Тече изградња "Братољуба" на Дрини

Радови на изградњи моста преко Дрине између Братунца и Љубовије, које финансира Влада Србије, настављени су након новогодишњих и божићних празника, упркос изузетно ниској температури.

Србија 28.01.2017 | 12:04
Тече изградња "Братољуба" на Дрини
Планирано је да овај мост, чија је изградња почела 20. октобра 2015. године, буде изграђен за 23 мјесеца.

Представници београдске компаније "Ратко Митровић", која изводи радове, кажу да се градња, упркос тешкоћама и штетама које је причинила Дрина прошле јесени када је урушила и однијела скелу за један стуб, изводи планираном динамиком, и, што је најважније, изграђени су сви носећи стубови, те предстоји подизање платформе моста која ће спојити двиије обале.



Даљи радови више неће много зависити од висине водостаја Дрине, што значи да ће се одвијати према предвиђеној динамици градње.

Мост ће бити дуг 227, а широк 14 метара. Планирана укупна средства за изградњу моста, граничног прелаза и приступних путева су око 13 милиона евра.

Србија финансира комплетну изградњу моста и приступних путева са своје стране, БиХ ће финансирати изградњу граничног прелаза, а Влада Републике Српске приступне путеве на лијевој обали Дрине из правца Братунца на чијој територији ће бити подигнут заједнички царински терминал за обје земље.

Упоредо са изградњом моста Републичка геодетска управа и општина Братунац рјешавају имовинско-правне односе и изузимају земљиште од власника који су задовољни висином накнаде и посебно начином рјешавања овог питања јер им се откупљују цијеле парцеле и неће им остајати дијелови испарчаних њива које више неће моћи да користе.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о обезбјеђивању 11 милиона КМ за изградњу граничног прелаза код Братунца, а ове године планирано је издвајање седам милиона КМ за ову намјену из средстава руског клириншког дуга према БиХ која треба да буду исплаћена.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар