Видео: Хрватима смета тенк Делија и ''Вуковар ћирилицом'', хоће казну за Звезду!

Фантастична серија кошаркаша Црвене звезде није прошла незапажено у Европи, али уместо похвала и аплауза из комшилука стижу жеље да Евролига казни црвено-беле. Хрвати: Избаците Звезду из Евролиге! Медији у Хрватској оштро осуђују транспарент навијача Црвене звезде током меча са Панатинаикосом, називајући га "гнусном четничком провокацијом".

Кошарка 27.01.2017 | 18:10
Видео: Хрватима смета тенк Делија и ''Вуковар ћирилицом'', хоће казну за Звезду!
Хрватима је, наиме, на утакмици између Црвене звезде и Панатинаикоса (72:66) засметала "шеталица" Делија на којој су исписана четири слова "с" и нацртан тенк. Испод ње је одвојено стајала српска тробојка са натписом - Вуковар.

"Црвена звезда је на домаћем паркету била боља од Панатинаикоса у Евролиги с 72:66, а нови 'шоу' направиле су Делије када су с трибина кренуле провоцирати срамотном заставом с Вуковаром на српској тробојници који је био исписан на ћирилици. Осим те заставе, Делије су овог пута отишле и корак даље те развиле и велики транспарент на којој је 'чувени тенк из Вуковара'. Касније су покушали транспарент објаснити као да је 'Звездина машина прорадила'. Није ово први пут да се навијачи Звезде на трибинама изругују Граду хероју, а само је питање колико ће дуго вођство Евролиге затварати очи пред оваквим сценама и провокацијама", написао је у "Спортским новостима" аутор текста "Делије поново провоцирале...".

Медији у Хрватској хорски: "Избаците Црвену звезду из Евролиге!".

Чим се на утакмици Црвене звезде и Панатинаикоса појавио транспарент са четири слова "С" и тенком, а испод такозване "шеталице" транспарент са натписом "Вуковар" на српској трбојци, могло је да се претпостави да ће комшије одмах скочити.

Најоштрији у коментару је сајт 24сата.хр, који истиче да је ово једна у низу провокација навијача Црвене звезде, који су "познати по величању четништва и ратних злочина".

"Навијачи Црвене звезде уочи утакмице против грчког Панатинаикоса... опет су развили срамотну заставу са Вуковаром на српској тробојници. Али овај пут отишли су корак даље са гнусним провокацијама", пише овај портал.

Овај медиј тражи од Евролиге да казни Звезду:

"Евролига већ традиционално окреће главу од одвратних провокација Звездиних Делија којима није страно величање четничких попова и злочинаца. Српски медији пишу да заставу с ћириличним натписом Вуковар на тробојници носе дечки из Београда, а не како су многи мислили навијачи Звезде из Вуковара, којих сигурно има. И то није спорно. Споран је транспарент и систематско изругивање Граду хероју (Вуковар, прим. аут.) и свему што је претрпио у србочетничком разарању у Домовинском рату. Исти транспарент појавио се неколико пута и на ногометним утакмицама српске репрезентације", пише на сајту и наставља:

"У вељачи (фебруару) прошле године Звездини навијачи пјевали су четничку химну 'Од Тополе па до Равне горе', величали су злочиначког попа Ђујића као и покојног Здравка Толимира, ратног злочинца који није дочекао правду, већ је умро у Хагу иза решетака.  Толимир је био генерал војске Републике Српске и десна рука још једног ратног злочинца Ратка Младића. Момчило Ђујић био је злогласни четнички војвода из Другог свјетског рата одговоран за масовне покоље хрватског цивилног становништва у Далмацији. Након рата кукавички је побјегао у САД гдје је и умро 1999. године".

Сличну поруку и коментар има и загребачки "Јутарњи лист".

"Делије су овог пута отишле и корак даље те развиле и велики транспарент на којој је 'чувени тенк из Вуковара', како су о томе писали тамошњи медији. Касније су покушали транспарент објаснити као да је 'Звездина машина прорадила'. Није ово први пут да се навијачи Звезде на трибинама изругују Граду хероју, а само је питање колико ће дуго вођство Евролиге затварати очи пред оваквим сценама и провокацијама", пише загребачки лист.

"Вечерњи лист" се надовезао:

"Срамотно! Опет провокација из Београда".

"Ово није први пут да београдски навијачи провоцирају, но Евролига, нажалост, затвара очи пред тим. Да ли је коначно дошло вријеме да се казне овакви испади?", пита се коментатор овог листа.

Тпортал је само пренио информацију о "кореографији" навијача Звезде, без додатних коментара.

Оно што можемо на ово да кажемо и напишемо јесте - све би ово било у реду да су хрватски медији овако гласни и кад "навијачи" у Хрватској направе некакве испаде. А ти испади су много, много гори - рецимо, цртање кукастог крста на терену Пољуд, узвикивање усташких парола, попут "За дом спремни"... Тада нису тражили да они буду избачени из европских такмичења.

Ово, иначе, није први пут да се "шеталица" појавила на утакмицама Црвене звезде, али је изгледа сада први пут примећена у комшилуку.



Директор КК Црвена звезда Давор Ристовић поручио је да на утакмици против Панатинаикоса није било политичких конотација.

Он је на тај начин одбацио писање и осуду хрватских медија у којем су позвали Евролигу да избаци црвено-беле због, како су навели, кореографије са тенком из Вуковара.

Велики број медија из Хрватске позвао је Евролигу да реагује због транспарента навијача Звезде са заставом из Вуковара и заставом тенка, а најоштрији је био портал "24сата.хр" преношењем да је било "гнусних четничких провокација".

"Апсолутно смо против било какве политичке конотације у вези са појединим насловима након још једне велике победе нашег клуба у Евролиги. Црвено-бели тенк нема апсолутно никакве везе са политиком, већ са давно устаљеним слоганом "прорадила Звездина машина" и таквих транспарената је било и у прошлости на утакмицама Евролиге, као и осталим такмичењима клубова из нашег спортског друштва и нису схваћени као било каква провокација", рекао је Ристовић за клупски сајт.

Он је додао је слоган повезан за тенком који се налази као експонат на Калемегданској тврђави.

"Не желимо на било који начин да се поново бавимо стварима које немају апсолутно никакве везе са тереном, утакмицама, кошарком, Евролигом и Црвеном звездом", закључио је Ристовић.

Црвена звезда је јуче у дворани "Александар Николић" остварила седму узастопну победу у Евролиги, победом над Панатинаикосом 72:66.

Подсећамо да је транспарент са тенком на мечевима кошаркаша Црвене звезде често био навијачки декор, а клуб са Малог Калемегдана се такође и налази 50 метара далеко од музеја где су изложени тенкови.

Такође, транспарент са натписом 'Вуковар' је обележје навијачке групе црвено-белих из тог града.



Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар