Ово показује да сте под великим стресом

Стрес је нажалост врло честа болест данашњице, а особе које су му изложене стално су забринуте, оптерећене и осјећају се као да су болесне. Стрес погоршава наше тјелесно и ментално здравље, што је неизбјежна реакција нашег организма на стресне ситуације.

Свијет 29.01.2017 | 11:36
Ово показује да сте под великим стресом
Иако већина људи јасно може разликовати када је под повишеним стресом, неки ипак негирају то стање. Стручњаци истичу како постоје двије категорије стреса: акутни и хронични.

Хронични стрес врло је опасан јер се наш организам не може носити с превеликим притисцима дуго вријеме, што доводи до ослобађања хормона стреса, укључујући и кортизол.

Ови хормони узрокују гомилање прекомјерних килограма и могу узроковати болести срца, висок холестерол, дијабетес, депресију и друге смртоносне болести. Данас чак око 77 посто Американаца за себе каже како осјећају физичке симптоме узроковане стресом.

Шест знакова стреса:

Главобоља

Многе су главобоље узроковане стискањем чељусти, напетошћу коју осјећамо у врату, раменима, леђима, или ако несвјесно у сну шкргућемо зубима. Сав стрес који осјећамо на послу концентрише се око врата и рамена што узрокује главобољу.

Болови у леђима

Понекад је тешко утврдити разлику између болова у леђима узрокованих стресом и болова након тренинга. Живчани систем нашег тијела активира свој одговор, а то су болови у леђима. Крв послана у главне групе мишића повећава напетост мишића. Тако ако се не разгибате, нећете се ријешити неугодног осјећаја болова у леђима.

Акне

Мислите ли да су акне само посљедица нездраве прехране прошлога викенда? Лако могуће, али бурна реакција лица може бити и резултат силног стреса којем сте изложени. Кортизол који је задужен за стрес кривац је за непожељне акне.

Стално сте болесни

Ако вас често муче прехладе или вирозе, разлог за то је лоша прехрана или стрес. Наиме, стрес слаби имунолошки систем и повећава количину хормона кортизола што слаби активности наших тјелесних функција. Дуготрајна изложеност стресу врло је штетна по здравље, показала су многа истраживања.

Иритација коже
Звучи чудо, али кад сте под стресом, подсвјесно можете огрепсти руку или чак дијелове лица. Када је ниво стреса већи него што је то уобичајено, то може изазвати проблеме с кожом, попут јаког свраба, али и осипа.

 Знојите се

Реакција на стрес је знојење, а неки научници кажу да је разлог тог знојења прилично одбојан. Ради се о еволуцијској улози којом се шаљу сигнали упозорења људима око нас. Зној приликом вјежбања и зној од стреса настају сасвим друкчије. Наиме, зној узрокован стресом лучи апокрина жлијезда која активира адреналин кад смо у некој опасној ситуацији.

(Вечерњи.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хвала Богу

29.01.2017 11:26

Ниста од тога. С 53 малтене да немам бора, а ниста од козметике не користим. Акне сам имала прије 40 година. Људи ме виде као смирену и поуздану која никад не напуста своје обавезе. Стрес долази од ^ каис, тјесан јунак бјесан^, како би рекли у Босни. Кад ускладите зеље са стварносцу нестаце стрес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Хвала Богу

29.01.2017 18:41

Мора да си Јарац у хороскопу?