Сјећања - видео... На данашњи дан: Бензин у копачке и гази Реал!

Прошла је 61 година откако је Партизан забележио једну од највећих победа у својој историји...

Фудбал 29.01.2017 | 22:00
Сјећања - видео... На данашњи дан: Бензин у копачке и гази Реал!
Да ли сте знали да је Реал Мадрид четири пута гостовао у Београду и да никада није успео да победи? Звезда га је тукла у два наврата, Партизан једном, а једном је било и нерешено. 

Тај тријумф црно-белих из 29. јануара 1956. један је од највећих у историји клуба из Хумске и у исто време један од најтежих пораза Краљевског клуба у европским утакмицама. На стадиону ЈНА, пред 40.000 промрзлих навијача, по цичи зими, Партизан је славио са 3:0, али није успео да прође у полуфинале Купа шампиона јер је на Шамартену изгубио 0:4. 

Тај двомеч имао је веома узбудљиву предигру. Прво, Титова Југославија и ФранковаШпанија нису имале дипломатске односе и било је велико питање да ли ће се утакмица уопште играти. Много више затезао је генералисимус, па је Рајмундо Сапорта, човек од поверења Сантијага Бернабеуа, морао да потегне многе везе и везице како би смекшао првог човека Шпаније и спречио дисквалификацију Реала. Тек када је тај "проблемчић" отклоњен на сцену је ступио Бернабеу. И то уочи првог сусрета у Мадриду. Према сопственом признању у својим мемоарима објављеним двадесетак година касније, дон Сантијаго је "озбиљно поразговарао са француским судијом Арзиком и тако обезбедио одличан резултат пред пут у Београд". 

У првих десет минута мадридске утакмице Милошу Милутиновићу поништена су два чиста гола. 



Реванш је требало да буде пуко одрађивање посла, но беше то 90 и кусур минута праве ноћне море за Ди Стефана и друштво. По београдском снегу и леду на који никако нису навикли, Шпанци су се клизали, падали, устајали, опет саплетали и падали... Црно-бели су се послужили малим лукавством. Натопили су копачке бензином, тако да им се лед није лепио међу крампоне. Била је то значајна предност за домаћине. 

Реал је тог леденог поподнева у Београду само луда срећа спасла још веће резултатске катастрофе од оне коју ће доживети, а самим тим и елиминације. Партизан је три пута погађао стативу или пречку у првом полувремену. На крају огромних и нажалост недовољних 3:0. 

Голман Реала Хуанито Алонсо непосредно пошто је судија одсвирао крај: "Осећам се као да ми је са леђа пало шест килограма снега и леда". Београдски новинари имали су ретку привилегију да виде Сантијага Бернабеуа насмејаног: "Сад знам, бићемо прваци Европе". 

Непуних пет месеци касније Реал је тријумфом над Ремсом (4:3) освојио прву од својих 11 титула европског шампиона...

ПАРТИЗАН – РЕАЛ МАДРИД 3:0 (1:0)
/Милутиновић 23, 86, Михајловић 47пен/

Београд, 29. јануар 1956.
Стадион ЈНА.
Гледалаца: 40.000.
Судија: Гулд (Швајцарска).

ПАРТИЗАН: Шошкић, Белин, Зебец, Лазаревић, Пајевић,
Калоперовић, Бобек, Михајловић, Херцег, Валок, Милутиновић

РЕАЛ МАДРИД: Алонсо, Бесерил, Лесмес, Муњоз, Маркитос,
Зарага, Кастањо, Олсен, Ди Стефано, Риал, Хенто.  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар