Гас у Србији скупљи за 14,02 процента?

ЦЕНА гаса требало би да скочи за 14,02 одсто. Ово је информација коју је "Србијагас" дао дистрибутерима плавог енергента, а они су је проследили потрошачима. Наиме, на рачунима, који су у јануару стигли на адресе појединих домаћинстава, уз информацију о потрошњи и обавези плаћања налази се и напомена о могућој корекцији цене.

Србија 27.01.2017 | 14:00
Гас у Србији скупљи за 14,02 процента?
- У складу са најавом "Србијагаса" о повећању набавне цене природног гаса за 14,02 одсто, обавештавамо вас да би у том случају цена гаса за јавно снабдевање домаћинстава износила 46,48 динара са урачунатим порезом на додату вредност - пише на последњим месечним уплатницама, које је дистрибутер "Беогас" проследио на адресе својих потрошача.

У напомени се још наводи да ће се нове цене примењивати одмах по добијању сагласности од Агенције за енергетику. Међутим, на питање "Новости" да ли је тачна ова информација и хоће ли скочити цена гаса, из Агенције одговарају да уопште не постоји званичан захтев за промену цене.

Према важећим законима, предуслов за корекцију ценовника је захтев који би требало да поднесе "Србијагас", а да би она ступила на снагу, потребно је да поменута агенција да зелено светло. Гас је у марту прошле године појефтинио за 11,8 процената, због нижих цена на светском тржишту.

Дистрибутери су, међутим, већ у октобру мењали своје ценовнике. Тада је кубик коштао 26,74 до 29,7 динара зависно од категорије, а већ у децембру је поскупео на 30,13 до 33,15 динара. Код појединих дистрибутера купци из категорије "равномерна - неравномерна потрошња" су кубни метар плаћали досад 36,48 динара, а из групе "мала потрошња" 39,41 динар.

Да би гас могао да промени цену навише, како тврде стручњаци, сведочи и поскупљење нафте на светском тржишту, али и вртоглави раст курса долара.

БАЈАТОВИЋЕВИ ЋУТЕ

У току јучерашњег дана контактирали смо и с кабинетом директора "Србијагаса" Душана Бајатовића, али до закључења овог издања "Новости" нисмо добили одговор на питања да ли ће се мењати цена гаса и да ли ће, и када, то од Агенције за енергетику званично затражити.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

27.01.2017 13:19

Цијене се свему мијењају сваки дан и у свим дрзавама, не знам засто је ово посебно битна вијест за БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак Мата

27.01.2017 15:25

Битна и те како јер ако Меланија није свршила одма сутра колапс на бурзи и све остало по реду и тако дође на ред и гас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

27.01.2017 18:18

Хвала брацо Руси на помоци!!

ОДГОВОРИТЕ