Анализа - Седам дана на скенеру: Шта све може Леандре Тавамба?

А шта недостаје новом Партизановом нападачу...?

Фудбал 28.01.2017 | 11:00
Анализа - Седам дана на скенеру: Шта све може Леандре Тавамба?
Блиска прошлост упућује на закључак који Гробарима „црта“осмех на лицу: Леандре Тавамба даће гол Црвеној звезди на једном од предстојећа два вечита дербија!

Јесте тек стигао, јесте да још није много тога показао, али у Хумској 1 верују да ће баш Камерунац наставити низ започет поготком Алена Стевановића, а настављен хицимаСедрика Гогуе, Евертона Луиза и Леонарда да Силве Созе.

Свима је заједнички именитељ да су Звездину мрежу тресли у првој полусезони по доласку у Хумску 1. Да буде интересантније, то су уједно последња четири гола Парног ваљка у окршају са ривалом који ће му и ове године бити једини такмац за трофеје.

Да би досадашњи фудбалер Каирата уопште дошао у позицију да се залети на одбрану црвено-белих мораће да се прилагоди се дисциплини и моделу игре какав форсира Марко Николић. За седам дана проведених у Словенији, на тренинзима и тест утакмицама, оставио је такав утисак на струку Партизана и посматраче припрема да општа оцена стаје у реченицу:

„Зна све, још само да да гол“.

САРАДЊА СА ЂУРЂЕВИЋЕМ...

На основу свега виђеног током боравка у Порторожу може се рећи да је Тавамбатехнички дотеран фудбалер, једнако добро користи и десну и леву ногу, уме да се загради, одложи лопту, сарађује са колегама и разуме игру, међутим... Све то ради далеко од казненог простора. У шеснаестерцу, кад га ривали опколе, сужен му је простор за маневр и тад користи своје снажно тело да „прими игру“ на себе, а онда дели пасове саиграчима. Са истог места требало би да разгрће ривале у бункеру који ће освајач српског купа покушавати да разбије на већини утакмица Суперлиге. А гол?

Гол није постигао против БСК-а (први контролни меч у Београду, по снегу), Копра и Горице, није блистао баш у реализацији ни на тренинзима...

„Да ли зна да игра фудбал – зна. То смо видели после једног тренинга. Да ли би требало да прави већу разлику него што је чинио у прве три утакмице. Потребно је и то“, смирено, свестан да се ближи крају тек трећа од шест седмица припремног периода, прокоментарисао јеМарко Николић 27-годишњег Камерунца.

Леандре Тавамба је на тренинзима и у све три припремне утакмице спајан са Урошем Ђурђевићем, што јасно сугерише пројекцију Партизанове струке да њих двојица воде напад Парног ваљка на пролеће. Реч је о потпуно другачијим профилима играча: за разлику од капитена младе репрезентације, директног и устремљеног све време на гол, његов нови сарадник више воли да користи простор и онда одлаже лопту – Ђурђевићу или везистима који се придодају из другог плана – а то чини тако елегантно да се човек запита: „где је био досад?“. Са таквом конституцуијом (189 центиметара, 85 килограма) није лако играти фудбал, али Тавамба то уме. Кад је спреман.

„Тавамба у претходном клубу није играо. Имао је дугу паузу пре него што је дошао на припреме Партизана. То се примећује на његовом телу“, подсећа Николић на чињеницу да је Леандре 28. октобра раскинуо уговор са Каиратом, отуда му ваља дати мало „луфта“ док на плану физичке спреме не стигне саиграче.

Замишљен као замена Валерију Божинову (вероватно напушта Хумску) Тавамба ће играти у систему 4-4-2, али да би се оценио као појачање мораће да савлада лекције на којимаНиколић инсистира, а тичу се офанзивних кретњи у пару са Урошем Ђурђевићем. Вероватно га га чека и рад на реализацији. У овом тренутку делује да је сувише „мекан“, чак и не користи главу као, на пример, Никола Миленковић -  штопер разгрђе све пред собом – а ако та два детаља поправи онда ће бити основа за добру сарадњу са Ђурђевићем.

ПОСТАО ЈЕ ДЕО ГРУПЕ

Ту је питање како ће се показати, јер у досадашњем току каријере – оном везаном за европске терене – имао је успоне и падове. Најефикаснији је био прошле сезоне, за Злате Моравце дао је 11 голова на 19 утакмица. Две године раније испалио је 13 прецизних хитаца на далеко већем броју утакмица (35), али је имао и не баш похвална поглавља, попут оних у Нитри (три гола) и Каирату (четири).

Све су то екипе које не гаје офанзиван стил (изузев Казахстанаца), па отуда вера да би у тиму какав је Партизан – по дефиницији стално усмерен напред – требало да проради.

„Ово му је највећи клуб у каријери, клуб са највећим захтевима. Није лако играти у Хумској 1, не трпи се просечност. Потребно му је време за прилагођавање“, додаје Николић.

Адаптација о којој тренер црно-белих говори тиче се елемента на терену, док у оном културолошкој не би требало да буде проблема. Штавише, Леандре Тавамба је, на основу свега виђеног у Порторожу, „ушао“ у групу, саиграчи су га прихватили и то делује као добра полазна тачка за прелазак на виши ниво фудбала.

„Тавамба је, заправо, Европљанин, а не Африканац. Адаптиран је на живот на нашем континенту, говори више језика (добро разуме и српски, јер је у два клуба имао саиграче са неших простора, оп. ау), заинтересован је за игру и мишљење тренера. Понаша се професионално и то су плусеви који би могли да гарантују како ће ући у форму у правом тренутку“, додао је шеф струке Партизана.

С обзиром да Леандре Тавамба има 27 година и да није тинејџер који ће да „кида“ како би се доказивао, утисак је да у њему има резерве и да свесно дозира учинак на тренинзима и контролним утакмицама. У Партизану су уверени да ће експлодирати кад почну – такмичарске.

Зато је и доведен.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар