Трампови министри не знају колико имају

Богатство људи који чине кабинет председника САД Доналда Трампа процењује се на 14 милијарди долара. То је најбогатији кабинет у историји Америке, чији чланови ни не знају колико су богати.

Свијет 28.01.2017 | 17:53
Трампови министри не знају колико имају
Милијардери у Трамповом кабинету суочавају се последњих недеља са оптужбама због признања да су изгубили увид у своје богатство, што значи да буквално ни не знају колико су богати.

Приватни банкари који раде са веома богатим људима кажу да ако би они добили долар сваки пут када њихов клијент заборави на милион долара, били би богати готово као и њихови клијенти, пише британски таблоид "Дејли мејл".

"То се стално догађа са новим клијентима", каже Крис Волтерс из Сантраст банке, који обавља банкарске операције са клијентима чија је имовина већа од 50 милиона долара.

"Није реч о томе да су они изненађени тиме колико имају, него су то само негде изоставили у свом попису", додаје Волтерс.

Стивена Мнукина, бившег партнера у "Голдман Саксу", кога је Трамп одредио да води Министарство финансија, прошле недеље изрешетали су конгресмени јер омашком није пријавио некретнине вредне више од 100 милиона долара.

Кандидат за челника буџетске канцеларије Мик Малвејни рекао је у уторак да није схватио да би требало да плати 15.000 долара пореза за дадиљу.

Трамп је у интервјуу Ројтерсу прошлог марта рекао да он не обраћа много пажње на своје инвестиције у различите фондове.

"Немам појма шта се са тим новцем догађа и баш ме брига. Учествујем у много послова, можда и у неколико фондова. Немам појма да ли то иде добро или лоше. Само знам да је ишло веома добро неко време", рекао је Трамп.

Трампова адвокатица Шери Дилон рекла је да је он у међувремену ликвидирао сва своја улагања.

Руководство Сената одложило је саслушање троје Трампових пребогатих кандидата за највише државне функције да би стигли да попишу имовину коју морају да пријаве.

У одговору на питања како људи чије се богатство мери милионима и милијардама долара и који унајмљују стручњаке да воде рачуна о њиховом богатству могу да изгубе увид у токове великих сума новца, приватни банкари кажу да њихови клијенти "живе много компликованије финансијске животе од обичних људи".

Тек један од петоро људи са богатством већим од 25 милиона долара унајмљује саветнике да воде рачуна о обавезама попут плаћања рачуна, вођењем особља у многобројним кућама и управљање имовином широм света, наводи се у извештају фирме "Спектрем".

Саветници кажу да је њиховим клијентима потребна таква помоћ јер много раде и срећу се са много људи пречесто да би могли сами да испуњавају свакодневне, приземне обавезе.

Ајлин Фоли из Банк оф Неw Yорк каже да неки клијенти траже дневне извештаје о сваком долару са сваког рачуна, као и дневне извештаје о инвестицијама, средствима, имовини и обавезама.

Када је клијент предложен за члана управног одбора у јавном предузећу или у влади, дневно праћење финансија и имовине може бити од помоћи.

Чак и када се тако педантно води рачун, често се догађа да клијенти забораве на заједничка улагања. Утврђивање удела у партнерствима је тежак посао за финансијске саветнике, јер су често постављена тако да се прави власници не виде.

Мнукин, на пример, није пријавио уметничка дела вредна 900.000 долара која имају његова деца, као ни куће у Њујорку, Лос Анђелесу и Мексику.

Кретање финансија богаташа постаје временом сложеније, пошто купују куће, постају колекционари и власници различите имовине, кажу саветници.

Богаташи у многим случајевима не пописују своју имовину, ако на то нису приморани, каже Бил Вудсон из Ситигруп банке.

"Може се разумети зашто то заборављају, али то није оправдање", каже Вудсон.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оставите људе на миру

28.01.2017 17:29

Нису се обогатили прањем пара из надуваног будзета пуњеног кредитом ММФа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

28.01.2017 17:58

Па ни наси министри не пријављују, и ником ниста. они су зарадили и имаји а наси покрали о нема нико ниста против

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

28.01.2017 21:50

Кад су странци богати, нема везе они не краду.Наси кад имају викендицу одма су лопови.Без богатих појединаца нема ни богате земље.Људи радите не цекајте да ста падне снеба.

Name

комсија

29.01.2017 17:33

У нас комсије знају све а гдје има богатих има и пуно сиротиње!