Интервју - Пеђа Мијатовић у епизоди „остајте овдје“...!

Погледајте како је то урадио Џајић и шта су мени значили Будућност и Партизан...?! Чувени репрезентативац Југославије о увек актуелним темама...

Фудбал 30.01.2017 | 23:30
Интервју - Пеђа Мијатовић у епизоди „остајте овдје“...!
Ванвременска појава. Увек и свуда. Какав је био на терену - кад је давао голове - такав је Предраг Мијатовић и ван њега. Прецизан. Сажет. Ефикасан.

Јасних порука, знаменити нападач Партизана и репрезентације Југославије, не мири се тек тако са стањем у домаћем и регионалном фудбалу, који га је и самог обликовао.

Отуда забринут поглед на овдашњу лигу (или лиге) и зебња шта ће бити сутра са најпопуларнијим спортом.

„Цео регион пати од исте фудбалске дијагнозе: лоших лига унутар држава насталих распадом СФРЈ. Домаће такмичење је нуклеус из којег све полази. Без квалитетне лиге нема ни добрих фудбалера, спремних да се докажу на међународној сцени“, подигнутих обрва говорио је Пеђа за „Магазин“ Спортског журнала.

Његове речи имају тежину. Можда и допре до неког талента порука колико је важно калити се најпре у Суперлиги. Ма каква она била.

„За мене је управо период у СФРЈ, у Будућности, потом у Партизану, смештен у највише пет година, можда био и прекретница у каријери. Претходно је наша, историјска, група фудбалера до 20 година, освојила врх света у Чилеу (1987), али ништа то не би значило да касније нисмо стасали у јаком шампионату, какво је било од Триглава до Ђевђелије. У Валенсији нисам имао ниједан проблем, могао сам одмах у јако друштво. Припреме сам одавно прошао: дођеш, играш и тражиш шансу за више. Просто и једноставно“.

Са стручне стране - а и ту је позван да прича, јер има искуство директоровања у Реал Мадриду - Мијатовић образлаже колико је битно развијати (се) у фудбалском и људском смислу на теренима у Србији.

„Таленат никад није био споран. Друга је прича што млади фудбалери, поред тог спортског дела, морају да се формирају и као личности. Е, то већ није тако лако. Нема више старосне границе. Године нису битне. У игри су неки други параметри: кад сте ушли у први тим, дебитовали у њему, шта мате иза себе“.

На том месту осврнуо се на начин на који је Драган Џајић - званично наш најбољи фудбалер свих времена - градио каријеру.

„Са 17 и по година је дошао у Звезду, шест месеци касније одиграо премијерну утакмицу међу сениорима, са 19 је већ био међу групом репрезенаттиваца. Ако све то постигнете до 20. године и можете да градите карјеру у јаком првенству, онда у 22. имате право да „конкуришете“ за било које фудбалско месту у Европи. Реч је о комплеметарним појавама. Може таленат из Србије и свих земаља региона да „бије“ са свих страна до почетка треће животне деценије, али чим крене ка Европи чека га нови почетак. Прилагођавање, учење, сазревање, доказивање. Е, то је доказ колико смо далеко од европских трендова, па и у причи о формирању регионалног такмичења“, закључио је Предраг Мијатовић.

О ПАРТИЗАНУ И УЕФА: КАЖЊАВАЈУ БАРСУ, РЕАЛ, АТЛЕТИКО... НЕДОПУСТИВО!

Осврнуо се некадашњи голгетер Валенсије, Реал Мадрида и Фјорентине на чињеницу да се клуб који га је афирмисао - Партизан - суочава за жестоком казном УЕФА у виду једногодишње елиминације из европских такмичења. Црно-бели су, додуше, упутили жалбу Суду за спортску арбитражу у Лозани, процес је у току...

„Свашта сам могао да прочитам, не знам шта после свега да мислим, где се крије истина... Недопустиво је да клуб таквог реномеа дође у ситуацију да га УЕФА кажњава. Европска кућа фудбала нема милости ни према богатијим клубовима. Барселона је санкционисана забраном довођења новајлија у два прелазна рока, под истим мерама су били Реал и Атлатико. Није Партизан изузетак, правила и параграфи морају да се поштују“, додао је Предраг Мијатовић за Журналов Магазин.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар