Хрвати настављају након ''тенка и ћирилице'': "Да се повуче хрватски амбасадор из Београда"!

Још једна реакција из суседства. Политичка партија ХКС жели хитне мере хрватске државе, али и реакцију ФИБА.

Кошарка 28.01.2017 | 11:15
Хрвати настављају након ''тенка и ћирилице'': "Да се повуче хрватски амбасадор из Београда"!
После хрватских медија, и једна тамошња политичка партија реаговала је на кореографију Делија уочи утакмице против Панатинаикоса.

Хрватска конзервативна странка (ХКС) такође је изнела свој став о поруци навијача Црвене звезде, који су уочи утакмице против Панатинаикоса на великој "шеталици" развили слику четири оцила и великог тенка, уз истакнуту српску заставу, са натписом "Вуковар".

"Евролига већ традиционално креће главу од одвратних провокација Звездиних Делија", писали су хрватски новинари у петак ујутро, а Црвена звезда мтс реагивала поруком да тенк нема везе са политиком.

"Апсолутно смо против било какве политичке конотације. Црвено-бели тенк нема апсолутно никакве везе са политиком, већ са давно устаљеним слоганом 'Прорадила Звездина машина'", поручено је са Малог Калемегдана, уз приложене фотографије.

У вечерњим сатима, ХКС је саопштио да су Делије још једном "безочно провоцирале, са тенденцијом подстицања мржње и вређања спомена на жртву Града Вуковара".

Та странка истиче да су учесници и организатори, као и комплетан српски државни врх, "очигледно заборавили који су се злочини чини са таквим тенковима који су цвећем испраћани из Београда према Вуковару".

У саопштењу странке пише и да се заборављају хрватске жртве страдале у Вуковару током рата, као и чињеница да је тај град "потпуно разорен и сравњен са земљом".

Даље, наведено је да ХКС очекује одговарајућу реакцију хрватског Министарства спољних послова, повлачење хрватског амбасадора из Републике Србије на консултације, као и упућивање протестне ноте државном врху Републике Србије и челништву Међународне кошаркашке федерације, "са јасном осудом понашања навијача и захтевом да се одговарајуће казне клуб и навијачи који су носили срамотни транспарент".

Извор: мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

28.01.2017 11:53

То су обични болесници којима смета сваки спортски успјех клубова из Србије и немогу то прогутати. Боље да пишу и боре се против растућег фашизма и усташтва у Хрватској која је успут речено "чланица ЕУ" што је и највећи парадокс. Све су моралне и остале норме пале у воду. Синоћ сам гледао рукомет и шао ми је због спортиста,тј. играча што је Хрватска изгубила,али ми је драго због новинара који су некоректни,а поготово "велики хрват и стручњак" Сарачевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сонне

28.01.2017 17:47

Нису то никакви болесници,дизање заставе са тенком нема ниста са спортом а ти ако их подрзавас па ниси ниста бољи....