75 година од Игманског марша

Након доласка близу 5.000 учесника Игманског марша на Велико поље, многобројне делегације положиле су вијенце и цвијеће на Спомен-обиљежје припадницима Прве пролетерске бригаде која је 28. јануара.1942. године стигла до овог мјеста.

Босна и Херцеговина 28.01.2017 | 14:41
75 година од Игманског марша
Централном обиљежавању 75. годишњице Игманског марша присуствовало је од 15.000 до 20.000 особа, који су на Велико поље углавном стигли аутобусима. Ове године забиљежен је рекордан број гостију из земље и иностранства.

Игмански марш је један од најважнијих партизанских похода на просторима бивше Југославије у Другом свјетском рату.

Након доласка учесника марша, делегације борачких удружења из Београда, Ужица, Бајине Баште, Макарске, затим делегације из Словеније, делегација СУБНОР-а Кантона Сарајево, положиле су вијенце и цвијеће на Спомен - обиљежју припадницима Прве пролетерске бригаде која је 28. јануара 1942. године, крећући се према слободној територији у Фочи, стигла до овог мјеста на планини Игман.

Према ријечима предсједника Организационог одбора Игманског марша Ибрахима Дурме, на обиљежавању се налази до 20.000 особа.

"Ово је међународна манифестација. Овдје су присутни људи из свих сусједних држава као и Аустрије и Италије. Ова година је јубиларна, али и рекордна по посјетиоцима. По нашој процјени, према броју аутобуса и осталих возила претпостављамо да је данас на Игману од 15.000 до 20.000 људи. У Маршу је, према извјештају команданта, учествовало око 5.000 људи", истакао је Дурмо.

Нагласио је да је у питању и рекордан број учесника Марша.



"Ово је највећи број учесника. Број посјетилаца и учесника Марша се повећава из године у годину. Јављале су нам се и поједине студентске и извиђачке организације. Младе ово интересује", казао је Дурмо.

Словенка Марија Бенчина је и у 91. години одлучила да и данас, четврти пут учествује у Маршу. Уз хармонику и пријатеље из Словеније била је на челу колоне.

"Ово је четврти пут да сам овдје и сваки пут пјешачим", казала је Марија.

Из Љубљане је стигла и Соња Маврић (70). Према њеним ријечима, из Словеније је организовано стигло неколико аутобуса.

"Други пут сам овдје, а други долазе годинама. Уз помоћ Марша људима који су освојили ову државу буде се успомене. Моји родитељи су били у партизанима у Словенији", казала је Маврић.

Истакла је да је јако битно да млади знају о дешавањима '40-тих година прошлог вијека и Игманском маршу.

"Код нас у Словенији су мало промијенили историју и избачен је овај дио иисторије. Тако да млади људи не знају шта је било, шта се догађало", поручила је Маврић.

Са пријатељима на обиљежавању годишњице Игманског марша био је и Шемсо Аљић.

"Сваке године долазим овдје. Долазићу докле год се будем могао кретати. Ово је за мене догађај, који је незабораван и који не треба да забораве ни старији ни млађи. Треба да се преноси историја овог покрета", поручио је Аљић.

Учесници Игманског марша су уз звуке партизанских пјесама, заставе бивше Југославије, слике Јосипа Броза Тита и транспаренте с поруком "Друже Тито, ми ти се кунемо", као и заставе СУБНОР-а и државне заставе БиХ, из мјеста Хаџићи код Сарајева јутрос пјешице кренули ка Великом пољу на Игману.

У маршу су учествовали људи из разних крајева БиХ и сусједних земаља, припадници свих генерација, од најмлађих, тинејџера, омладинаца, до најстаријих антифашиста.

Прије поласка, на споменик на Брезовачи положили су вијенце и цвијеће, минутом ћутње одали почаст борцима-партизанима погинулим у Другом свјетском рату који су покопани на том мјесту.

Извор: Н1/Анадолија
Фото: Анадолија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бок

28.01.2017 13:49

Има ли четника на обиљежавању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

28.01.2017 14:06

Нема ЗАВНОБиХ-а без АВНОЈ-а и за Србе је ту крај било какве приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драги

28.01.2017 14:23

Какве приче?Ово је годишњица .

Name

xy

28.01.2017 14:31

Ово је примјер како се споменици из НОБ-а чувају.На другим мјестима ни вјерски објекти нисуи били поштеђени а камоли споменици из НОБ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марш

28.01.2017 16:08

Није ми јасно је ли ово обиљежавање Игманско марша из 1942. године или бјежанија бораца АРБиХ из јула 1993. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто

28.01.2017 21:43

И у једном и у другом слуцају србски борци побједили гдје био муслиман 42у партизанима тек се помињу 45кад су добили ло репу и примлонили зе јацем и увијек су такви били а поготову хрвати

Name

Данило

28.01.2017 18:02

Обиљезавање игманског марса уз застсве тзв армије бих!!

ОДГОВОРИТЕ