Упозорење грађанима: У ове земље не идите

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине у складу са стањем у свијету и безбједносним ризицима издало је ново упозорење, односно препоруку грађанима да се уздржавају од путовања у шест земаља.

Босна и Херцеговина 27.01.2017 | 12:00
Упозорење грађанима: У ове земље не идите
На тој листи се налази Турска, Ирак, Либија, Сирија, Јемен и Украјина. И

пак, стручњаци наводе да у овом тренутку на планети нема посве безбједног мјеста.

"Не треба бити превише информисан па да се зна да у те земље не треба ићи. Наравно, то не значи да Министарство не треба да упозори", казао је јуче Драгомир Јовичић, стручњак за безбједност, и додао да је сада одређени ризик отићи било гдје у западну Европу.

"Генерално, безбједносни ризици и изазови су бројнији него икад, имамо одређена глобална кретања, мигрантску кризу и радикалне покрете. Тако данас нема безбједних земаља", тврди Јовичић.

Као примјер је навео Њемачку, која је у годину дана примила милион избјеглица, а да би "шест мјесеци након тога и сама признала да за 130.000 њих уопште не зна гдје се налазе".

"Мора се промијенити концепт понашања и схватања пријетње. Код нас је, на примјер, била комисија која се бавила питањем борбе против тероризма. Годину дана пријетње није било и комисија одмах не засједа више", рекао је Јовичић.

Из Министарства иностраних послова БиХ рекли су како се ситуација у свијету непрестано прати и на основу тога издаје упозорење грађанима или се на другој страни земља скида са листе опасних.

"На основу информација које добијамо из дипломатско-конзуларних представништава и нашег тима за кризне ситуације се врши процјена ситуације. Сви фактори се узимају у обзир било да је у питању безбједносна ситуација, временске неприлике или нешто треће", навели су из Министарства.

Потенцијално опасне земље за путовања грађана БиХ по ресорном министарству налазе се на неколико континената, те се савјетује опрез или одлагање путовања уколико је то могуће.

Турска (опрез)

МИП БиХ послије неуспјелог пуча у Турској препоручује бх. грађанима који иду у ову земљу опрез приликом путовања, што подразумијева избјегавање присуства на мјестима масовног окупљања из било којих разлога, досљедно поштовање безбједносних препорука које дају турске власти, као и препорука које дају управе туристичких ресорта у којем се налазе.

Јемен (не путовати)

МИП БиХ позива држављане да до даљег не путују у Јемен због појачаног насиља и погоршања безбједносне ситуације. БиХ у Јемену нема резидентно дипломатско-конзуларно представништво, те покрива ту земљу из Ријада, Саудијска Арабија, што је додатна отежавајућа околност.

Либија (не путовати)

упозорење за Либију је дошло због значајног погоршања и сложености безбједносне ситуације и постојања реалне опасности од оружаних напада и отмица у овој земљи. Као несигурне зоне су истакнути: Зинтан, Бен Велид, Дерна, те крајњи југ Либије.

Ирак (не путовати)

Због лоше безбједносне ситуације грађанима који се налазе у Ираку савјетује се да размотре могућност напуштања те земље. Бх. држављани којима је потребна помоћ исту могу затражити у Амбасади БиХ у Јордану.

Украјина (опрез)

Министарство позива бх. држављане да се суздрже од путовања у Украјину због тренутних немира у тој земљи. МИП БиХ савјетује држављане БиХ који се тренутно налазе у Украјини да размотре могућност напуштања те земље чим стекну безбједне услове за то.

Сирија (не путовати)

Препоручује се да због сложених безбједносних прилика држављани БиХ не путују у Сирију до даљег. Прије путовања, ако је већ оно неодложно, потребно је осигурати тачне информације о стању у појединим дијеловима земље.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар