Финале: Тениски класик у Мелбурну

И највећи тениски стручњаци ни у најлуђим сновима нису могли претпоставити да ће у финалу једног Гранд Слама након 2011. године поново заиграти Роџер Федерер и Рафаел Надал.

Свијет 29.01.2017 | 10:26
Финале: Тениски класик у Мелбурну
Непуних седам година након њиховог посљедњег двобоја на паришкој шљаци два велика супарника ће се борити за трофеј у Мелбоурнеу.

О швајцарском и шпанском мајстору са рекетом све се зна. Вјероватно највећи ривали које је бијели спорт икада имао. Уосталом, и бројке, ма колико оне не откривају праву слику, довољно говоре.

Заједно су освојили чак 31 Гранд Слам – Федерер 17, а Надал три мање. Број освојених Мастерса 1000? 52. Надал је ту бољи за четири титуле (28-24). Рекордних 211 седмица су провели на позицијама један и два на АТП листи наизмјенично.

Одиграли су до сада 34 меча и Надал води 23-11. Што се тиче двобоја у финалима Гранд Сламова, Надал је ту у дебелој предности. Рафа је славио шест, а Рогер само два пута. И у укупном скору у финалима Надал је бољи дупло (14-7).

На Аустралиан Опену су се састали три пута и сва три дуела је добио Надал – у финалу 2009. са 3:2, те полуфиналима 2012. (3:1) и 2014. (3:0).

Што се тиче овогодишњег издања Аустралиан Опена, Федерер је много одморнији. Свој полуфинални меч је играо дан раније од Надала, а и на терену је провео много мање времена (13 сати и 37 минута – 18 сати и 5 минута). Но, данас то сигурно неће играти неку битну улогу с обзиром да се ради о тениском класику, вјероватно и посљедњем којег ће играти у неком финалу Гранд Слама у каријери. Но, тако мислило и пред почетак ове године…

И легендарни тенисери и тенисерке сматрају како ће овај тениски класик бити ужитак за гледање, а само ријетки су се усудили прогнозирати побједника.

“Шансе су 50-50 посто. Много тога ће зависити од Рафе и његовог умора. Имао је тежак меч против Димитрова, док је Федерер имао дан више за одмор. Подлога је бржа него раније и то одговара Федереру и због тога дајем њему благу предност”, рекла је Мартина Навратилова.

“Федерер мора бити агресивнији јер два дана одмора могу имати и негативне посљедице. Заиста не бих могао предвидјети побједника”, додао је Пат Рафтер.

Јохн Неwцомбе је предност дао Рафи.

“Невјероватно је да након шест мјесеци паузе Роџер игра овако. Но, његов стил игре највише одговара Рафи. Због тога Надалу дајем предност, али ако је Роџер у одличној физичкој спреми, не треба ни њега унапријед отписивати”.

“Погледате њихов скор и прогнозираћете Рафину побједу. Ипак, подлога је најбржа у посљедњих неколико година, Роџер је имао дан одмора више и то ће имати доста важности. Рафа се вратио 2009. из изгубљеног меча, али је тада био много млађи. Дала бих предност Роџеру због тог већег одмора”, рекла је Линдсаy Давенпорт.

Своје мишљење дао је и човјек по којем је назван централни терен у Мелбурну, легендарни Род Лавер.

“Одлично се познају и сви знамо како ће се ствари одвијати: Рафа ће својим форхендима слати лоптицу на Роџеров бекенд. Федерер ће сигурно бити много агресивнији, али је питање колико и да ли ће покушвати максимално скраћивати поене. Ако га сервис буде служио имаће веће шансе, али заиста не бих прогнозирао овај дуел”, рекао је Лавер.

Једно је сигурно: љубитељи тениса ће заиста уживати у овом тениском спектаклу који почиње у 9:30 сати по нашем рачунању времена.

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар