Лажи плаћене новцем грађана Српске

Милорад Додик је од 2006. до 2015. године уложио скоро 17 милиона долара у лобирање у Сједињеним америчким државама. Инвестиције које су у истом периоду дошле из САД, крећу се тек око трећине тог износа. Ништа бољи успјех Додик није постигао ни у куповини политичког утицаја у САД, што је најбоље показала фарса са лажним позивима на инаугурацију Доналда Трумпа, коју је осмислио шеф Канцеларије РС за сарадњу, трговину и инвестиције у Васхингтону Обрад Кесић.

Република Српска 28.01.2017 | 09:01
Лажи плаћене новцем грађана Српске
У протеклих мјесец дана, низали су се гафови предсједника и премијерке РС Жељке Цвијановић у покушајима да увјере јавност да имају посебне везе са Трамповом администрацијом, потпуно удаљени од реалности у којој се Милорад Додик званично нашао на “црној листи” америчке владе, наводи се у истраживању портала Истиномјер.ба.

Причу о значају који је СНСД-ова власт наводно добила смјеном власти у САД-у лансирао је Обрад Кесић, који од 2013. године води Канцеларију Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције у Васхингтону (која се, по правилу, погрешно назива “Представништвом Републике Српске”).

Кесићева идеја о Додиковом одласку на инаугурацију Доналда Трумпа вјероватно је настала као покушај да се у домаћој јавности амортизују врло оштре критике које су дошле од САД и ОХР-а након Додиковог организовања референдума о Дану РС.

Само пар дана након Трумпове побједе на предсједничким изборима, Кесић је пожурио да најави промјену америчке политике према БиХ и РС, те објавио наводне договоре његовог “представништва” о довођењу делегације РС на церемонију инаугурације, а све у контексту ничим потврђених тврдњи како би Трумп могао “угасити ОХР”:

“Већ је отворен добар канал комуникације са Вашингтоном. Мислим да ћемо врло брзо видети сигнале и нове администрације да су спремни на бољу и већу сарадњу са Бањалуком. Већ смо имали контакте из кампање Доналда Трампа, а говорим о томе да висока делегација РС учествује на инаугурацији новог председника.”

На питање да ли ће у Вашингтон отпутовати Милорад Додик, Кесић је неодређено одговорио:

“Још није дефинисано ко би ишао, али говори се о високој делегацији из РС. Циљ Представништва је да РС буде присутна на инаугурацији новог америчког председника”. (12.11.2016.)

Као дугогодишњи лобиста, политички аналитичар, а и члан америчке Демократске партије (који је, по сопственим ријечима, подржавао кандидатуру Берниа Сандерса), Кесић је свакако знао да оваквим изјавама обмањује јавност, јер се на званичне церемоније инаугурације америчких предсједника не позивају никакве стране делегације, већ само амбасадори који представљају стране државе у САД.

Додик и Кесић су, свеједно, започели представу о учешћу представника РС на инаугурацији, која је раскринкана на самом почетку - чему је, ко зна због чега, помогао и сам Додик, када је позив на инаугурацијски бал у организацији неколико америчких десничарских организација представио као званични позив на инаугурацију.

Одмах потом, огласио се Кесић да још једном, из позиције “америчког инсајдера”, понуди потпуне измишљотине у покушају да Додика прикаже далеко значајнијом политичком фигуром него што јесте:

“Планирано је да Додик присуствује на неколико догађаја од 17. до 20. јануара. На самој заклетви у великој мери су присутни амбасадори свих земаља. Али, из Трампове кампање и организације постоји одлука да се позову и неки људи из међународне заједнице с којима желе да изграде боље односе. Колико знам, позвано је до 20 страних функционера, међу којима и председник Додик, као и Најџел Фараж из Лондона”. (28.12.2016.)

Догађаји који су услиједили добро су познати. Средином јануара против Додика су уведене санкције америчког Министарства трезора, након чега су покренуте све могуће “полуге” како би се створио утисак да се ради о минорном проблему, насталом због личне освете америчке амбасадорке у БиХ.

У том контексту, додатно су појачани напори да се докаже наводни Додиков и Кесићев утицај у круговима блиским новом предсједнику САД, те су у САД, умјесто Додика, отпутовале његова супруга и Жељка Цвијановић.

У цијелу фарсу директно се укључила Влада РС, издајући саопштење о томе да Цвијановић службено борави уВасхингтону, гдје ће остварити контакте “са представницима нове америчке администрације и другим угледним званицама” (20.01.2017.).

И ова дезинформација  брзо је оповргнута, те су Кесић и Цвијановић на дан инаугурације бомбардовали медијски простор бизарним “доказима” својих наводних дипломатских успјеха. Један од најбизарнијих била је мутна фотографија Обрада Кесића и тјемена Реинцеа Приебуса (предсједавајући Републиканске партије и шеф Трамповог кабинета), “ухваћена” на пријему у организацији “Грчке иницијативе” 19.01.2017.

Кесић је, уз помоћ РТРС-а, своје присуство на овом пријему представио као “обављање разговора са америчким званичницима”.



Жељка Цвијановић је, такође, изјавила да је “Представништво Републике Српске у Вашингтону већ имало разговоре са високим званичницима, који ће бити настављени након инаугурације на свечаности којој ће лично присуствовати” (20.01.2017.), а ова анти-вијест је у регионалним таблоидима затим нарасла и до тврдњи да се Кесић састао “са Трамповим шефом кабинета”.

Цвијановић је и сама послала пар безмало комичних фотографија својих наводних дипломатских активности, од којих је највише пажње привукао њен туристички “селфи” са Сњежаном Додик, којим је недвосмислено документовано да су боравиле у зони за посјетиоце, а не међу званичним гостима како је то, дан раније, најавио Обрад Кесић:

“Ми не можемо детаљно да говоримо, због безбедних мера, где ће председница да буде за време заклетве, али могу да кажем да је то на званични позив комитета који организује вршење заклетве и целу церемонију и наћи ће се у окружењу са високим функционерима. Ми имамо већ информације да су ту представници разних земаља који ће да буду у непосредној близини, од Колумбије, Албаније где је председник Скупштине примио такав позив, до... низ других земаља које такође имају делегације. Ту је такође и министар одбране Грчке, шеф кабинета Грчке, председник Грчке и много других високих функционера разних земаља. То је у том делу резервисано, понављам, за чланове Конгреса, садашњег и бившег и, такође, високе функционере стране, као и домаће”.(20.01.2017.).

Но, Цвијановић и Додик истог дана су се указале на још једној фотографији, сликаној на улазу у хотелски лоби, којом је РТРС илустровао чланак “Цвијановић у Вашингтону: Српска гради односе с новом администрацијом”.



Пратећи текст обилује тврдњама о сусретима и контактима премијерке са људима који “сада заузимају веома важне позиције у новој америчкој администрацији” (20.01.2017.), но једина особа која се заиста види на слици остала је неименована.

У питању је Кесићева савјетница Дрина Властовић-Рајић, запослена у Канцеларији РС за сарадњу, трговину и инвестиције, чије је име вјероватно изостављено како би се оставила могућност да је домаћа публика доживи као представницу “нове администрације”, у недостатку премијеркиних стварних контаката са истом.

Након повратка, упитана са ким се састала у Вашингтону (о државном трошку), Цвијановић је дала једнако небулозан одговор: “Наредне седмице догодиће се неке важне ствари, па не могу рећи с ким сам разговарала”. (25.01.2017.)

Овим је, рекло би се, направљен пун круг бесмисла Кесићеве промашене ПР кампање, започете обећањем да ће довести делегацију РС на инаугурацију предсједника САД, а завршене сликањем премијерке са радницом своје сопствене Владе (која са Кесићем сарађује већ двадесетак година, почевши од лобирања за некадашњи ИЦН (фармацеутска компанија бившег краткотрајног премијера СР Југославије, Милана Панића)).

Цијела прича можда би била смијешна, да није скупо коштала грађане/ке Републике Српске, који су за њу платили много више од премијеркине авионске карте и смјештаја.

Откако је његова партија на власти у Републици Српској, Додик је за лобирање у САД-у исплатио преко 17 милиона долара, од чега 11 милиона само једној фирми.

Према средњим годишњим вриједностима курса долара/КМ, Додикови лобистички подухвати коштали су буџет РС 24,5 милиона КМ, док би укупна вриједност тог новца по тренутно важећем курсу била и већа - чак 30,4 милиона КМ.

У периоду у ком је Додик лобистичким фирмама исплатио ове баснословне износе (2006-2015), износ инвестиција из САД у РС био је неупоредиво мањи и забиљежен је у укупној вриједности од 10,3 милиона КМ.



Истина, највећи дио потрошеног буџетског новца и није био намијењен промоцији инвестиција већ, врло експлицитно, куповини политичког утицаја СНСД-ове власти у САД.

Кесићева канцеларија, отворена 2013. године, једна је од свега двије фирме у чијем је опису посла наведено економско лобирање (друга је Мyрмидон Гроуп, ангажована 2012. године).

Подаци о фирмама које је Додик ангажовао у протеклој деценији доступни су на страници ФАРА (Фореигн Агентс Регистратион Ацт) Регистратион Унит Публиц Оффице, одјељења америчког Министарства правде.

“ФАРА” (Закон о регистрацији страних агената) је документ који обавезује све фирме и индивидуе које раде за стране владе или компаније, да се региструју као “страни агенти” и да редовно пријављују све финансијске трансакције примљене од својих “покровитеља”, уз подробне описе послова за које су ангажоване, активности које спроводе у име страних послодаваца, као и све политичке контакте које остварују са домаћим званичницима и институцијама у циљу заступања страних интереса.

Сви подаци о активностима Владе РС у САД представљени у овом тексту, преузети су из званичних докумената које су Додикови лобисти достављали у складу са “ФАРА” прописима. Посљедњи овакви извјештаји односе се на 2015. годину.

Наведени документи, тако, показују да је Канцеларија за сарадњу, трговину и инвестиције регистрована у августу 2013. године са циљем “Промоције трговине и инвестирања у Републику Српску, одржавања добрих односа између грађана/ки и организације страног покровитеља и САД”.

Ипак, током прве двије године рада канцеларије, сам трошак њеног одржавања био је седам пута већи од укупног износа инвестиција које су у том периоду ушле у Републику Српску из САД-а (укупно 170.000 КМ). 

Кесићева канцеларија је, према ФАРА извјештајима, од 2013. до краја 2015. потрошила 656.598,76 долара, то јест 1.207.858,72 КМ буџетских средстава.

У овом периоду, Канцеларија је америчком Министарству правде пријавила трошкове у висини од скоро 450.000 долара (822.840 КМ) за изнајмљивање канцеларијског простора, пословне ручкове, хотелски смјештај, путне трошкове и сл.

Истовремено, према документима о регистрацији канцеларије, за плату Обрада Кесића планирано је 82.000 долара годишње, док је плата његове савјетнице Дрине Властелић Рајић, запослене у Канцеларији почетком 2014. године, пријављена у износу од 5.000 долара мјесечно, то јест 60.000 долара годишње.

Уколико су ови износи остали исти, до јануара 2017. године Кесић и Властелић-Рајић су примили 462.000 долара (849.881 КМ) само за плате. Са пријављеним трошковима канцеларије (до краја 2015. године), укупан износ који им је исплаћен и регистрован по “ФАРА” извјештајима, износи 909.300 долара, то јест 1.672.720 КМ.



Кесићева папрено плаћена канцеларија регистрована је на истој адреси (1701 Пеннсyлваниа Авенуе) на којој је пријављена и приватна фирма коју држи заједно са Дрином Властелић Рајић, ТСМ Глобал Цонсултантс, која се и прије отварања Канцеларије Владе РС спомињала као потенцијални “партнер општине Лакташи”.

Пословни простор на овој адеси може се, иначе, изнајмити за само пар стотина долара мјесечно, уколико се не користи током пуног радног времена.

То би могао и бити случај са канцеларијом “Представништва РС”, ако је судити по репортажи магазина “Балканист” из 2014. године, који је пријавио да је на све позиве Кесићевој канцеларији одговарао аутомат, те да им се, и поред бројних покушаја, на телефон никада није јавила “жива особа”.

Будући да су регистроване на истој адреси, оправдано је претпоставити да Влада Републике Српске сноси и трошкове њиховог приватног бизниса, који би, пак, могли бити значајно мањи од пријављених. 

Занимљиво је да се у биографијама Кесића и Властелић-Рајић на сајту њихове приватне фирме  нигдје не спомиње да раде за Канцеларију Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције.

Њихов трећи партнер у “ТСМ Глобал Цонсултантс” је Стевен Е. Меyер, бивши професор политичких наука на Натионал Дефенсе Университy,  бивши радник ЦИА-а и члан “Центра за јавну праву” (Центер фор Публиц Јустице), који се већ годинама појављује у медијима у РС као “амерички стручњак за Балкан” који подржава све Додикове политичке ставове, хвали успјехе његове политике и повремено се, у Кесићевој режији, са њим и састане.

Према извјештајима о извршењу Буџета Републике Српске, Канцеларији РС за сарадњу, трговину и инвестиције у САД од 2013. до краја 2015. године укупно је исплаћено 1.573.033 КМ, а до јуна 2016. године 1.943.543 КМ. До данашњег дана, тај износ свакако је прешао два милиона КМ.

Истовремено, резултати на пољу привлачења инвестиција у овом периоду били су поражавајући - у 2015. години, када је Кесић према буџетским извјештајима примио преко 700.000 КМ, укупан износ инвестиција из САД био је свега 1.000 КМ.

Но, Кесићеве активности никада и нису биле фокусиране на привлачење инвестиција. Ако је судити по актуелном “званичном” боравку премијерке РС у Вашингтону, може се претпоставити да су Кесић и Властелић-Рајић на сличан начин третирали (и финансирали) и своје друштвене активности попут посјета филмским фестивалима и модним ревијама, са којих повремено пошаљу ентузијастичне поруке да су “разговарали о Републици Српској”; или “догађаје” који подразумијевају фотографисање по хотелским лобијима и вашингтонским улицама, каква је била недавна “прослава Дана РС” (када се са њима усликао и бивши конгресмен Боб МцЕwен, претпостављени пошиљалац чувеног Додиковог “званичног позива на инаугурацију”).

Политичке активности Канцеларије за сарадњу, трговину и инвестиције документоване су у ФАРА извјештајима и састоје се у контактирању медија и америчких званичника/ца, углавном о темама као што су “генерална ситуација у БиХ и РС”, или “информације о раду Канцеларије”.

Економска питања у овим се извјештајима врло ријетко појављују као тема телефонских разговора, сусрета или, најчешће, емаилова које је Канцеларија слала излистаним контактима. Слична је ситуација и са другим фирмама које је Влада РС ангажовала у протеклој деценији.

Међу њима се истиче компанија “Пицард Кентз & Роwе”, на коју је потрошено скоро три четвртине новца исплаћеног за лобирање у САД.

Ова фирма је први пут је ангажована 2009. године, а за  своје услуге “консултација и савјетовања” до краја 2015. године инкасирала је 11,11 милиона долара.

У Уговору који су Жељка Цвијановић и Едwард Б. Роwе потписали 2011. године, наводи се да ће фирма, у сарадњи са службеним представницима РС, радити на осмишљавању “правних и дипломатских стратегија заступања права Републике Српске у вези са активностима Канцеларије високог представника у БиХ и правним статусом Брчко Дистрикта”, те да ће Влади РС, на захтјев, повремено пружати “опште савјете и заступање у међународним правним и политичким питањима”.

Влада РС се обавезала да ће за ове активности фирми исплаћивати 167.000 долара мјесечно.



Како до 2013. године није постојало “представништво” РС у САД, већина ових средстава вјероватно је исплаћивана у оквиру мистериозне буџетске ставке “представљање РС у иностранству”, која је регистрована у извјештајима о извршењу Буџета РС од 2007. до 2010. године.

Заједно са трошковима осталих представништава која је Влада РС отварала од Москве до Јерусалима, ови извјештаји показују да је на Додикову “дипломатију” до краја 2015. године потрошено око 42 милиона КМ. У буџетима за 2016. и 2017. годину, укупно је планирано издвајање још 8.800.000 КМ у исте сврхе.



Када се врста и опис послова фирми које су регистроване као лобисти Владе РС упореди са резултатима које су постигле и новцем који је у њих уложен, јасно је да он ни изблиза није успио обезбиједити оно што је Додик годинама плаћао.

Имена која су се до сада појављивала у улози Додикових “важних људи у САД”, укључујући и актере недавне лакрдије са походом на инаугурацију Доналда Трампа, углавном се појављују са одредницом “бивши” и далеко су од утицајних фигура каквим их Додик, Кесић и Цвијановић покушавају представити.

Рјечју, оно у шта је Додик годинама улагао јавни новац преко Кесићеве канцеларије и кроз  лобистичке фирме, јесте стварање илузије о свом утицају, партнерима, савезницима и сарадницима у САД-у.

Тај балон коначно је пробушен одбијањем визе за пут у САД, а затим и потезом Стејт Департмента којим је Додик постао субјект санкција, чиме је јасно показано да милиони буџетског новца које је Додик исплаћивао лобистичким компанијама и “представништву” Републике Српске уВасхингтону, нису побољшали његову политичку позицију нити значај у САД.

О економској или било каквој другој користи за грађане/ке Републике Српске који и даље финансирају овај подухват никада и није могло бити ријечи.

Извор: Бука/Истиномјер.ба

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Драган

28.01.2017 08:13

Морате се мало стрпити не могу се одмах видјети ефекти то је дуготрајан и мукотрпан посао доказивања да република српска и српски народ нису онакви кавим су их представљали током рата а и послије рата све до данас.Проблем код нас срба је тај сто ми не знамо лагати свијету измисљати као сто су то радили босњаци и хрвати цак ста висе ми смо своје зртве крили.Проци це доста времена док права истина исплива а то је да су срби први који су се укљуцили и борили против тероризма поцев од Слободана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@драган

28.01.2017 08:46

Ти стварно ниси нормалан. Јесу то терористи били у Словенији? Хрватској? Црној Гори? Македонији? и на крају БиХ? Пси рата су досли да краду на све 3 стране, као со и у сваком рату се појаве. Примјер ти је Украјина гдје је досао сљам са свих страна свијета, на обје стране. Престани Драгане овакве небулозе и размисљати.

Name

@Драган

28.01.2017 09:04

"Проблем код нас срба је тај сто ми не знамо лагати свијету и измисљати". Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха.

Name

РЕ Драган

28.01.2017 09:05

“Ми лажемо да бисмо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно”. “Лаж је српски државни интерес.” “Лаж је у самом бићу Србина.” Добрица Ћосић, 1961.

Name

Ре Драган

28.01.2017 09:07

Срби се укључили први у борбу против тероризма са слободном Милосевицем ? Из које луднице пишеш ове дубиозе ?

Name

Психолог

28.01.2017 09:11

Вама Србима је вас Ћосић дао диагнозу .И она је јос умјерена . Нема даље!

Name

Хм!

28.01.2017 09:29

Вели Драган "ми не знамо лагати свијету". Овдје се ради о лазима на тону сервираним властитом народу да би се оправдали милиони пребацени Кесицу.

Name

лази

28.01.2017 09:36

Слазем се, Додик не зна лагати. Хаха.

Name

Додо

28.01.2017 09:44

Што рече отац срба Добрица Ћосић србима је лаж у генима.

Name

о мy год

28.01.2017 13:11

Драганче, јеси ти био код неког психића, од скора. Ако ниси ред би био, да ти утврди дијагнозу.

Name

камелеон

28.01.2017 08:29

Далеко је истина на небаждареном истиномјеру....

ОДГОВОРИТЕ
Name

О Кесиц

28.01.2017 10:46

Тацно. Вец за 30 година це се видјети ефекти али народ нема стрпљења. Све су то непријатељи Републике Србске који оце да ми пропаднемо. Тако је и ово истразивање лазно јер сви знамо да је Зељка била код Трампа али неце да прица да не би испало да се хвали.

Name

Ре

28.01.2017 14:12

"Који хоце да ми пропаднемо" па јел ти треба јос написмено да се објави да је већ пропала.?

Name

Симпле Миндс

28.01.2017 08:32

Одличан примјер истраживачког новинараства. БН уредништву хвала на објективности и жељи да се истина покаже истином, а обичном свијету хвала на симпатичним и саркастичним коментарима. Живјели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

28.01.2017 09:34

Ма ко је објективан!?

Name

Странац

28.01.2017 11:07

За Кесића знамо да је лопурда и да клепа паре пореских обвезника Републике Српске. Али хајде мало прочачкајте шта нам ради Мићо Ћеткови, бајни представник Српске у Штутгарту. Човјек је прво представља СДС и Радована Караџића а сад представља СНСД и Додика. Колико добро ради свој посао говори чињеница да га познају све коцкарнице широм Њемачке. А можда лобира у њима, с обзиром да је у Српској на сваком ћошку кладионица. А њемачки инвеститори навалили да инвестирају у Српској. Ено тискају се у Градишци чекајући ред да у уђу у ову Додикову прћију. Све их је Мићо Ћетковић нахватао и излобирао. А иначе поред ових активности поменути горостас из Лопара је успјешно излобиро да прије неколико година Брчко добије организацију Европске смотре фолклора, друштава из Дијаспоре. Наравно уз малу надокнаду за ћевапе и пиво.

Name

мислим

28.01.2017 08:33

Народ је марва па нека му буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АУУУУ

28.01.2017 08:35

.....ЈА ЦИРКУСА МАТИ МИЛА ОВО ЈЕ ЗА НЕПОВЈЕРОВАТИ СТА СЕ РАДИ БРАВО ЗА АУТОРА ОВЕ ПРИЦЕ О ЦРНИ МИЛЕ ПРОЦИТАЈ ОВО И РЕЦИ ЈЕСИ ЛИ ТИ НОРМАЛАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

28.01.2017 10:45

До сада је овај текст видело висе од 200 хиљада посетилаца овог сајта у РС.Хоцемо ли се икад опаметити.Председник је финанцијски геније.Слазе ли паре слазе.Де их дрзи само.

Name

Доналд

28.01.2017 15:09

Цекајте само да Меланија добије приглавке

Name

Слаба вајда...

28.01.2017 08:36

Нема вам од овог текста никакве користи. Нити један сељак од 75% неписмених и полиписмених ово не би разумио, нити ће набасати на овај текст. Ви требате у студио довести особу која ће коришћењем руку и примитивног (народског) говора ово објаснити. Користити само ријечи које се користе на њиви и кориди, у супротном ћорак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СЛАБА ВАЈДА

28.01.2017 09:04

КАКО БИ СЕЉАК РАЗУМИО ОВЕ МИЛИОНСКЕ ЦИФРЕ ОД КОЈИХ СЕ И ТЕБИ ВРТИ У ГЛАВИ.

Name

Бошњак

28.01.2017 09:31

Зар могу толико људи бити затупљени, затуцани , глупи....читав им свијет говори "погрешно " и указују на грешке али не вриједи. И то указују са добром намјером и кад поред свега тога ураде то сто су урадили и сто раде и за то добију иза ушију понашају се као да су изненађени и преварени. Онда су сви против њих. Сви их мрзе...Па мозес како хоћеш а не мозе докле хоћеш ...

Name

босанац

28.01.2017 08:38

Сваком нормалном је ово довољан доказ какви нас пљацкаси "воде" у будуцност. Било би интересантно истразити колико се уплаценог новца враца на приватне рацуне "насих" налогодаваца. Ево посла за Тузиластво БИХ и СИПА. Па и не цуди.ме након овог текста сто нам се председник свим силама бори против судства и тузиластва БИХ. Њих није успио увуци у свој криминал. Оне из БЛ вец дуго дрзи у дзепу. На залост и срамоту постеног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИНИМАЛНО

28.01.2017 08:47

Измедју осталог и због овог је дошао на црну листу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полако

28.01.2017 08:49

Полако с оцјенама.Није то измислио Кесиц.Муслимани плацају десет пута висе саудијским парама па сви цуте.Тамо се ставови плацају.Нема тамо љубави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мислим

28.01.2017 08:56

КО ПИТА НОВИНАРЕ БУКЕ И КОГА ЗАНИМА ТКЗ ИСТРАЗИВАЊЕ СРПСКА ЈЕ НА ЦВРСТИМ НОГАМА А САМО МОЗЕТЕ ПИСАТИ О ДОДИКУ ЈЕР НА ВЛАСТ НЕЦЕТЕ ДОЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре неписмени

28.01.2017 09:50

Ти у школу ниси даље отишао од школског дворишта .сумњам да си и тамо био...

Name

мами

28.01.2017 09:15

Мора се ући у зиви програм РТРС и народним рецником рећи да нас је Миле превеслао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Фордовиц

28.01.2017 09:15

А сад о великој побједи Супер Мицка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

28.01.2017 09:41

Овај што се пише као Драган уопште тај за кога се представља. Он је један провокатор. Успјешан, јер изазове низ реакција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

28.01.2017 09:57

Па није лобирање лупање ратнохускацких коментара по порталома....тих Кесицевих слузбеника на сваком порталу под лазним профилима...и то је плафон њиховог лобирања. Уците мало од сиптара...људи добисе дрзаву лобирајуци у Америци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.01.2017 10:03

Нису то те врсте лази о којима ви прицате вец су то ствари које су нама лазно приписивали попут злоцина у Рацку након цега је услиједило бомбардовање СР Југославије затим Маркале1 и 2 гдје је српска војска оптузена за масакр на пијаци а доказано је да су то урадили муслимани побили су свој народ као сто је то исто направљено на тузланској капији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

28.01.2017 10:42

Заборавио си Сребреницу, Приједор, Висеград...муслимани побили своје....послије их прекопавали...скривали доказе...а такве ко ти невино оптузили.

Name

Ре Драган

28.01.2017 14:16

Имал неко да му да за кахву/кафу да оде мало да се провјетри. Неда дисат :) Угуши!

Name

Бука ,, фондација отворено друство'' Сорос

28.01.2017 10:18

Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

28.01.2017 10:24

Разумијем сто сте објавили ко и колико лазе, а да ли имате мозда податак да неко говори истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо аналитичар

28.01.2017 10:43

Што чините домовини, себи чините. Домовина смо ми. Болује ли или пропада домовина, то болујемо и пропадамо ми сами. Кад домовина расте и кад се снажи, онда растемо и снажимо се и ми.,ако хоћемо да нам домовина буде велика, славна, мудра , племенита, дужни смо ми бити све то: И ВЕЛИКИ , И МУДРИ, И ПЛЕМЕНИТИ ЉУДИ.“

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.01.2017 11:28

Не знам цему овлико негодовање и ја бих исо са њима да сам имо пасос.

Name

перо

28.01.2017 11:17

Милорад додик је изнимно болестан цовјек који се изнимно и невјероватно обогатио са својим наводним цуварима српске својим лобистима и својим куцним пријатељима тајкунима.Народе морамо их подхитно збацити са грбаце са својих ледја,јер нису они ниста страсни нити опасни они су једноставно болесно ткиво кога ми хранимо својим новцем својом подрском и вољом.Кад то пресахне и пресуси тада цете увидјети колико су јадни мали препласени и небитни..Мјењајмо сто прије поцнемо прије цемо се ослободити ове тираније....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин Републике Српске

28.01.2017 12:19

Ја бих за Представништва Републике Српске издвајао много више. То су наше будуће амбасаде. А Бука/Истиномјер нека мјери своје лажи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

28.01.2017 13:36

Колико су јаки Додикови лобисти у САД показује чињеница да му ни визу за улазак у САД нису могли обезбједити. Тајац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мора се

28.01.2017 13:41

Мора се тако, турци Федералци су золико дали само оној Муниби из Сребренице која са јос 5-6 плацених нарикаца има 10 пута вецу плату и привилегије него председник дрзаве, а тек колико дају у САД а колико краду у своје дзепове то нико не зна, зна се само да у Сребреници јадни народ није марке видио од толиких донација муслиманима федералцима.

ОДГОВОРИТЕ