку такође се наводи да постоји ризик од повреде права оних на које се односи указ.



Одлука судије се, међутим, не односи на уставност председничког указа.

Није познато шта ће бити с путницима који су и даље задржани на аеродромима. Због нових мера избило је незадовољство и збрка пошто су авионске компаније спречиле више људи да уђу у авионе за САД.

Две прве особе задржане на уласку у САД, по доласку на аеродром у Њујроку у петак увече, Ирачани су повезани са америчком војском. Имиграциона служба их је пустила у суботу увече после интервенције њихових адвоката.



(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хоћемо овог судију!

29.01.2017 12:27

Овакав судија треба нама, да мало доведе државу у ред. За 24 сата је примио жалбу, донио коначну пресуду и наредио свим шефовима безбједносних служби да се не ку*че. Човјек само слиједи закон, јебе се њему ко је предсједник. Браво за судију, свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао Јао

29.01.2017 12:49

И шта ће нама кад га опет нико не би слушао.јахаха.браво додице

Name

никица

30.01.2017 07:16

Предсједник је у праву,све треба вратити назад у њихове земље Кинезе у Кину, Албанце у Албанију,Турке у Турску, Русе у Русију,Арпе у Арапске земље и др. па нека се баве криминалом у својим земљама. ПРЕДСЈЕДНИЦЕ ТРУМП ИМАС МОЈУ ПОДРСКУ.

Name

Ре

30.01.2017 14:36

Ста би он без твоје подрске?