Анализа: Звездоманија - Радоњићеви момци играју најбоље у Европи!

"Оо, згази их све, Звездо, згази их све...", орило се некадашњим "Пиониром" у смирај окршаја са Панатинаикосом (72:66), када је било јасно да ће црвено-бели уписати и седму рецку. Седам победа из последњих седам утакмица за пето место пред последњу трећину лигашког дела Евролиге, а Топ 8 се и те како види.

Кошарка 29.01.2017 | 23:30
Анализа: Звездоманија - Радоњићеви момци играју најбоље у Европи!
Испред себе су имали 24 дана, добили су девет утакмица, од тога пет у Евролиги, од којих три у гостима! Са седам везаних евролигашких успеха кошаркаши Црвене звезде надмашили су овосезонски рекорд једног ЦСКА, који је у два наврата нанизао по шест тријумфа! Звездо, капа доле - то се мора рећи, то кажу и они којима је срце црно-бело попут Данила Анђушића.

Изнова и изнова црвено-бели показују да њихова хируршки прецизна игра, у којој су главне полуге рад и дисциплина, са одбраном на граници лудила, даје резултате. И не само то, већ је за Звезду само небо граница, тренер Дејан Радоњић и његови пулени су очарали цео кошаркашки свет, јер по многима тренутно играју најбоље у Евролиги. То кажу и резултати, и победе, али и начин на који се до њих долази.

Зато се Дејану Радоњићу скандира као никада пре, као мало коме!

Често се каже да навијачи не играју, већ су "само" на трибинама, али у Звездином случају и те како играју важну улогу. Јер, при резултату 64:63, који је пуна три минута био на снази против Панатинаикоса када се одлучивало питање победника, грчки плеј Ник Калатес, који ове сезоне погађа свако друго слободно бацање (20/44), промашио је оба, једина два која је и имао! Друго тако што није ни добацио до обруча! Рука му је задрхтала у тренуцима када у хали нисте могли да чујете сопствене мисли, а не да се концентришете на шут.

Дакле, навијачи су испунили задатак, а онда је главна сцена била резервисана за оно што Дејан Радоњић највише воли - толико пута спомињану одбрану, али то заиста јесте нешто фасцинантно. Нешто што памте Реал, ЦСКА, Жалгирис, Фенербахче, Макаби, Басконија и сада и ПАО. У тим кључним тренуцима су Чарлс Џенкинс, па Огњен Кузмић натерали ривала да му лопта испадне у аут. Вруће срце, а хладну главу и мирно срце имао је Марко Симоновић да на другој страни продужи магију и серију победа - "Била то јава или сан".

Шта је то што се још једном показало као Звездино тајно оружје? Прва четвртина, раније не толико уобичајено, сада домаћи задатак за све ривале. У уводним тренуцима црвено-бели везују руке противницима, било код куће, било на страни... Стварају разлику коју чувају до краја или увећавају, попут дуела са ЦСКА или Басконијом, а поменута лудачко-агресивна одбрана је тада толико заразна да се међу играчима раширила попут вируса који ломи и потпуно онеспособљава супарника.

На реду је последња трећина лигашког дела у коју Звезда улази са петог места. У наредна четири меча одиграће три пред својим ватреним навијачима, са Ефесом, Галатасарарејм и Бамбергом. Већ на првом кораку, пре одласка на гостовање ЦСКА у Москви, добрим делом могла би да одреди судбину. Свакако, све је у њеним рукама, победе су ту, као и игра, форма, жеља!

И Топ 8 је ту, још само мало, да се победи и математика... А онда ће се опет трести "Пионир" од буке која пробија звучни зид.

Распоред Звезде у Евролиги до краја лигашког дела:

3. фебруар Црвена звезда - Ефес

9. фебруар ЦСКА - Црвена звезда

23. фебруар Црвена звезда - Галатасарај

3. март Црвена звезда - Бамберг

10. март Реал Мадрид - Црвена звезда

16. март Армани - Црвена звезда

22. март Црвена звезда - Олимпијакос

24. март Барселона - Црвена звезда

31. март Црвена звезда - Уникс

7. април Дарушафака - Црвена звезда

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар