Анализа: Анатомија велике побједе - зашто ПАО није довео центре на утакмицу?!

Бурусис, Синглтон и Фоцис се нису видели. Кени Гебријел јесте, али пре свега због доброг шута за три поена. А то је варљива категорија...

Кошарка 27.01.2017 | 22:10
Анализа: Анатомија велике побједе - зашто ПАО није довео центре на утакмицу?!
Ако бисмо тражили аспекат у ком је Црвена звезда знатно надиграла Панатинаикос и у ком је дошла до највеће предности која ће се касније оцртати на коначан исход (72:66) онда би то била унутрашња игра. Односно, пре свега одбрана противничких тешкаша у рекету.

Неко рече - зашто ПАО није довео центре на утакмицу? И у праву је.

Бурусис, Синглтон и Фоцис се нису видели. Дали су заједно осам поена! Једини ко је извлачио Зелене са тих виших позиција био је Кени Гебријел, али највише шутем за три поена (убацио пет тројки, рекорд сезоне). До меча за Звездом све укупно дао пет тројки, тако да је тај ризик с њим био и логичан.

Остали закључани. Па убачени у кавез и још једном закључани. Па још једном. ЈанисБурусис је два дана пред меч разбио Барселону, дао 14 поена и имао 11 скокова, а у Пиониру је дао само један кош - и то тројку. Није могао да омирише обруч поред ОгњенаКузмића који га је мушки чувао, а свако ко је Јаниса Бурусиса видео уживо зна колико је то било “мушки”. Заиста је огроман човек.

Крис Синглтон - иста прича. Дао једну тројку, имао један кош из рекета и то је то. Фоцис није много ни играо, а и оно што је играо није ни размишљао о томе да постигне кош.

Дакле, центарска линија апсолутно одсечена. А, да видимо учинак Звездиних крилних центара и центара. Заједно су дали 32 поена.

Митровић је дао 11 поена, Кузмић 10, Томпсон шест, Бјелица пет. Не само да су радили фантастичан посао у одбрани, већ су и у нападу имали огроман утицај. Да не рачунамо сада и скокове (само Кузмић 14 од укупно 34).

Ту је направљена превага на овом дуелу.

Покушајте да се сетите да ли је Панатинаикос имао барем једно “зидање” леђима ка кошу у току утакмице? Тешко иде, зар не? Али, зато се није тешко сетити бројних атака Кузмића и Митровића који је пар пута лепо пивотирао и правио рингишпил и пометњу у одбрани Зелених. Доста таквих напада завршено је кошем, а фаула је било још толико.

Када се боље осмотри, да Гебријелу није ишао шут као никада до сада у дресу Панатинаикоса, да је претежно машио као сваки пут пре овог дуела, била би то још далеко убедљивија победа екипе Дејана Радоњића коме иду заслуге за овакву поставку игре.

Гебријелов случај подсећа и на слулчај Џефрија Тејлора из Реал Мадрида. Тејлор је на тој утакмици у Београду дао 25 поена (шутирао 7/10 за три, “ћошкарио” је попут Гебријела и погађао), али су зато други били скроз одсечени (Ајон 4п, Рејес 4п, Ноћиони 1п, а самоКузмић имао 11п на том мечу). Гебријел и Тејлор су, приметићете, били “контролисани инциденти”.

Још једна ствар. Видело се против Панатинаикоса и колико је Дион Томспон растеретио центарску линију, целу трећу четвртину је издржао на својим плећима, одморио Кузмића, имао неколико добрих потеза. Укратко, одрадио је оно за шта је доведен и можемо слободно да кажемо - генерално надоградио игру Звезде под обручима и снагом и знањем.

Највише поена из рекета за Панатинаикос, парадоксално, дали су бекови. И једино је код одбране продора Звездина одбрана могла за нијансу боље. Али, то је већ ситничарење.Мајк Џејмс је одиграо добар меч и искуством гурао напред пољуљани ПАО, Кеј Си Риверс је био солидан, а ако се зна да је Звезда шутирала 4/20 за три поена и победила, онда се утисак о важности добијене битке на центарским позицијама додатно оснажује.

Наравно, ту је био и неизоставни скорер Симоновић, као и диригент Јовић са седам поена, али пре свега осам асистенција, па је његов учинак уз "катаклизмичну" одбрану и борбеностЛазића машна која заокружује фатални пакет.

Заиста фаталан.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар